lørdag 31. desember 2011

Cambria, Paphiopedilum og Phalaenopis gjenblomstrer


Akkurat nå blomstrer det for fult i vinduskarmene. Siste halvdel av desember til ut januar/februar er orkideenes tid her hos oss. Siden vi bor i et gammelt og trekkfullt hus, får orkideene den temperatur svingningene de tenger for å komme i blomst igjen. Siden vi er to gartnere som holder på ute i hagen fra mars til november, sier det seg selv at disse plantene må klare seg med hva de får tilslengt av vann og næring. Heldigvis klarer de behandlingen de får fint og belønner oss med blomstring på denne tiden.


Denne Cambria orkideen har vi hatt i ca 2 år og har blomstret rikt flere ganger. Ofte med 6 mnd mellomrom. Nå har den 3 blomsterstilker, som kaskader seg nedover vinduskarmen.Siden planten er tilpasset inneklima, står blomstene lenger når de får gjenblomstre av seg selv.
Cambria orkideer som dyrkes i dag er alle hybrider mellom flere arter. Derfor kan også noen typer være lettere å få til en andre, selv om det er "samme type" plante. De setter pris på jevn tilgang på fuktighet i vekstsesongen, når bulbene vokser. I hvile perioden kan de godt ha temperaturer ned mot 8- 10 grader. Pass bare på at de ikke står for fuktig for da kan de råtne. Plassering bør være øst eller vest vendt på sommeren. På vinteren kan de godt stå i sør vinduet, slik at de får mest mulig lys. De er definitivt en solstråle en nyttårsdag.




 Paphiopedilum orkideer av mange slag har vi hatt i årevis, med godt resultat. Før vi begynte å dyrke disse, var tanken at disse vakre, rare og spesielle orkideene måtte være vanskelige å dyrke. Etter å ha glemt de flere ganger, ofte over så lange perioder at de var på vei ut i kompostbingen. Da oppdaget jeg at de sto med knopper og da kom de selvfølgelig inn i varmen igjen. Nå mange år etter er de selvskrevne planter i vinduskarmen. De blomstrer bare en gang i året og det er rundt desember, januar og februar. Blomstene kan stå i flere måneder, hvis de står svalt.
Det finnes rundt 80 arter av Paphiopedilum alle i varmere områder i Asia. De vi dyrker i dag er hybrider, som tåler inneklima bedre enn artene.
Akkurat denne Paphiopedilum som er på bilde har veldig store blomster ca 8-9 cm på langs. Flott ikke sant?




Phalaenopsis blir masse produsert i millioner og har blitt veldig vanlig. Ikke så rart siden de er veldig flotte, billige og lettstelte orkideer. Under gode forhold kan de blomstre nesten hele året. De tåler en rekke dyrkningsforhold. De kommer lettest igjen hvis de gjødsles regelmessig, men svingninger i temperatur kan også bidra til å fremme blomstring. Etter den kalde vinteren i forfjor frøs faktisk en Phalaenopsis potte fast i vinduskarmen! De underste røttene døde, men ellers klarte den seg fint og blomstret 6 måneder senere. Det er ganske utrolig hva de tåler, selv om så kalde forhold ikke er å anbefale. Phalaenopis kommer hovedsakelig fra Asia. De er epifytter som vokser i trær. Områdene er fuktige og plantene suger fuktigheten opp gjennom røttene som klamrer seg til trestammene. Det er lett å se når disse plantene trenger vann. Røttene blir helt hvite, får de litt vann på seg, skifter de farge til grønn umiddelbart.




Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

torsdag 29. desember 2011

Julerose - Helleborus niger blomstrer julen inn..... og ut


 Det milde været i år har gjort at Helleborus niger, har åpnet blomstene sine til jul. Her på østlandet er det veldig uvanlig. På de 10 årene jeg har dyrkes disse vakre plantene har de aldri blomstret i desember. Ofte står de i blomst under snøen når våren kommer, slik at de må graves frem. Normalt klipper jeg av bladene når planten blomstrer, slik at blomstene kommer bedre frem. Juleroser har "frostveske" i stilkene og bryr seg ikke minusgradene. De er gledes spredere i en så ellers mørk vinter.

