fredag 30. november 2012

Ridderstjerne - Kongen av løkvekstene

Hippeastrum 'Charisma' har rødhvite blomster.
Hippeastrum 'Ambiance' viser sine flotte striper

Disse majestetiske plantene er uten tvil kongen av alle løkblomster! Med sin luksuriøse voksemåte og store blomster, er disse plantene blitt manges favoritt-juleblomst. 

Denne løken heter Ridderstjerne og Amaryllis på norsk og Hippeastrum på latinsk. Det som kan gjøre det forvirrende er at Amaryllis er det latinske navnet for en helt annen plante som kommer fra Sør - Afrika, mens Hippeastrum (vanlig Amaryllis på norsk) kommer fra Sør-Amerika. For mange år siden trodde man at Hippeastrum var en Amaryllis  og derfor henger navnet Amaryllis ved denne planten fortsatt. De fleste løker som selges i dag gir to blomsterstilker per løk. Kjøper du større løk får du ofte tre eller fire blomsterstilker. De får fra 4 til 6 blomster på en stilk, det vanligste er fire. Derfor ble de også før kalt de fire verdenshjørner, for det sto fire klokker i mot hver himmelretning.


Hippeastrum er de letteste løkene å få til. Blomsterknoppene og bladene ligger klare nede i løken når vi kjøper dem, og løken er full av vann og næring. Det vil si at disse løkene vil blomstre flott uansett hva slags stell og behandling de får. Selve løken må ikke stå i jord for å blomstre godt og kan plasseres i egne amaryllisvaser eller brukes i dekorasjoner. Bruker du planten på denne måten bruker løken opp reservenæringen sin, så når den er blomstret ferdig kastes løken. 

Amaryllisbukett
Amaryllis dekorasjon med greiner
Stell:
Hippeastrum som kjøpes i butikken brukes ofte som bruk og kast planter og vil blomstre godt om de står i vindu eller midt i rommet. Skal du ta vare på løken videre må løken stå lyst, gi den så mye sol og lys som mulig. La jorden tørke opp mellom hver vanning, det er viktig at løken ikke står i vann. Klipp aldri ned bladverket, det er der for å forsyne planten med næring. Du kan la planten visne ned naturlig ved å vanne mindre og mindre og til slutt stoppe opp. Men det må være minst 3 mnd etter blomstring.
Mange syntes det er vanskelig å få løkene til å blomstre på nytt senere. Hippeastrum er sultne planter som trenger masse næring for å bygge opp nok energi til å blomstre så flott som de gjør.  Før i tiden har jeg blitt fortalt at man satt løkene ned i jord med hestegjødsel på våren. Der sto løkene og feitet seg opp hele sommeren og plantene kunne tas inn og drives videre.


Å få en Hippeastrum til å blomstre akkurat på julaften er en kunst. Det er bedre å la planten blomstre når den er klar om det er oktober, november eller desember. Veksten på planten kan reguleres ved temperatur. Hvor lengre ned mot null grader den kommer jo saktere vokser den.


En bukettdekorasjon
Hippeastrum trives i vinduskarmen
 Viste du at:
- Hippeastrum er en holdbar og flott snittblomst? Siden stilkene er hule vil de splittes og rulles litt oppover. For å unngå dette sett en teipbit/hyssing nederst på stilken, så holder den seg sammen.

- Planter som kjøpes med en knopp som er ca. 10 høy, bruker ofte minst 14 dager på å komme i blomst. Varme temperaturer fremmer vekst.

- For å holde blomsterstilken lavere, unngå å gi planten vann. Løken vil bruke av reservene sine og blomsterstilken har ikke nok vann eller energi til å bli så høy. Det er viktig å gi planten vann rett før knoppene slår ut, ellers står blomstene kortere en de vanligvis ville ha gjort.

- Løk som tas vare på fra år til år, må ha over fire blader for å kunne danne nok næring til å blomstre.

