onsdag 6. februar 2019

Slik lykkes du med artisjokk og kardonskokk

Artisjokk får store blomsterhoder på sensommeren.

Artisjokk er en delikatessegrønnsak som vi synes er verdt å dyrke. Det er gøy å ha overflod av en grønnsak som er kostbar i butikken, og ikke minst er de superfriske rett fra hagen. Planten er et spennende innslag i grønnsakhagen, den har også fine blomster hvis du ikke spiser alle knoppene først da! Den er fin i prydbedet med sine sølvfargete blader og kraftige blomster, så denne planten kan brukes på mange måter.

Litt om artisjokk og kardonskokk
Det botaniske navnet til artisjokk er Cyanara scolymus, imens kardonskokk heter Cyanara cardunculus. De er begge tistler, men brukes på forskjellige måter. Kardonskokk er den ville formen som vokser vilt i mange Middelhavsland i Europa. Den kan bli over to meter høy med sølvfargete, flikete blader. Blomstene kommer på sensommeren i toppen av kraftige stilker. Planten har noen pigger, men ikke slik at det gjør noe. På kardonskokk er det bladstilkene som brukes. Artisjokk vokser ikke naturlig vilt da den er en utvalgt form av kardonskokk med store blomsterhoder. Den blir vanligvis 1,5–2 meter høy, men hos oss i vårt klima blir de ikke så store. I grønnsakhagen ender de ofte opp på rundt én meter. Artisjokk er valgt ut for sine store blomsterhoder som er den delen vi spiser. Begge plantene er egentlig flerårige, men er dessverre ikke veldig herdig. På det beste er de hardføre til sone H1–2. Du kan lese mer om hardførhetsoner og hvordan de virker her: Hva er hardførhetssoner? - Vi forklarer

Vanlig artisjokkfrø her vi her: Artisjokk 'Green Globe'

Småhodet artisjokk med lilla hoder har vi her: Artisjokk 'Violet de Provence'

Kardonskokk har vi her: Kardonskokk

Du må lure plantene
Dette er egentlig flerårige planter som det første året vil lage en stor bladrosett, imens den først året etter vil sende opp blomsterstengler. Men siden vi ikke kan overvintre dem så godt her i Norge må vi lure dem litt slik at de tror det har gått et år allerede den første sommeren. Slik får vi blomsterknopper det første året. Det gjør vi ved å så dem tidlig på året. Skal du få blomster på artisjokkplantene dine er hemmeligheten å så dem tidlig. Slutten av januar eller i februar er en fin tid. Da blomstrer de som regel mot slutten av august.

Atrisjokkfrø er store.
Plasser frøene jevnt utover i potten.

Såing
Både artisjokk og kardonskokk er lette å så. Frøene er store så det er bare å fylle en potte (ca. 12 cm) med såjord og plassere ut frøene med jevne mellomrom. Du kan også så to og to frø direkte i småpotter (6 cm), så slipper du å plante om (prikle) småplantene. Sett plottene på ca. 20 grader. Vi setter dem i miniveksthus på badegulvet, der er det alltid varmt. De spirer vanligvis veldig raskt alt fra 3 til 10 dager. Så fort de spirer må de rett under plantelys ellers blir det lange, lyse og svake planter. De er planter som kommer fra Middelhavsområdet og vil ha godt med lys. La dem stå under lys i minst 14 timer hver dag.
Hvor mange planter trenger du? Vi pleier å dyrke frem ca. 8 planter siden blomsterhodene blir ferdig på litt forskjellige tidspunkter og man vil jo ihvertfall ha ett hode hver. Når man dyrker flere er sjansen større for at minst to blomsterhoder er klare samtidig.

Såing av artisjokk er et hyggelig gjøremål på vinteren.
Videre stell
La dem stå under lys og vokse videre til de har fått 2–4 blader. Har du sådd alle frøene i en potte er det tid for å plante dem om én og én i større potter (8 cm) Har de strekt seg litt kan du plante dem litt dypere slik at vekstpunktet kommer i ett med jordoverflaten. Har du sådd to og to frø i småpotter (6 cm) og fått to spirer kan du ta bort den svakeste spiren slik at det bare er en plante i hver potte. La dem stå i potten sin en stund til de har blitt litt større. Da kan du potte dem om i 11 eller 12 cm potter. Hvis plantene blir ganske store i april hender det vi potter alle opp i 12 cm potter og lar dem vokse i disse til vi kan plante de ut i slutten av mai. Se bilder under:


Vokser plantene godt kan de pottes i større potter.
Plantene står ute på dagtid til herding.


