På solrike hagedager pleier vi å lage supper til lunsj. Alle som dyrker jordskokk vet at du får mer en du noen gang kan spise, og at de er like gode på høsten som på våren. Så i dag var vi ute og gravde opp store knoller av
Helianthus tuberosus 'Stretlali'. Akkurat denne sorten har store knudrete knoller, noe som gjør at skrellingen ble en liten utfordring. Heldigvis har vi flere sorter og alle er ikke lite knudrete. Vi har prøvd flere oppskrifter, men denne er den vi liker best. Egentlig er det en mix av flere oppskrifter.
Håper den faller i smak!
|
Knoller av jordskokk 'Stretlali' |
|
Jordskokk må skrelles |
|
Skrelte jordskokk-knoller |
|
Ferdig oppkuttet og klar til koking |
Oppskrift:
2 spsk smør
1 løk
300 gram sellerirot
2 store hvitløksfedd
1 kg jordskokk
1 l kyllingkraft
1,5 dl matfløte
Salt og pepper etter smak
Slik gjør du:
Skrell og kutt opp sellerirot, løk og hvitløk. Ha smør, sellerirot, løk og hvitløk i en kjele og stek i 5 minutter uten av det blir brunt. Tilsett skrelte og oppkuttede jordskokk. Ha i kraften og la suppen putre i ca. 45 minutter. Bruk en stavmixer til å jevne suppen til en pure. Ha så i matfløten og varm opp. Tilsett salt og pepper etter smak.
|
Stek løk, sellerirot og hvitløk lett |
|
Ha i jordskokk, litt pepper og kraft, kok opp |
|
Etter 45 min, puré suppen |
|
Klar til lunsj! |
Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen