lørdag 26. juli 2014

Ønskeliste fra RHS Hampton Court Palace Flower Show

Årets rose 2015 'For Your Eyes Only'

Da vi var på RHS Hampton Court Palace Flower Show for noen uker siden, kom vi over noen planter som fikk oss til å titte litt ekstra. Noen sorter er helt nye, mens andre har vært noen år, men kanskje ikke fått den oppmerksomheten de fortjener? Vi ble ihvertfall veldlig inspirert til å prøve å få tak i noen av disse nydelige sortene. Ta en titt på hva vi har plukket ut under.



Rosen 'For Your Eyes Only'
Nydelige 'For Your Eyes Only'
Cirsium 'Mount Etna' er på ønskelista!

Dahlia 'Coup de Soleil' er gul og hvit.

Daucus carota 'Dara' gulrot med lilla blomster.

Digitalis 'Illumination Pink' er vakker!

Årets store nyhet Eryngium 'Neptunes Gold'

Tøffe Fatsia japonica 'Spider's Web'

På ønskelista Hosta 'Curly Fries'

Pelargonium 'Quantock Perfection' stilig kontrast!



Hilsen
Tommy og Kenneth

torsdag 24. juli 2014

Naturlig og god ripssaft

Rød og hvit rips.....hvem er søtest?
Selv om ripsen er moden for lenge siden går det fint å høste rips enda en stund. Vi har akkurat høstet og laget saft av ripsen i hagen. Frisk, god og nydelig! Ikke minst er den sunn! Selv om den inneholder sukker for holdbarhet og for søtning, inneholder den også masse antioksidanter og andre gode ting for kroppen.

Mange er i den tro at rød rips er søtere enn den hvite. For rød farge må jo bety søtt ikke sant? Det er nok at hjernen lurer oss litt, for analyser viser at de sure stoffene sitter i rødfargen i bæret. Siden hvit rips ikke har noen rødfarge er de også mindre sure. Ta en blindtest og prøv. De hvite er ikke så skarpe!

Hvit rips er søtere......
........en den røde!

Ripssaftoppskrift:

3 kilo rips (ca. 6 liter)
1,3-1,5 liter vann
500 gram (6 dl) sukker per liter ferdig avrent saft
1/4 ts med Atamon (natriumbenzoat pr liter saft

Skyll av bærene, rens dem for blader og rusk. Stilkene kan godt sitte på. Ha i ripsen og vannet i en stor kjele og kok opp i 10 minutter. Bruk en sleiv eller potetmosjern og knus bærene langs kanten av kjelen eller mot bunnen, men du rører i massen.
Sil bærene og la dem stå og renne av i 30–40 minutter.  Skyll kjelen, mål opp saften og ha den tilbake i kjelen. Tilsett sukker etter mengden med saft du får og kok opp på nytt. Ta kjelen av planten og skum av med en skje. Tilsett atamon og hell straks på rene flasker. Vi steriliserer flaskene ved å legge dem i en kjele med kokende vann i 10 minutter. Stekeovn kan også brukes. Lagre flaskene mørkt og kjølig. Åpnet flaske bør oppbevares i kjøleskap. Velbekomme!


Saften står i 30 minutter og renner av.
Etter oppkok helles saften på kokte flasker.
Ute etter fine glass eller sylteglassduk har vi mange produkter på nettsiden vår gardenliving.no her


Hilsen Tommy og Kenneth

torsdag 17. juli 2014

Sissinghurst Castle Garden



Den hvite hagen med slottstårnene i bakgrunnen.

For mange hageelskere er Sissinghurst Castle Garden den ultimate romantiske hagen, enten de har sett den eller ikke. Mange har hørt om den, og om de ikke kjenner innholdet i hagen så godt, eller historien bak den, så er ihvertfall den hvite hagen godt kjent. Vi har besøkt hagen to ganger før, og for tredje gang skulle vi besøke denne perlen av hage i Kent i England. Det var med ikke så rent lite forventning at vi gikk inn portalen til hagen, for vi var klare over at hagen hadde skiftet overgartner siden sist vi besøkte den, og ikke minst hadde vi hørt flere nedslående kommentarer om hvordan hagen ikke helt levde opp til folks forventninger. Heldigvis ble vi ikke skuffet, tvert imot. Hagen var like romantisk og spennende som vi husket og beplantningen utsøkt. 



Inngangen til hagen er gjennom portalen i huset.


Sissinghurst Castle Garden eies av The National Trust, en stor organisasjon som i tillegg til å eie en stor del av Storbritannias gamle hus og hager også eier store landområder, inkludert kyststriper. De tar vare på disse hus og hager og bevarer dem slik at ettertiden får se hvordan de så ut  da de høye herrer som eide godset gav det fra seg. Noen mener hager egner seg relativt dårlig til å konserveres på denne måten, men er ikke det noe av sjarmen? Å kunne vandre rundt i en hage og vite at hekkene, grusgangene og steinmurene er akkurat, eller ihvertfall tilnærmet slik eierne en gang anla dem? Plantingen må selvsagt få endres og utvikle seg, men vi synes det er viktig at hagens opprinnelige beinstruktur bevares. 

