Blomsterløk kan legges 3–4 ganger sin egen høyde dypt. |
Vi får mange spørsmål om blomsterløk og knoller, så vi har samlet noen av de mest spurte spørsmålene her.
Når kan jeg legge løk?
Dette vil variere fra landsdel til landsdel og kommer helt an på hvor tidlig frostens setter seg i bakken. Her på Østlandet pleier vi å si at en fin tid å legge løk på er mellom 15. september og 15. oktober, men bor du langs kysten av Sør-Norge kan du legge løk mye senere. Når det er sagt pleier vi å legge løk helt til frosten setter seg i bakken her hos oss, og ofte får vi ikke lagt alle løkene fordi bakken fryser. Likevel kommer det vi legger fint opp året etter.
Har du mye løk og lurer på hva du bør få i bakken først, pleier vi å anbefale å få lagt narsissene først da de liker å få rotet seg ordentlig før bakken fryser.
Er du sent ute med legging og redd for at det er for sent kan du legge et isolerende lag løv oppå der du har plantet løk for å hindre at bakken fryser så tidlig.
Er det for sent å legge løk nå?
Dette er et spørsmål vi ofte får rett etter første frostnatt i midten eller slutten av september. En frostnatt gjør ingen vinter. Og bare fordi det er nattefrost betyr ikke det at frosten setter seg i bakken helt ennå. Se også avsnittet over om «Når kan jeg legge løk?»
Når skal jeg gjødsle?
Løkvekster er i likhet med andre hageplanter avhengig av litt næring for å blomstre best mulig. Selv om mange vil blomstre greit uten tilførsel av gjødsel vil du kunne få enda bedre blomstring ved å gjødsle litt.
Når du legger løk kan du bruke benmel i plantehullet. Benmel brytes ned over en lengre periode. Du kan også gjødsle med mer lettløselig gjødsel når løkvekstene titter opp av bakken om våren. Hønsegjødsel eller en eller annen kunstgjødsel dersom du foretrekker det.
Gjødsling er spesielt viktig for store løkvekster som trenger å bygge opp en stor løk for å kunne blomstre året etter. Dette gjelder spesielt storblomstrede tulipaner og keiserkroner (Fritillaria imperialis) men også andre løkvekster vil nytte godt av det.
Store tulipaner kan være litt vanskelige å få til å blomstre år etter år. |
Hvor dypt skal jeg legge dem?
Vi pleier å si at hvis du legger blomsterløk 3–4 ganger sin egen høyde dypt, så får du dem langt nok ned i jorda. Selvfølgelig finnes det alltid unntak til regelen men for de fleste av våre vanligste blomsterløk kan du bruke denne regelen. Får du ikke løken ned på rett dybde spiller det ikke alltid noe rolle da mange planter har den egenskapen at de kan vokse seg opp eller ned til rett dybde etter en sesong.
Hvorfor kommer ikke de store tulipanene mine igjen?
Dette er et av de vanligste spørsmålene vi får. Tulipaner er fra naturens side tilpasset et klima hvor somrene er langt varmere og tørrere enn våre norske somre. Dessuten trenger de en del næring for å greie å danne en stor nok løk til å blomstre året etter. Her er fem tips for å kanskje få tulipanene dine til å blomstre år etter år:
1. Legg tulipanløk på den mest solrike plassen i hagen. Jorda bør også være godt drenert.
2. Gjødsle når tulipanene står med grønt bladverk.
3. Knip av frøkapselen.
4. La bladverket visne naturlig ned.
5. For sikkerhets skyld kan du, når tulipanene har visnet ned også ta løkene opp av jorda og oppbevare dem på et tørt sted til du legger dem igjen på høsten.
Småblomstrede villtulipaner, som skogtulipan (Tulipa sylvestris), skjermtulipan (Tulipa tarda) og yndetulipan (Tulipa humilis) med flere kommer vanligvis mye bedre igjen år etter år i hagen selv uten en masse ekstra stell.
Pinselilje 'Actaea' |
Hvorfor blomstrer ikke pinseliljene mine?
Pinseliljer og diverse påskeliljer, kommer gjerne godt igjen år etter år og blomstrer stort sett godt, inntill de plutselig ikke gjør det mer. Mest sannsynlig har det blitt for tett mellom løkene og de har ikke plass til å utvikle store nok løk til å blomstre, eller alle løkene konkurrerer om den næringen som er i jorda. Da er det på tide å få gravd opp løkene og gi hver enkelt løk litt mer plass rundt seg. Dette kan du gjøre med en gang de har visnet ned. Du vil helt sikkert sitte igjen med mange flere løker når du har plantet dem på nytt, og kan dermed også legge noen andre steder i hagen eller gi bort noen. Men husk på at hvis de først har sluttet å blomstre fordi det er blitt for tett så må de ofte få en sesong på seg etter at du har flyttet dem før de begynner å blomstre igjen.
Rascal hybrid |
Keiserkrone |
Hvorfor blomstrer ikke keiserkronene mine?
Keiserkrone (Fritillaria imperialis) er en staselig løkvekst som mange har prøvd seg på. Legges den dypt og på en solrik og godt drenert vokseplass kommer den villig igjen år etter år. Men blomstringen har det med å utebli. Dette er en storspisende løkvekst som krever mye næring for å danne en stor nok løk til å blomstre hvert år. Vi hadde keiserkroner som kom godt igjen år etter år, men ingen blomstring. Fra Knut Lønø som var redaktør for Norsk Hagetidend tidligere, fikk tips om å gjødsle plantene når de var ca. 15 cm høye. Etter at vi fulgte det hadde vi blomstring i hvert år.
Du kan også plante noen av de nye keiserkronehybridene i Rascal serien. Disse hybridene er krysninger mellom Fritillaria imperialis og Fritillaria raddeana. De har litt mindre blomster og er litt nettere i veksten, men de blomstrer godt og årvisst her hos oss og har gjort det i mange år.
Du finner løkene i nettbutikken her: Høstløk
Lykke til med årets høstløk!
Hilsen Kenneth og Tommy