 Bildene er tatt med Iphone i hagen i dag.



Bladene er på som vinterbeskyttelse
Denne planten har røde stilker.






 Disse plantene har ett vidt utbredelse og vokser i høyerligende områder sentral og vest Europa, fra Italia til Tyskland. De vokser i åpne skogsområder sammen med en rekke planter, blandt annet: Kusymre - Primula vulgaris, Cyclamen purpurascens, Hvitveis - Anemone nemorosa, Lerkespore - Corydalis solida og Blåveis - Hepatica nobilis. Bare disse plantene  alene i hagen er et vakker skue.




Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen


mandag 26. desember 2011

Trollhassel - Hamamelis



Trollhassel kommer i mange farger, men den gule er den vanligste.

Trollhassel - Hamamelis er en av senvinterens og vårens store budbringere og er vårt favoritt busk/tre. Blomstene tåler utrolig mye og de blomstrer på en tid det ikke finnes noe annet liv i hagen. På den måten er de med å forlenge hagesesongen kraftig. Ved pluss grader har disse plantene en fantastisk duft. Vi samler på alle sorter vi ikke har, og har nå i underkant av 20 sorter.

Trollhasselen blomstrer i februar-mars, men kan i enkelte år komme allerede i januar. Holder mildværet seg nå, er det ikke lenge før de står i blomst. Slekten Hamamelis omfatter 6 arter, hvorav 3 arter stammer fra Nord-Amerika og 3 fra Japan og Kina. Arter som vokser i Amerika har vært brukt av indianerne som ønskekvister for å lete etter vann og metaller. Den ble også skattet som et verdifullt skjønnhetsmiddel og brukes også den dag i dag til akkurat dette formålet. 

Trollhasselen kom til Europa midt på 1700 tallet, her til lands dukket den ikke opp før på slutten av 1800 tallet. Jeg har ikke hørt om eller sett gamle eksemplarer her i Norge, men kanskje på vestlandet?
Kvister kan kuttes av på nyåret og drives inne til blomstring, det tar ikke lange stunden før kvistene står i blomst.

Hamamelis `Jelena`
Hamamelis `Livia`
Hamamelis `Orange Beauty`
  Trollhasselen har ovale litt stive bølgete blader og en litt krokete utbredt vekst, noe som gjør at den kan få et spesielt vakkert utsende. Blomstene har 4 trådsmale kronblad som strekker seg ut fra rødbrune begerblad. De sitter ofte flere sammen i klynger i blad hjørnene. Trollhasselen danner blomsterknoppene året før. I bøker står den som en H3 plante, men har ikke fryst hos oss og sist år hadde vi - 31 grader i flere uker ! 

Ved kuldeperioder under blomstringen trekker blomstene seg sammen og folder seg ut igjen ved mildvær, så de tar ingen skade. Kjølige perioder kan få busken til å blomstre i ukesvis. Frøene sitter i noe som kan ligne en nøtt, men som egentlig er en kapsel, som sprekker og slynger frøene mange meter. De klarer seg fint i vanlig hagejord og ikke så kresne på jordsmonn, men jorden bør være jevnt fuktig. Formering av trollhassel skjer ved poding av sorter og arter. Rene arter kan formeres med frø. 

 `Orange Peel`
 `Spanish Spider`
 `Pallida`


 
Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

søndag 25. desember 2011

Julerose - Helleborus dekorasjoner



De siste årene har vi i slutten av januar vært på et julerose gartneri i Belgia http://www.hetwilgenbroek.be og sett på utvikling av juleroser. Kjempe spennende. Utstillingen med bruk av juleroser i dekorsammenheng, ga masse inspirasjon, ta en titt på noen av dekorasjonene, flotte ikke sant?













Juleroser kan brukes på mange måter hvis du har hjerte til å knipe av noen blomster. Stilkene kan ha vanskeligheter med å suge opp vann, ett godt tips er å raspe de nederste 3 cm med en nål. Det hjelper masse. Sett gjerne blomstene kjølig om natten, det hjelper å holde blomstene saftspente.
En dekorativ skål med vann og noen juleroser blomster og flytelys, kan være en enkle og fin måte å pynte ett vårbord på.





