tirsdag 31. januar 2012
Forglemmeiei - Myosotis sylvatica
Denne søte forglemmeiei - Myosotis sylvatica planten, dukket opp i sommer. Blomsten rakk å blomstre av før jeg fikk merket planten for frøhøsting. Jeg håper noen av frøplantene som vokser opp rundt i dette området har en del av genene, slik at jeg får flere av disse festlige forglemmegeiene. Jeg har ikke sett noen lignene Myosotis, så den burde fått ett morsomt navn. Men jeg får krysse fingrene og vente til sommeren, eller sommeren etter siden de er 2 årige, for å se om jeg får noen flere.
Fin ikke sant ?
Corydalis pseudobarbisepala - En juvel i hagen
Selv om det latinske navnet på denne lerkesporen er en god munnfull, er dette en skikkelig juvel i hagen. Planten har en glød over seg som får alle som ser den til å heve øynene. Dette er en plante som aldri kommer til å bli kommersiell, men finnes hos små spesialplanteskoler fra tid til annen. Dette er en plante som kan være litt vanskelig å få tak, men har man gode hagevenner er ingen ting umulig.
Corydalis pseudobarbisepala er en lav alpinplante fra Sichuan, nærmere bestemt passet Balang Shan. Der den vokser på 3500 til 4000 meters høyde ofte i grøftekanter og i skred. Den vokser sammen med blant annet Meconopsis punicea og andre alpine planter. De i øyenfallende blomstene er intense blå, noen ganger med svakt lilla innslag. Hver blomst har ett hvitt svelg med en blå leppe og de sitter i kompakte klaser på 10- 15 stk. Bladene er blådoggete med noe mørkere årer og rundfliket. Planten blir fra 10 til 25 cm alt etter vokse sted.
I hagen er dette en lettstelt plante i så fall her hos oss og trives godt i halvskygge. Denne lerkesporen formeres med frø eller ved deling. Etter min erfaring kan den deles både vår og sen høst med godt resultat. Ved frøformering bør frøene være ferskest mulig. En humusrik luftig jord er det beste for denne planten, men vi har dyrket denne under en rekke forhold i både leirjord og sandigsilt, begge forhold har fungert godt. En ønskeplante for 2012?
Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen
onsdag 25. januar 2012
Sammenplanting med hvite blomster
En av designhagene på RHS Hampton Court Palace Flower Show 2011 |
Hvem har vel ikke drømt om den hvite hagen? Der hvite, rene og elegante blomster står i fokus. Et fredfult sted, et sted å hvile både kropp og sinn. Hvite blomster er populært som aldri før, og de er tidløse og elegante.
Å fylle hagen med hvite blomster trenger ikke gi det ønskede resultatet. For å få en vellykket hvit hage er det like viktig å ha like mye grønt som hvit. For eksempel i den populære hvite hagen på Sissinghurst Castle, bruker de mye grønt for å fremme den hvite fargen. Planter med sølvfargede eller hvitbrokete blader er like viktig, de lyser opp hagen og er tilstedeværende selv om blomstene har blomstret av. Ikke glem å bruke busker, trær og klatreplanter for høyde og struktur i bedene.
1. |
3. |
2. |
Bilde 2 - Sibiriris - Iris sibirica med revebjeller - Digitalis purpurea 'Alba' og kvann - Angelica archangelica bakerst.
Bilde 3 - Her er det en god mix med mye grønt : Revebjeller - Digitalis purpurea 'Alba', stjerneskjerm - Astrantia major, hjertebergblom - Bergenia cordifolia, skumblomst - Tiarella cordifolia med gresset Stipa pennata.
6. |
4. |
5. |
Bilde 5 - Hvite løytnantshjerter - Lamprocapnos spectabilis 'Alba' plantet i et naturlig woodland, der de ser ut til å trives utmerket.
Bilde 6 - Hvite solhatter - Echinacea purpurea 'Alba' med hvitbroket kornell - Cornus alba 'Elegantissima' og slirekne - Persicaria polymorpha.
9. |
7. |
8 |
Bilde 8 - Hvite Agrostemma githago fremst med løvemunn - Anthirrhinum bak, kantet med buksbom - Buxus sempervirens
Bilde 9 - Fylt prestekrage - Leucanthemum med afrikalilje - Agapanthus ( Må overvintres inne) og kjempeverbena - Verbena bonariensis helt bakerst.
Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen
mandag 23. januar 2012
Vinterbeplantning i hagen
En flott samling i RHS Wisley Gardens med busker som dyrkes for greinenes skyld. |
Vi nordmenn er ikke så flinke enda til å plante til hagen for vinterinteressen sin skyld. Mye grunnet at hagene i mange deler av landet er dekt med snø store deler av vinteren.
Når jeg planter, bruker jeg gjerne elementer av det jeg ser i hager i utlandet og gjør det til mitt eget. Jeg planter for vinteren i hagen for å gi den mer liv i de månedene da hagen er på sitt mest triste, og når det er lite eller ingen blikkfang eller interesse i hagen. Det går i busker eller trær med fine greinfarger, men også trær med fin bark, planter eller stauder med vintergrønne blader. Selv om disse er under snøen om vinteren her, er de vakre høst og vår. Jeg har brukt lang tid på å formere opp, og få tak i mange av de fineste sortene, så det går nok en del år før resultatet viser seg.
Det vanligste er å bruke kollingmetoden, som er å kutte grenene ned til ønsket høyde, snittflatene vil det bryte mange nye skudd. Disse skuddene kuttes tilbake til utgangspunktet annethvert år. Veldige kraftige busker kan kuttes tilbake hvert år. På den måten får du lange rette fargerike greiner. Når greinene blir gamle mister de fargen sin, så det er viktig å kutte dem tilbake regelmessig.
3. |
1. |
2. |
Bilde 2 - Rubus thibetanus igjen med kornell - Cornus alba 'Sibirica'
Bilde 3 - Villkornell - Cornus sanguinea 'Midwinter Fire' er en av de flotteste kornellene å dyrke. Greinene lyser virkelig opp hele vinteren. Kan være litt treg å etablere er min erfaring.
6. |
4. |
5. |
Bilde 5 - Salix hookeriana kommer fra Nord Amerika og er en flott pil med store gåsunger og sølggrå greiner. Jeg håper på mange gåsunger på mine i år.
Bilde 6 - her er alle buskene klipt ned etter vinteren. Greine kan med letthet brukes i hagen til mange formål som gjerder, oppstøtting eller fletting. Fint med de forskjellige greinfargene sammen.
9. |
7. |
8. |
Bilde 8 - Hjertebergblom - Bergenia er en kjent plante som er vintergrønn. De siste årene har det kommet mange sorter med blader som får flotte høst- og vinterfarger. De er spesielt flotte til litt spisse blader som her med munkehette - Arum italicum 'Marmoratum' Jeg har de også til sølvgrått gress som også er ganske effektfullt.
Bilde 9 - Det finnes flere pil - Salix med fine greinfarger. Slik blir de når de har blitt kollet i mange år.
Villkornell - Cornus sanguinea 'Midwinter Fire' |
Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen
søndag 22. januar 2012
Sammenplanting med rosa blomster
Blomster med rosa innslag er kanskje de letteste å plante sammen med andre planter, syntes jeg. De smelter inn med alt av blåe nyanser, lilla, rosa, sølv og hvit. Skal du være litt frekk og gå litt utenfor komfortsonen, er rosa med lys sitrongul eller intens oransje et blikkfang i hagen.
Siden mange planter har rosa blomsterfarge er det hundrevis av kombinasjoner som kan brukes sammen. Jeg syntes rosa trenger litt sølv eller hvite farger for selv å virkelig syntes i bedene. Det er jo ofte slik at noen farger fremhever hverandre bedre enn andre.
3. |
1. |
2. |
Bilde 2 - Corydalis 'Craigton Blue' med den vakre frueskoen - Cypripedium ' Ulla Silkens' Helt klart en kombinasjon for de som ønsker et samtale emne i hagen.
Bilde 3 - Storkenebb Geranium ' Mavis Simpson' med Iris pallida ' Variegata', begge liker det solrikt og godt drenert. De sverdformede bladene er veldig fine inne i mellom disse rosa skyene.
6. |
4. |
5. |
Bilde 5 - Kjempestikle - Eryngium giganteum med lilla høstfloks - Phlox paniculata. Jeg tror de fleste typer floks hadde passet godt med denne, hvit, rosa og lilla.
Bilde 6 - En frekk sammenplanting: Oransje brannliljer - Lilium bulbiferum med kattehale - Lythrum salicaria. Denne kan man spinne videre på med oransje Humleblom - Geum eller Rakketblomst - Kniphofia
9. |
7. |
8. |
Bilde 8 - En liten mini gruppering i vår egen hage med Alunrot - Hauchera og Storkenepp- Geranium cinereum 'Ballerina'. Det er veldig fint når blader og blomstene blander seg sammen.