- Kjøper du løker som ikke er drevet bruker de fra 8–10 uker på å komme i blomst.

- Får Hippeastrum vann og næring året rundt kan de være fine "grønnplanter". Da visner de ikke ned og beholder bladene hele året

- Det finnes over 600 sorter, så vi dyrker bare en mikro-prosent her i Norge.

- Hippeastrum er fine å gi til barn da de kan vokse flere cm daglig og det blir spennende å se hva som skjer fra dag til dag.

- Videotips:
Dyrke Hippeastrum i vase.

Stell etter blomstring


Hippeastrum 'Double Dragon'
Hippeastrum 'Grand Diva'
Spesielle Hippeastrum 'Magic Green'
Vakre Hippeastrum 'Picotee' fra 1958

Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

mandag 26. november 2012

Hjelp oss med navn på ny plante!

Store blader med uregelmessig markering
For noen år siden dukket en frøplante opp rundt forglemmegeisøster - Brunnera macrophylla 'Dawson's White'. Den fikk stå et år så vi kunne se om den beholdt markeringen og formen. Nå 3 år etter og en god del større,  er den fortsatt stabil. Den har store blader med mer eller mindre uregelmessige marmorering i kremgult. De blå blomstene kommer som vanlig på våren. Nå har vi begynt så smått å dele på den, slik at vi får mere av den, for dette er en skikkelig fin bladplante som dekker godt.

Men nå trenger den et navn! Men hva skal sorten hete? Vi syntes gode plantenavn er vanskelig, så vi trenger hjelp med forslag. Det hadde vært morro om det hadde noe med oss eller Norge å gjøre, men vi er åpne for alt!

Har du et forslag?

Brunnera macrophylla ............ ?

Tidlig vår med blå blomster


Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

torsdag 22. november 2012

Virginiatrollhassel - Blomstrer nå

Virginiatrollhassel blomstrer utenfor.....
......sesongen, med duftende blomster

 Virginiatrollhassel - Hamamelis virginiana er en av hagens rareste busker, den begynner å blomstre i oktober og blomstrer til langt ut i desember. De frynsete blomstene er gule, og dufter herlig en mild vinterdag. Bladene får en fin gulfarge på høsten og blomstene åpner seg samtidig som bladene faller av. Denne artige busken forlenger hagesesongen vår betraktelig. Her på Østlandet er det ikke mange busker som blomstrer i november og desember! Hos oss har denne busken klart våre vintre fint og har tålt ned til minus 31 grader uten å fryse tilbake, så dette er en herdig plante. Blomstene tåler mange minusgrader og bryr seg ikke om det blir kaldt. Da krøller de seg sammen, for så å rette seg ut igjen når det blir plussgrader.
Planten er uvanlig i salg siden den som oftest brukes som grunnstammer til å pode inn sorter av Hybridtrollhassel - Hamamelis x intermedia, som er en vårblomstrende busk. Planten kan sås med frø eller formeres ved avlegging.

Blomstring i høstsolen
Blomstene dufter herlig!

Virginiatrollhassel kommer fra Nord Amerika og vokser i  Kanada og østlige deler av USA. Der vokser den i tørre skogsområder, fuktige skogsområder og skråninger opptil 1500 meter. Planten er  kjent for sin flotte gule høstfarge. Den blir en stor busk eller et lite flerstammet tre på opptil 7 meter. Hamamelis virginiana har vært brukt mye innen medisin og kosmetikk fra 1700 tallet og opp til i dag. Den blir brukt i kremer, dusjgele og rensevann. Les mer om egenskapene her: Urtekildens planteleksikon I områdene der de høster planter til kosmetiske produkter, blir plantene kuttet ned hvert 5–8  år. Greinene blir kuttet opp for så å bli sendt til fabrikken der de destillerer essensen. Planten gror fint opp igjen og om nye 5 år kan de kuttes ned igjen.