La deg inspirere.....


Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

tirsdag 20. desember 2011

Hengene hjerter....Dactylicapnos


Dactylicapnos macrocapnos heter denne spennende klatreren, som blir kalt yellow bleeding heart på Engelsk. Den er nært beslektet med Lamprocapnos spectabilis – Løyntnantshjerte og Dicentra formosa – Fensrikshjerte, man kan se likheten på de gule hengende hjertene. Selv om blomstene ikke kan måle seg i størrelse med løytnantshjerte, er de desto mer elegante. De gule små hjertene henger i klaser på tynne stengler, bladene er findelte og luftige. 
Allerede første året blomstret planten og den ble rund 1 meter høy. De neste årene skal den kunne bli mange meter høy, hvis den overlever. Planten går ikke for å være veldig herdig, men har overlevd H4 vintre andre steder, så jeg er optimistisk. Er frøene innsamlet på de riktige stedene kan plantene bli mye herdigere en først antatt. Denne søte ”gullhjerten” kommer fra Nor-vest India til Nepal i en høyde mellom 700 til 3000 meter. Den vokser i fuktige skogsområder og skråninger, der den slynger seg i busker og kratt.
Helt klart en av hagens små overraskelser og gleder i sommeren som var.

lørdag 17. desember 2011

Planting av årets høstløk



Jeg er glad vi har klart å fått årets løkimport ned i jorden. Det er like nervepirrende hvert år, spesielt siden noen av løkene kommer veldig sent fra Nederland. Heldigvis i år har vi hatt en lang høst, slik at vi kan være ute i hagen til første advent. Jeg kjenner ingen begrensinger når det gjelder løk og kjøper det jeg ønsker - rett og slett. Vårblomstrende løk får men aldri for mye av! Vi kjøper ganske mye av Narsisser hvert år, drømmen er store felter med forvillete narsisser og lerkesporer. Og på våre 18 mål får de lov til å formere seg å gjøre akkurat som de vil.

Narsissus `February Gold`
Mengder med løk er et flott syn
En del sortering må til...
   
 Listen under er noe av hva vi kjøpte i år. Hvert år kjøper vi mange gamle kjenninger, men noen nye sorter må alltids prøves ut.  Alt kommer i bakken i løpet av noen hektiske uker. Det er viktig at løken får etablere seg lengst mulig før vinteren kommer. 


1 Adonis ramosa 50 Allium flavum ssp.flavum
100 Camassia leichtlinii `Caerulea` 5 Arum dioscoridis
20 Allium schubertii 5 Allium victorialis `Cantabrica`
3 Allium convallaroides 3 Allium pskemense
50 Arum italicum ssp.italicum 3 Allium Chloranthum
20 Camassia leichtlinii `Semiplena` 20 Bulbocodium vernum
1000 Chinodoxa luciliae `Alba 10 Arum maculatum
1000 Chinodoxa sardensis 1 Allium colchifolium
10 Colchicum `Dick Trotter` 10 Colchicum spesiosum `Album`
10 Colchicum `The Giant` 10 Corydalis malkensis
10 Corydalis paczoskii 100 Corydalis solida `Beth Evans
100 Corydalis solida `George Baker` 1 Corydalis solida `White Swallow`
100 Crocus chrysanthus `Blue Bird 100 Crocus chrysanthus `Blue Pearl`
30 Crocus chrysanthus `Herald` 100 Crocus chrysanthus `Jeannine`
50 Crocus chrysanthus `Warley` 10 Crocus imperati ssp.imperati ´De Jager
100 Crocus sieberi ssp.sublimis `Tricolor 10 Crocus tommasinianus `Albus`
100 Crocus tommasinianus `Ruby Giant` 5 Eremurus himalaicus
5 Eremurus robustus 5 Erythronium californicum
10 Erythronium dens - canis mixure 20 Erythronium `Kondo`
100 Erythronium `Pagoda 10 Erythronium tuolumnense
20 Erythronium californicum `White Beauty` 10 Fritillaria davisii
10 Fritillaria elwesii 5 Fritillaria nigra
100 Gladiolus communis ssp. Byzantinus 5 Lilium candidum
10 Lilium cernum 3 Lilium hansonii
10 Lilium leichtlinii 10 Lilium regale
50 Narcissus `Avalon` 10 Narcissus ` Elka
1000 Narcissus `February Gold` 10 Narcissus `Lucifer`
50 Narcissus `Midget` 100 Narcissus `Petrel`
10 Narcissus poeticus `Plenus` 10 Narcissus `Princeps`
10 Narcissus `Telemonius Plenus 10 Narcissus `Tommys White
100 Narcissus `Topolino` 100 Narcissus `W.P. Milner`
1 Paris thibetica 100 Scilla bifolia
100 Scilla bifolia `Rosea` 1000 Othocallis sibirica
10 Trillium chloropetalum 20 Trillium grandiflorum
10 Trillium luteum 100 Tulipa `Queen Of Night`
3 Tulipa sprengeri 20 Anemonella thalictroides
10 Arisaema triphyllum 1 Corydalis solida `Evening Shade`
3 Disporum smithi 1 Paeonia `late Wind Flower`
1 Paris Polyphylla 1 Scopolia carniolica `Zwanenburg`









