tirsdag 16. desember 2014

Høyreiste revebjeller


Revebjelle 'Illumination Pink' er en relativt ny kryssing.

Revebjeller er lettstelte og tøffe planter. De er en plantegruppe som gir veldig mye og gjør mye ut av seg i hagen.Vi har flere sorter og arter i hagen og de får stort sett lov til å herje fritt. De plantene som vi ikke ønsker flytter vi eller tar bort. Revebjeller blomstrer lenge da de har nye knopper som springer ut oppover stilken fortløpende. Vi synes revebjeller er en veldig nyttig plante da den innholder mye nektar som gir mat til humlene.

Revebjeller er fine i hagen.
La revebjeller vokse der de vil i hagen.
Vanlig revebjelle har det botaniske navnet Digitalis purpurea og det finnes mange sorter å velge mellom. De sortene som kommer fra Digitalis purpurea er toårige. Det vil si at første året samler planten næring og du får du en stor bladrosett. Andre året skyter den opp en blomsterstengel som kan bli 1,5–1,8 meter høy, med store blomster. Den kan blomstre i over en måned. Etter dette setter planten millioner av ørsmå frø som spres ved det minste vindpust. Etter dette er syklusen ferdig og de dør. Du kan få dem til å overleve ett år til ved å fjerne blomterstilken så fort blomstene er visnet og gi den litt gjødsel, da setter de ofte sideskudd og vil komme på nytt året etter. Revebjeller er herdig til hardførhetsone 5, se klimasonekart HER

Revebjeller i Cottage garden stil.
Hvite revebjeller passer inn alle steder.
Mange steder vokser revebjeller vilt, spesielt langs kysten. Det er ofte den rene arten Digitalis purpurea og den hvite varianten Digitalis purpurea 'Alba'. I hagen dyrker vi mange kryssninger som har mange flere farger, og med forskjellige blomsterformer. Revebjelle er en veldig giftig plante, men det er ingen ting på planten som frister noen til å spise den. Den har vært brukt i århundrer som en medisinplante ved hjerteproblemer. De aktive stoffene i den brukes fortsatt til dette i dag.

Revebjeller skaper sjarm i hagen!
Plant revebjeller sammen med andre stauder

Så dine egne revebjeller.
Disse plantene er veldig lette å så fra frø selv og når du først har fått dem inn i hagen, har du dem for alltid. Så frøene tynt i en potte, brett eller rett på vokseplassen i mai-juni. Prikle dem om i egne potter når de har fire til seks blader, vann godt og sett dem i skyggen slik at de kommer seg til hektene. På sensommeren/høsten kan du plantene dem ut der du ønsker flotte høye spir året etter. Når du lærer bladene å kjenne er det lett å flytte planter rundt i hagen der du måtte ønske dem på høsten.
Vi har frø av mange sorter her: Revebjellefrø

Digitalis 'Pam's Split'
Digitalis 'Serendipity'
Digitalis 'Sugar Plum'
Digitalis 'Apricot' har sjarm!
Digitalis 'Apricot'
Digitalis 'Giant Primrose'
Digitalis 'Primrose Carousel'
 'Primrose Carousel' med hundekjeks.
Nyhet hos oss i år ’Dalmatian Peach’
'Illumination Pink'
Prikkene viser humlene veien inn.
Slik mange kjenner revebjeller.
Hvite revebjeller i naturlig beplantning.
Revebjeller = sommer!


Hilsen
Tommy og Kenneth



mandag 8. desember 2014

Vinterstemning med islykter!

Få vinterstemning ved inngangspartiet med islykter!

Islykter gir en fantastisk stemning i hagen og ved inngangspartiet. Is har en naturlig skjønnhet og når den blir opplyst blir det rett og slett vakkert! Siden islykter er lette å lage og bare består av vann, kan du lage så mange du vil. Akkurat nå har vi laget ni islykter og det kunne godt vært flere, da de gjør seg fint i grupper. Vi laget noen forskjellige varianter av stjerneislykter, se lenger ned i bloggen.


Slik lager du islykter i stjerneformer:

1. Fyll kaldt vann i islyktformen til ca. 2 cm fra kanten. Når isen fryser utvider den seg, så da når isen opp til kanten av formen. Legg i grener eller blomster hvis du vil dekorere den.

2. Sett formen i fryseren eller ute når det er minusgrader. Hvis det ikke er veldig kaldt ute fryser den raskest i fryseren.

3. Når du skal ha ut lykten setter du formen med isen ned og bunnen opp i oppvaskkummen. Du kan la den stå her og sakte tine litt i 20 minutter, slik at den blir lettere å løsne fra formen. Hell i kaldt vann i senter av formen og fyll på med gradvis varmere vann til den slipper. 
Eller gjør som vi har gjort, fyll litt varmt vann i senter av formen og rundt slik at den løsner med en gang. Gjør du som oss så sett formen ut i minusgrader med en gang så tiningen stopper opp.

Islykter kan du kjøpe her: Islykt - stjerneformet


Fyll kaldt vann i formene og sett ut eller i fryseren.

Lystips.
Bruk et hvitt kubbelys som er ca. 5–6 cm i diameter for best resultat. Du kan bruke telys, men kulden ute gjør at stearinen ikke smelter ut til kanten og lyset brenner fort opp. Telysformen blir også varm og vil smelte ned i lykten. Men kan du sette lyset på noe vil ikke isen smelte.

Islykt med papir-snøkrystaller.

Slipp fantasien løs!
Du kan dekorere islyktene med hva du måtte ønske, men UNNGÅ tørt og brennbart materiale. Vi har brukt juleroseblomster og kristorn, men gamle snittblomster og greiner er også fint. Konditorfarge kan også brukes, bare ikke bruk for mye for da lyser lykten dårlig. Vi har også klipt ut snøkrystaller i papir og brukt i lykten. Hvitt og vakkert!


Islykt med krisstorn og juleroser.

Islykt inne
De er superflotte å bruke inne også hvis du skal ha et middagsselskap eller lignende. Sett da lykten på glassteiner eller lignene slik at den blir stødig i en skål som rommer vannet i lykten. Våres lykter er på ca. 2 liter. Dekorer området rund, men pass alltid på at brennbart materiale ikke kommer i nærheten av levende flammer. Skal islykten brukes inne er en lykt laget av ren is tryggest.


Islykt frosset sakte ute med ismønster.

Islykttips
Hvis du vil ha helt klare islykter hjelper det å koke vannet først og la vannet stå i islykten natten over, slik at alle luftbobler blir borte.
Lar du islyktene stå ute og fryse sakte får du sjatteringer i isen og du får en skikkelig følelse av is!


Islykt med konditorfarge.

Islyktråd
Ha det gøy med islyktene dine! Tenk ut festlige nye måter å dekorere dem på. Ikke glem at du kan lage så mange du vil, og nye varianter hele tiden. Skal du lage mange vil det hjelpe med flere former for da går det fortere. Lykke til!


Noen flere bilder fra stabburstrappa vår.

Islykter og vanlige lykter blandet sammen.






Vinterlig hilsen
Tommy og Kenneth




Lag dine egne jordbriketter med Brikettlageren

Egenproduserte briketter, klare til såing!
Vi har lekt oss litt med den nye brikettlageren eller soilblockers som den heter på engelsk. Den er veldig praktisk og det er flere gartnerier som også bruker denne. Når vi snakket med leverandøren i England om denne brikettlageren, så hadde det tatt helt av etter at Monty Don, programleder på det britiske hageprogrammet Gardeners World, brukte brikettlageren for å så frø.

Med denne brikettlageren kan du lage egne "torvbriketter" som du kan så frø i. Vi bruker helt normal posejord, gjerne iblandet litt perlite. Brikettene blir så faste at du kan løfte dem opp uten at de går i stykker.

Vi har forskjellige brikettlagere her: Brikettlager

Det hele går ut på at når frøplantens røtter er på vei ut av briketten så tørker rottuppen inn og dør. Men roten i seg selv dør ikke, den forgreiner seg og lager flere røtter. Du vil få en brikett som er tett besatt av røtter uten at de går i ring slik som de kan i små pluggbrett. Når du skal plante ut planten er det bare å stikke den rett i jorden eller blomsterbedet. Superenkelt!

Slik gjør du det:

1. Ta ut grove torvbiter eller sold jorden
2. Bland inn litt perlite

3. Mix det sammen
4. Tilsett vann.

5. Når kan presset ut vann, er det nok.
6. Legg jorden jevt utover.

Du kan se flere videoer på youtube hvordan dette gjøres her: youtubevideoer

Vi har fire typer brikettlagere med forskjellige størrelser på kubene. Denne som det er bilde av er brikettlager mini 4.

7. Sett brikettlageren ned og....
.....press ned.

8. Gjør dette 2–3 ganger til.....
....brikettlageren er stampet med jord.

9. Press jorden ut .....
.... på et brett.

10. Du kan fylle hele...
....brettet med brikettene.

11. Da er det bare å så frøene....
....direkte i jordbriketten.


Det er herlig med nye hagesaker som dukker opp, som gjør jobben morsom og lett!

Vi selger brikettlageren i nettbutikken vår her: Brikettlager


Hilsen Tommy og Kenneth



lørdag 6. desember 2014

Lag egne stauder - Så staudefrø

Vinteren er en fin tid å så stauder på.