Bilde 9 - Hva er vel skjønnere en Orientvalume - Papaver orientale ' Princess Victoria Louise' med Malurten - Artemisia ludoviciana ?
Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen
fredag 20. januar 2012
Sammenplanting med prydgress
Calamagrostis x acutiflora ' Karl Foerster' er et gress med stort bruksområde. |
Jeg har snakket med flere som liker prydgress og vil ha dem i hagen, men syntes det er vanskelig å plassere og bruke dem. I bildene på denne bloggen har jeg plukket ut noen gode eksempler.
Selv er jeg hekta på prydgress og bruker de over alt og må ha minst en i alle bed. For første gang i fjor, har jeg nå brukt prydgress på en helt annen måte og har laget ett 25 meter langt prærieinspirert rabatt. Der prydgress skal flyte i mellom stauder i store grupper. Litt som på bilde over som er tatt i Wisley Garden, Surrey i England. Skal bli morro å se hvordan dette prosjektet utvilker seg om noen år, når alt er etablert. Jeg opplever at mange gress arter er overraskende herdige. De må bare ikke flyttes eller deles på høsten for det tåler de ikke særlig godt.
Prydgress passer til alt, enten alene i bed eller sammen med stauder. Mange prydgress er også flotte i potter med sin grasiøse form.
3. |
1. |
2 |
Bilde 2 - Rakettblomst - Kniphofia med Silkekinagress - Miscanthus. Rakettblomsten passer i grunn sammen med de fleste gresstyper.
Bilde 3 - Denne sammenplantingen er ryddig og minimalistisk, kun Hakonechloa macra 'Aureola' med Buksbom - Buxus sempervirens. Lekkert!
6. |
4. |
5. |
Bilde 5 - Litt ny kombinasjon med hosta og prydgress i lett mix.
Bilde 6 - Penselfjærgress - Stipa pennata med Lavendel - Lavandula. i ett solrikt bed passer disse flott sammen.
9. |
7. |
8. |
Bilde 8 - Ryllik - Achillea millefolium og prydgress hører jo bare sammen. Her med Penselfjærgress - Stipa pennata. Husk på å ikke gjødsle, for da blir rylliken alt for høy.
Bilde 9 - Liljer og gress er også veldig fint sammen. Her er Kongelilje - Lilium regale med Silkekinagress - Miscanthus sinensis.
Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen
torsdag 19. januar 2012
Sammenplantinger med gule farger
Lavendel og kortvokst gulris |
Vi er mye å reiser i utlandet og besøker hager og blomster shows, der ser vi mange gode plantekompinasjoner. Jeg har rotet litt rundt i bildearkivet og funnet noen som jeg syntes er gode. Om ikke de kan gjennskapes i sin opprinnelige størrelse, kan man bli inspirert og trekke ut enkelte ideer til rabatter, bed, potter og kar.
3. |
1. |
2. |
Bilde 2 - Vanlig Ringblomst - Calendula med Kjempeverbena - Verbena bonariensis, dette er en enkel kombinasjon å få til, siden begge er ettårige her til lands. Jeg ville ha blandet de mer, slik at overgangern bakover ikke ble så hardt.
Bilde 3 - Gulbladet Rødhyll - Sambucus racemosa 'Sutherland Gold' med Kattemynte - Nepeta 'Six Hills Giant', disse er flotte sammen. Hyllen blir klipt ned annen hvert år, slik at den holder seg i god staudehøyde. Her kunne man kanskje også ha brukt lilla Asters.
6. |
4. |
5 |
Bilde 5 - Svinerot - Stachys med Gulbladet Blærespirea - Physocarpus opulifolius ' Dart`s Gold'. Den gulbladete Blærespireaen vokser sakte og krever kun klipping når den blir for stor i forhold til staudene rundt.
Bilde 6 - Dette er en kjent og god sammenplantning, men ikke desto mindre flott! Storkenebb - Geranium himalayense ( eller Geranium sylvaticum ) med Marikåpe - Alchemilla mollis, begge er lettstelte og klarer det meste.
9. |
7. |
8. |
Bilde 8 - Ryllik - Achillea ' Parker`s Variety' med Kattemynte - Nepeta og en Daglilje i bakgrunnen, alle tre er like fine sammen.
Bilde 9 - Ridderspore - Delphinium 'Lord Butler' med gulbladet Kornell - Cornus alba 'Aurea', bakerst er det rødbladet svarthyll som bidrar til dramatikk og får blåfargen til å poppe frem.
Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen
Abonner på:
Innlegg (Atom)