Planter Camassia i præriebedet
Eremurus ligner på sjøstjerner
Planting av Eremurus





 
Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

fredag 9. desember 2011

Praktspragle - Solenostemon setter farge på vinteren.

-->
Praktspragle – Solenostemon

Denne fargerike planten het før Coleus. Det er en fasinerende plante som tiltrekker seg mennesker i alle aldre. Ofte går denne planten fra hus til hus i form av avleggere og vi har noen gamle typer her til lands som overlever akkurat på denne måten. Å få tak i gode sorter av Solenostemon er vanskelig og en må lete lenge før du finner noen. Frø er vanlig i handelen, men gir ofte uspesifiserte planter med dårlig markering på bladene.

Solenostemon `Combat`
Solenostemon `Combat´

Solenostemon kommer fra tropiske områder i Asia og Afrika, så den er glad i mye lys og varme. Jo mer lys jo bedre farge på bladene. De vokser raskt og må toppes ofte. Blomstene er lys blå og sitter i aks i endeskuddene. Plantene blir ikke særlig gamle og må fornyes etter 1 til 2 år. Alle sorter må formeres med stikklinger.
 
Solenostemon `Firelight`
Solenostemon `Firelight`

-->
Dette er planter som drikker mye, spesielt på sommeren. De bør få gjødsel hver uke i vekstsesongen. Om vinteren er det viktig at disse plantene ikke står for vått, for de gjør jorden veldig kald og det liker de ikke. 

Solenostemon `Dazzler`
Solenostemon `Dazzler´










-->

De trives med en temperatur på 20 til 25 grader og kan godt være ute på sommeren. Solenostemon er fin sammen mange av våre vanlige sommerblomster. Når temperaturen kryper til ca 10 grader, må disse plantene tas inn for vinteren.



Solenostemon `Pink Chaos`
Solenostemon `Pink Chaos`

Både `Pink Chaos`og `Kiwi Fern` er småvokste sorter som holder seg lave og kompakte. De er flinke å forgreine seg på egenhånd uten topping. Navnene på disse to sortene beskriver plantene godt.

Solenostemon `Kiwi Fern`
Solenostemon `Kiwi Fern`


`Royal Scot` har flerfarget blader og i godt lys blir bladkantene skikkelig limegrønne, noe som gjør kontrastene større og planten penere.
Solenostemon `Royal Scot`
Solenostemon `Royal Scot`

Sorten `Saturn` er kanskje en av de fineste sortene jeg har, mye på grunn av at mønsteret i bladet er ryddig og kontrastene mellom fargene er store.
Solenostemon `Saturn`
Solenostemon `Saturn`
Solenostemon `Jupiter`



`Jupiter`er en sort med røde taggete og krusete blader. Planten blir middels stor.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...