Blomstene tåler frost uten problemer
Festlige blomster står fint tidlig vinter


Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

onsdag 14. november 2012

Høstens 12 beste fyrverkeri planter

Acer japonica er en av de beste for god høstfarge
Når høsten er grå og trist kan enhver av oss trenge en liten oppkvikker.  Dette er planter som garantert forvandler hagen fra noe grått til et fyrverkeri! Å plante planter i hagen for høstfargen sin skyld er kanskje litt uvant for mange. Men det kan være noe av det viktigste vi gjør, for høsten er en tid på året som det ikke er mye som gir farge til hagen. Alt som kan bidra til en interessant hage på denne tiden er velkomment. Om det er sentblomstrende stauder, løker eller busker og trær. Plantene som du kan se under av noen av de flotteste jeg har funnet i år.

Døgn som har kalde netter med varme dager, gir overskudd av fargestoffer i bladene og høstfargene blir ekstra flotte!

Lønn- Acer platanoides
Hestekastanje- Aesculus hippocastanum
Vakre hjertetre - Cercidiphyllum japonica
Stikkende men flott - Berberis thunbergii
Acer pseudo-sieboldianum er en knakende god hageplante som setter fyr på hagen!
Callicarpa japonica har lilla bær som er utrolig vakre.
Krypmispel -Cotoneaster horizontalis
Enkianthus campanulatus
Rhododendron vaseyi
Stewartia koreana
Buskrosen - Rosa moyesii
Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

lørdag 10. november 2012

På jobb hos Beth Chatto - del 3


Rotstiklinger av Crambe.

Torsdag og tredje dag på jobb i Beth Chatto Gardens and nursery. Dette var en relativt ”vanlig” planteskoledag hvor hoveddelen av dagen bestod av oppotting av planter – nå med ny, og forbedret teknikk greide jeg 84 potter på 22 minutter.
Mot slutten av dagen fikk jeg sette rotstiklinger av Crambe cordifolia – en kålslektning med store, forgreinede stengler med mengder av små hvite blomster og nydelig duft. Crambe er relativt lett å formere med rotstiklinger for den har tykke røtter som er enkle å arbeide med. Når du setter rotstiklinger er det aller viktigste at du passer på hvilken del av roten som er opp og ned. Snur du rotstiklingen på hodet kan resultatet bli dårlig. Røttene ble klippet av oppgravde Crambe og lagt i et brett, alle ”samme vei” så at vi skulle være sikker på hvilken vei som er opp og ned. Deretter ble røttene skjært opp i ca. 10 cm lange biter. Toppen skjæres rett over, og bunn av stiklingen får et diagonalt kutt. Skulle du være så uheldig å miste brettet med rostiklinger vil du likevel vite hvilken vei som er opp og ned på rotstiklingen. Noe som er uhyre viktig for et godt resultat. Pluggbrett ble fyllt med ferdigkjøpt stiklingsjord, og deretter ble stiklingene satt en og en i hver modul. Når alle pluggene var fyllt ble brettet vannet, og deretter dekket med fin grus. Så inn i veksthuset for å stå varmt inntil nye smårøtter er dannet og bladverk kommer til syne.
Det var en lang rekke barrotstauder å potte opp denne dagen så resten av tiden gikk med til dette.

Skiltet ved innkjørselen til hagen.
Fredag, og siste dag. Bussstasjonen i Colchester ligger på andre siden av byen fra hotellet mitt. Og før jeg i det hele tatt kommer til sentrum av byen må jeg forsere en relativt bratt bakke. Greit nok, men med kofferten fullpakket ble det en tung start på dagen. Bussturen derimot gikk greit og da jeg vandret de siste hundre meterne mot The Beth Chatto Gardens og min arbeidsplass de siste fem dagene, ble jeg litt vemodig over at eventyret nå snart ville være over. Jeg knipset noen bilder av skiltene til planteskolen og gikk siste bit opp til planteskolen.
Denne dagen skulle jeg jobbe med Emily, som har jobbet hos Beth Chatto siden hun var 13 år. Emily gjør mange av de viktige småjobbene i planteskolen, og vi begynte med å potte opp salatvekster som skulle plantes i Beths grønnsakhage.
Deretter høstet og satte vi bladstiklinger av Eucomis. Skjærer du bladet i 10 cm biter og stikker dem i fuktig jord vil du får flere små løk som du kan dyrke videre. Sorten vi tok bladstiklinger av er Eucomis comosa ’Sparkling Burgundy’ som har vakre mørkebrune blader.

