Gresskar fra hagen er høstens høydepunkt! |
Vi dyrker litt gresskar hvert år i grønnsakhagen. De er så lette å få til, alt de trenger er sol og masse næring. Jo mer varme og sol du kan gi dem ute, jo bedre. Man trenger ofte ikke så mange gresskar så noen planter er mer en nok. Regn med 2–3 gresskar per plante, avhengig av sort og hvor i landet de dyrkes. Mange sorter er veldig holdbare og kan oppbevares kjølig helt til januar/februar.
Såing av gresskar:
Gresskar vokser fort og tåler ikke frost, så de kan sås ganske sent. Vi sår våres her på Østlandet i midten av april. Siden frøene er store, sår vi et frø i hver potte. Pottene settes på et sted med en temperatur på 22-25 grader. Plantene spirer ganske fort og er klare til å plantes ut når de er 15–20 cm store og har en 4–5 blader. Når faren for frost er over i slutten av mai, plantes de ut på vokseplassen med masse kompost. De første ukene har vi ofte litt fiberduk over for å få litt fart på dem.
Lettlaget gresskarsuppe:
Dette trenger du:
1 kg (ca.) ferdig renset gresskar
2 medium store løk
60 gram smør
60 gram mel
6 dl melk
6–7 dl grønnsakbuljongkraft (etter ønsket tykkelse på suppa)
1 1/2 dl matfløte
60 gram revet Cheddarost (kan sløyfes)
Hakket persille eller timian
Salt og pepper
1. Hakk gresskar og løk i biter og stek det lett sammen med smøret i ca. 5 minutter.
2. Tilsett melet og rør i melken gradvis. Tilsett grønnsaksbuljongen og la det koke i 5 minutter.
3. Bruk en stavmixer eller blender og lag puré/mos av suppen.
4. Varm opp (trenger ikke koke) og smak til med salt og pepper. Rør inn fløte og osten. Server straks med litt hakket persille eller timian.
Originaloppskriften er hentet fra boken: Spis sundt - året rundt av Rachel Hunt
Kutt opp gresskaret i terninger/biter uten skall |
Løk og gresskar surres lett med litt smør. |
Nydelig ferdig hjemmelaget gresskarsuppe! |
Enjoy!
Hilsen
Tommy og Kenneth