Her ser du forskjellene på artisjokk og kardonskokk
Artisjokk får store, ofte litt flate hoder som er de vi kutter av og bruker før de blomstrer. Hvis de ikke høstes vil de gå i blomst og kan da ikke spises, men de er likevel vakre med sine lilla blomster som også humlene og sommerfuglene elsker. Blomsterhodene er stort sett uten pigger og smaker nydelig.
Vanlig artisjokkfrø her vi her: Artisjokk 'Green Globe'


Kardsonskokk er en kraftigere plante med store blader. Blomsterhodene er mindre og rundere med mer pigger. Bladene høstes før planten kommer i blomst og dampes. De smaker som artisjokk og er svakt bitre. Kardonskokk har vi her: kardonskokk


Det finnes også en artisjokk med lilla blomsterhoder som er litt mer dekorativ i grønnsakhagen. Blomsterhodene er lilla og spissere, de er ikke like store som vanlig artisjokk, men smaker like godt. Denne får også lilla blomster hvis de ikke høstes.
Småhodet artisjokk med lilla hoder har vi her: Artisjokk 'Violet de Provence'


 "Artisjokk er en delikatessegrønnsak som vi synes er verdt å dyrke"

Herding og utplanting
Før plantene kan plantes ut må de herdes. Det vil egentlig bare si at de må tilpasses utelivet før de plantes ut. Det er noe du bør gjøre med alle planter som har vært inne. Sett plantene i skyggen i en til to uker før du skal plantene dem ut. Da får de tid til å herde bladene slik at de ikke blir svidde når du planter dem ut. Er det fare for nattefrost må de bæres inn om nettene. Du kan plante artisjokkene ut når faren for nattefrost er over. På våre kanter (Østlandet) er dette gjerne i slutten av mai. Du kan godt vente til begynnelsen av juni også. Mange har for dårlig tid og tenker at plantene må i bakken fort, men nattetemperaturen er ofte så lav at plantene vokser lite. Ved å vente litt med å plante dem ut vil de vokse mye fortere siden temperaturen er høyere da.
Gi dem en plass i full sol og gjerne i en jord som er sandholdig. Pass på vanningen den første tiden etter utplanting slik at plantene ikke tørker ut.


Kutt av blomsterhodene før skjellene åpner seg.
Høsting
Artisjokk høstes når hodene er på sitt største, men før skjellene på blomsterhodet begynner å åpne seg. Det er vanligst å koke blomsterhodet og dyppe hvert skjell i en vinaigrette eller saus. Kardonskokk høstes før plantene begynner å blomstre. Vil du ha mørere bladstilker kan de bindes sammen som en bukett noen uker før de skal høstes slik at de får lite lys. Da blir bladstilkene mer lyse i fargen og mildere på smak. Det vanligste er å dampe dem og dyppe dem i forskjellige sauser alt etter smak og behag. Med litt spansk spekeskinke til og noen hvitløkbaguetter har du en nydelig lunsj!


Artisjokk i grønnsakhagen vår 😀
Overvintring
Artisjokk og kardonskokk kan overvintres. Skal de overvintres ute kan dette bare skje på de aller mildeste stedene i landet. Da må de dekkes godt med halm og gjerne dekkes slik at de holder seg relativt tørre om vinteren. De kan også overvintres inne, kjølig og frostfritt. Da er det lurt å ha dem under lys, men de blir ganske store så du må ha dem i en stor potte. Vi synes det er lettere å så nye hvert år enn å overvintre dem. Slik overvintrer du planter: Overvintring på 1-2-3

Vanlig artisjokkfrø har vi her: Artisjokk 'Green Globe'

Småhodet artisjokk med lilla hoder har vi her: Artisjokk 'Violet de Provence'

Kardonskokk her vi her: Kardonskokk

Artisjokk er vakre planter.
Artisjokk er fine sammen med stauder også.

Håper du ble fristet til å prøve artisjokk i år, de er både nydelig å spise og vakre planter i hagen!

Hilsen Tommy og Kenenth





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...