Frø av Ophiopogon får en omgang med sand og grus for å fjerne fruktkjøttet.

Deretter fikk jeg en omvisning i hagen hvor jeg og Emilys skulle samle frø av Ophiopogon. Dessverre fant vi ikke frø der vi lette først. Kanskje hadde ”The wildlife” allerede vært og forsynt seg? Men en liten koloni like ved inngangen til hagen hadde fortsatt flere mørkelilla frukter.
Fruktene ble høstet og før de ble sådd måtte fruktkjøttet fjernes. Enkleste måten å fjerne fruktkjøtt fra slike frø er ved å blande sand og grus i en balje og gni frøene inn i denne blandingen. Etter nok arbeiding slipper frøene, og du kan så hele blandingen. Dekk deretter med grus og vann godt.

I nærheten av der vi fant Ophiopogon-frøene stod en bregne, Polystichum setiferum ’Divisilobum’ og Emily viste meg hvordan man kan bruke bregnebladene til å lage nye småplanter. I det hele tatt viste hun frem mange små tips om hvordan man lett kan lage planter fra hageplantene.

Formering av liljer ved hjelp av løkskjell.
Før Emily skulle gå for dagen ga hun meg en innføring i formering av løk ved hjelp av løkskjell, og deretter hvordan løk kan formeres ved hjelp av scaling. Scaling går ut på at du deler opp en løk i små kakestykker, hvor hver bit må ha en del av løkkaken, (der røttene til løken kommer fra) intakt. Scaling kan gjøres med flere slags løk som snøklokker, påskeliljer og neriner. Deretter fikk jeg lov til å sette rotstiklinger av både blå og hvit Catanache.
Dagen gikk fort, utrolig fort, og før jeg viste ordet av det var klokken fire og dagen over. Åsa, Beths overgartner tilbød seg å kjøre meg til toget og vi hadde en hyggelig prat før jeg ble sluppet av på togstasjonen i Colchester.

Dette var altså slutten  på året høydepunkt…

- men ikke helt. Før jeg forlat planteskolen tok jeg mot til meg og spurte om jeg kunne plukke en drueklase fra jordbær-vinen som klatrer på pakkehuset. I en av bøkene sine skriver Beth om hvordan hun ble tilbudt en stikling av denne spesielle vindruen og helt begeistret da hun fikk smake druene. Sorten heter ’Fragola’ og har en ganske spesiell smak, omtrent som kjærlighetsfrukt eller Lichi. Disse druene hadde hengt der urørt og uspiste en hel uke, men nå ble i hvert fall en klase fortært.



Sad goodbyes.


mandag 5. november 2012

Planteetiketter - som varer!

Her er alt som skal til for å få gode planteetiketter som holder!
De fleste som driver litt med planter har erfart det, etikettene på plantene våre knekker, skriften blir borte, fuglene tar dem og når du skal ta opp etiketten for å se hva planten heter, får du den ikke ned igjen for den er for myk. I det hele tatt er det mye frustrasjon ute å går når det gjelder plante etiketter!