Såing av stauder er vår favorittaktivitet nå på høsten og vinteren. Mange stauder trenger en kjølig periode for å spire. Det er en fin måte å få mange planter på for en billig penge. Du må kanskje vente i to–tre år før du har en stor blomstrende staude, men til gjengjeld har du mange planter. Har vi sagt hvor gøy det er når de første blomstene åpner seg? Spenningen og forventingen til hvordan den ser ut er stor!

Staudefrø sår vi fra november til februar. Under viser vi hvordan vi gjør det når vi sår staudene våre.

Skulle du mangle noe såutstyr har vi masse i nettbutikken vår HER og staudefrø HER.


Slik gjør du:
Du kan så i potter eller brett. Har du mange frø eller store frø kan brett være fint. Er det bare noen frø i pakken er en potte greit. Fyll potten med såjord eller kakusjord, disse jordtypene inneholder lite næring og er iblandet sand. Du kan kjøpe ferdig eller lage din egen, der du blander inn litt sand, perlite eller vermiculite.
Vi bruker en jordstamper til å flate ut jorden med, slik at ikke frøene triller ned i gropene i jorden og spirer i klynger som er umulig å få fra hverandre. Så frøene ved å strø dem jevnt utover jorden. Ikke bli fristet til å så for tett, det har vi gjort mange ganger og det staffer seg alltid! Bruk heller to potter.  Dekk frøene med litt sand, perlite eller vermiculite, det vil hindre at småplantene råtner i rothalsen. Du kan bruke jord og dekke med, men noen ganger hender det at planter kan kollapse, spesielt hvis det blir for fuktig. Små frø som er som støv dekkes nesten ikke, mens større frø kan dekkes med et jordlag som er like tykkt som frøets diameter, sånn ca.
Noen frø skal ikke dekkes da de er lysspirende, så her strøs bare frøene på jorden.

Merk, merk merk.

Du tror du skal huske hva som er i pottene, kanskje du bare har sådd en potte eller to, men vær sikker på at når våren kommer er alt glemt. Merk alltid staudene (eller andre planter) du sår, med navn og dato når du sådde dem. Latinsk navn er best, for det er det samme over hele verden og skulle det være noe er det lett å finne ut hvilken plante det dreier seg om.

Ikke vann potten.
Men la den suge opp vann nedenfra. Sett frøpottene i et kar med vann og la jorden suge opp vannet. Det kan ta en liten stund, men gjør mye for resultatet. Vanner du ovenfra vil ofte frøene bli flyttet rundt i potten av vannet og de vil spire i store klumper i potten.

Stratifisering hva er det?
Det er så enkelt som å gi frøene en kuldebehandlig. Mange stauder (og busker og trær) trenger stratifisering for å spire. Mange av plante vi dyrker kommer fra forskjellige deler av verden og har forskjellige krav. Stratifiseringen gjør at frøen blir vekket opp av frøhvilen sin. Det gjør også at spirehemmende stoffer som finnes i frøet og i fruktkjøtt, brytes ned slik at frøet kan spire. Ikke alle stauder trenger stratifisering og det kan være vanskelig å vite hvilken planter som trenger det og hvilke som ikke trenger det. I noen tilfeller står det på frøpakken. De som ikke trenger stratifisering blir ikke skadet om de får det. Vi behandler alle stauder likt (for enkelhetens skyld) så hos oss blir alle stratifisert.

Sett pottene ut:
Den enkleste metoden å stratifisere frøene dine på er ved å sette frøpottene ut i snøen og kulda etter at de har fått stå inne i to dager. Da får frøet trukket til seg fuktighet først. Etter dette setter du pottene ut og spar snø over hvis det finnes. Frøene vil spire når våren og varmen kommer. Bli ikke fortvilet hvis noen stauder ikke spirer første året, for noen få stauder har dobbelt frøhvile og kan trenge enda en vinter på å våkne opp. Pioner er en av disse og det har hendt vi har kastet en potte med frø som ikke spirte, men som spirer i blomsterbedet der vi tømte potten året etter.

Stamper gjør jorden....
.....helt flat, slik at det er lett å så.
Så frøene tynt på jorden.
Merk alltid potten
Strø over vermiculite på små frø for en luftig drenering.
Jordstamperen brukes også....
for å gjøre jorden flat i såbrett.
Strø/legg staudefrøene jevnt utover.
Store frø kan dekkes med sand eller grus for drenering rundt spirene.
Etter at frøene har trukket vann, settes de ut til stratifisering resten av vinteren.

Skulle du mangle noe såutstyr har vi masse i nettbutikken vår HER og staudefrø HER.

Lykke til!

Hilsen
Tommy og Kenneth



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...