Vi har prøvd mye forskjellig fra tynne kobberlapper som du rasper inn navnet, tynne plast etiketter, tykke plast etiketter, tre etiketter, med tusj, med blyant, laminat, kartonger og rømmebegere alt mer eller mindre mislykket i det lange løp. For noen er ikke navn på plantene viktig. Men jeg har funnet ut at gjennom årenes løp, er ikke hukommelsen til å stole på når det gjelder navn på planter. Det er også fint med skikkelig navn på plantene, slik at du ikke kjøper samme sort flere ganger. Når du kjøper en plante følger det ofte med en planteetikett med plantens navn og det er jo greit nok, men disse etikettene blir sprøe etter noen år. På våren før plantene har vokst seg til kan man se i bedet, masse mindre pene etiketter som stikker opp av jorden.

Vi har vært på jakt etter planteetiketter som varer i mange år, som er stive nok til at vi kan ta dem opp og ned som vi vil og som går mer i ett med plantene og jorden rundt. Etter 10 år med etikettjakt i inn  og utland, var løsningen rett foran nesen på oss. Vi har noen gode hagevenner som har kommet på denne løsningen og som har justert og testet dette ut over mange år. Så vi vet at disse planteetikettene holder. Jeg har undersøkt litt rundt kobber, siden kobber i utgangspunktet er giftig, men slike etiketter utsondrer minimalt med kobber og plantene tar ikke skade av dem.

Kobber etikett med tape
Skarpe kanter kuttes av
Tapen klistres på
Lurt å kutte av kantene
Egen boks med etiketter!
Ferdige planteetiketter til bruk
  
Slik gjør vi det:
Vi har bestilt kobber remser på en meter 1-2 mm tykkelse og ca 1.5 cm brede hos en blikkenslager. Disse remsene klipper vi opp 10 cm lange biter med en blikksaks. Vi bruker en Brother merkemaskin med tape som har svart skrift på klar bakgrunn. Ferdig skrevet teip festes på kobberetiketten, skarpe kanter kuttes av. Ferdig og klar til bruk!


Denne etiketten har stått ute et år og smelter bedre inn med jorden og område rundt.

Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

lørdag 3. november 2012

Lettlaget mini fuglebrett - Originalt og miljøvennlig

Dette mini fuglebrettet er super enkelt å lage selv, også er de skikkelig fine!

Lager du disse originale fuglebrettene har du garantert noe spesielt i hagen! Og ikke minst et fint samtaleemne for besøkene. De er både praktiske og vakre.

Disse fuglematerne fra RHS Hampton Court Palace Flower Show 2012 og er fra hagen Preserving the Community. Jeg falt helt for denne sjarmerende stilen. Det hele er basert på gjenbruk for å spare miljøet. Dette er gamle tekopper som er limt på greiner av tre og er enkle å lage selv. De kan også fungere som lekre små fuglebad. Ideen kan utvikles videre til for eksempel hengene kopper i epletreet eller til å ha lys i mellom plantene på sene sommerkvelder.

En fin måte å bruke ubrukte gamle tekopper på - lag fuglemater!


Er ikke disse tekopp fuglebrettene fine?





Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

torsdag 1. november 2012

På jobb hos Beth Chatto - del 2

Stiklinger av lavendel i hopetall!
 I planteskolen begynner de fleste klokken 7.30, og jobber til kl.17.00, så tidlig en tirsdagmorgen fikk jeg bussjåføren på bus 76 fra Colchester til å stoppe rett utenfor innkjørselen til planteskolen slik at jeg kunne spasere de siste hundre meterne.
Dagen startet med fortsatt nedkutting av Zantedeschia ( Calla) som stod ute i planteskolen. De hadde stått i vann – slik de liker. Men vann som blir stående stille i lang tid utvikler en mindre behagelig odør, og min medsammensvorne i Zantedeschia-nedkutting og innbæring var så uheldig å få noe av vannet på seg… Slik gammelvannduft blir dessverre sittende i tøyet en stund.
Etter at Zantedeschia var trygt i hus var det tid for plantepakkeopplæring. Beth Chatto Gardens selger en del planter på postordre, og er kjent for sin gode og skånsomme pakking. Det er tross alt vanskeligere å sende en levende plante enn en eller annen ”død” gjenstand. Pakkeprosessen er lang og møysommelig, for som Beth skriver i en av bøkene sine ”Vi pakker ikke ned noe vi ikke ville blitt glade for å pakke opp selv.” Det er derfor streng kvalitetskontroll. Hele resten av dagen gikk med til pakkeopplæring, og jeg håper alle som kjøper planter på postordre herfra setter pris på den møysommelige pakkeprosessen som ligger bak. Resten av dagen gikk med til litt smårydding før jeg tok bussen tilbake til Colchester.

Plantene er klare til å pakkes i avispapir
For å komme meg til planteskolen må jeg starte dagen med en kort 20 minutters spasertur gjennom Colchester. Hotellet mitt ligger på andre siden av byen i forhold til bussterminalen (Bedre planlegging neste gang). Colchester er en gammel by og har vært her siden romerne var i England. Byen ligger på toppen av en liten ås, så min daglige bytur starter med å krysse elva Colne før det går bratt oppover. (Det er en bru der da, så ikke så dramatisk å forsere som jeg kanskje fikk det til å høres ut.) På toppen av denne åsen ligger hovedgata. Her er flere sjarmerende hus og fin gammel arkitektur. Essex har rykte for å være litt ”harry”, og ikke så fint som andre landsdeler, men jeg synes Colchester er en fin by å besøke. Flere trange, hyggelige handlegater – for den som liker slikt. Og jeg har enda ikke sett noen blonde jenter med selvbruningskrem-oransje hud, hvite sko og miniskjørt som jeg ble forespeilet at det skulle være mengder av her. Men så er det også Halloween-tider, kanskje de har kledd seg ut?

Stiklinger av Lavatera, snart klar til stikking.
De rødoransje kassene er sånt som høye mennesker må ha for å heve arbeidsflaten og unngå ryggvondt.
 Dag tre, onsdag startet med samme busstur, og litt nedklipping av Agapanthus som skulle inn for overvintring. Deretter ble jeg overlevert i Debbies varetekt. Hun er ”The Queen of Cuttings” og har jobbet hos Beth Chatto i over 25 år. Hun gjør all stikking for planteskolen, og det er mye siden halvparten av alle plantene de tilbyr (ca. 1800 forskjellige) starter sitt liv som stiklinger. Vi startet med å hente stiklingsmateriale fra et av morplantefeltene. Lavendel ’Hidcote’ er en storselger, og vi satte ca. 300 stiklinger (eller var det 450?) så nå blir det spennende å se hvor mange som roter seg. Deretter satte vi stiklinger av Lavatera ’Barnsley’, og to forskjellige Lavandula stoechas – den med kaninører som vi ikke kan dyrke utendørs om vinteren. Det var veldig interessant å se hvordan det ble gjort, og jeg skal studere Debbies stikketeknikk mer i morgen for å se om jeg kan lære å gjøre det raskere.

Planter ferdig pakket med treull, papir og avis.
I dag hadde vi også besøk av fotograf og journalist fra magasinet til The Royal Horticultural Society – The Garden. De skulle fotografere stauder med vakker eller interessant bladfarge, så nå har jeg sett hvordan disse fantastiske ”løsplantefotoene” som The Garden er så kjent for lages.
Etter stikkingen var det tid for mer oppotting – som jo er en av hovedbeskjeftigelsene i en planteskole. Jeg stod i potterommet og pottet dagliljer da David som er en sjef for planteskolen sier. ”Det var interessant måte du potter på.” Og deretter lærte han meg opp-pottingsmåten som Beth lærte i Tyskland. Med denne måten, som faktisk er mye mer effektiv enn den metoden jeg brukte (En neve med jord, en liten neve til, plante oppi, ny neve med jord, ny neve med jord, komprimering av jord – ferdig.) Nye metoden består mer av skuff, dytt, pøs, ferdig.
Jeg rakk akkurat de siste dagliljene før jeg måtte løpe til bussen i Elmstead Market.

Mer følger siden!

Tommy
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...