Sissinghurst Castle Garden ble anlagt av Vita og Harold Nicholson. De kjøpte slottsruinen på 1930 tallet og begynte tidlig å utvikle hagen. Historiene om Harold og Vita er mange og fargerike, i hvert fall de som ikke omhandler hagen. (Men vi overlater til våre lesere å finne ut mer av det på egen hånd, vi konsentrere oss om hagen her.)
Sammen plantet de hekker, anla stier og ganger og plantet trær. Selvsagt med hjelp av gartnere og de to første gartnerne ved Sissinghurst; Sibylle Kreutzberger og Pam Schwerdt var en viktig del av utviklingen og vedlikehold av hagen. De fortsatte å jobbe ved Sissinghurst Castle Garden etter at The National Trust overtok.



Fra tårnet får du full oversikt over hagens layout.

Hagen er kanskje aller best kjent for den hvite hagen, og på denne litt grå og regntunge dagen vi besøkte var det her vi fant den absolutt største samlingen med hagebesøkere. Og vist er den fin, den hvite hagen, men vi er like begeistret for de andre delene av hagen, og kanskje aller mest for hagen med de varme fargene, rødt, oransje og gult (The SOuth Cottage Garden). I tillegg finner man en innholdsrik, liten urtehagen, Nuttery (liten hasselskog), Lime walk (En allé med flat-spaljerte lindetrær.) Store eng-områder, en flott lillarosa rabatt og bugnende blomsterbed. Før du har gått rundt i hagen anbefales en tur opp i slottstårnet. Her får man sett Vitas skrivestue, full av bøker, skrivebord og med en distinkt ”gammel bok og møbel-lukt. Fra tårnet kan du se hele hagen og får en viss ide om hvordan den er oppbygd. Legg spesielt merke til barlindhekkene, spesielt der de danner en sirkel med fire utganger.

Sissinghurst Castle Garden kan være vanskelig å nå med kollektiv-transport, men sjekk nettsidene til The National Trust, Sissinghurst Castle Garden

En port i den hvite hagen.
En staue gjemmer seg i den hvite hagen.




Hagen er full av gamle murer og vegger...

...i den hvite hagen er det intet unntak.

Statuer danner fokuspunkter i hagen.

Lange akser med formklipte hekker.

En fantastisk klematis, muligens 'Lazurstern'.

Samme klematis og urner.

The Lime Walk om sommeren.

Over alt er det formklipte hekker.
The South Cottage Garden.

Varme farger i The South Cottage Garden.


En vakker solsikke i The South Cottage Garden.

Utsikt mot slottstårnene.
En gammel mur bekledd med klematis.


Urtehagen

En lilla, rosa og blå rabatt.
Passasje mellom gamle murer.


Takk for nå, vi kommer igjen.



lørdag 12. juli 2014

Scotney Castle

Scotney Castle Garden
Vi har vært på rundtur i Kent og East Sussex i England. Riktignok bare en dagstur, men vi følte at vi fikk utrolig mye ut av dagen. Her kommer litt om første stopp.

Ikke så veldig langt fra Sissinghurst Castle Garden, ligger Scotney Castle. Og siden vi var på vei til Sissinghurst denne kjølige julimåneden, bestemte vi oss for å stoppe innom på veien. Det kom vi ikke til å angre på.


Fantastisk slotsruin
Det "nye" huset.
Scotney Castle eies av The National Trust, og består egentlig av to "slott". Det nyere slottet fra 1843, og den gamle slotsruinen fra ca. 1380. Denne ruinen ligger vakkert plassert på en øy midt i en liten sjø, og er som tatt rett ut av eventyrene. Man forventer nesten å finne en sovende tornerose i toppen av slottstårnet. Rundt er det som man forventer i England, anlagt en vakker hage. 

Denne ruinen ligger midt i en stor park med flere velvoksne rhododendron, kamelia og kalmia. Man kan gå rundt hele sjøen og på den måten få sett slottet fra alle kanter. Det anbefales. Da får du også et glimt at det gamle båthuset som ligger på en egen liten øy.

I tillegg til slotsruinen finner du også frodig beplantning i "The Quarry Garden", steinhuggeriet hvor sandstein til å bygge det nye huste ble hugget ut, og er du her i rhododendronblomstringen vil du få oppleve mange store busker i blomst!

Dette er ikke en hage for å oppdage sjeldne planter, men er du ute etter historie, vakre hus, slott og vakkert landskap med et islag av eventyrfølelse er dette absolutt verdt et besøk!

Det gamle båthuset.
Klatreplantene omfavner ruinene.

Tett beplantning skaper en tunnellignende effekt.

Kattemynte 'Dawn to Dusk'
En søt, lysrosa salvie.



Romantiske roser hører med.



tirsdag 8. juli 2014

Hagebesøk fra Australia

Tommy med en gjeng på fremsiden av huset.
Selv om det har vært stille på bloggen den siste måneden, har ikke vi, hagen eller nettbutikken stått stille. Hos oss er det fult opp med hagebesøk, åpne dager og plantemarkeder. I dag har vi hatt besøk av 26 hageglade som er kommer helt fra Australia. De er på hagereise i Europa og vi syntes det var hyggelig at de ville stoppe innom oss i år også.

Etter litt mat og vafler med brunost, for det må man jo smake når man kommer til Norge! (alle likte det forresten!) Viste Tommy gruppen rundt i hagen. Det morsomste med en slik gjeng er at de har reist virkelig langt for å oppleve hager, så de er superinteressert. Og jeg må si de kan masse om planter. Noen hylte ut når de så bananplantene våre, tror ikke de forventet å se det i Norge.

Stabburet var gjenstand for beundring som fortids kjøleskap!
Egen hagebuss!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...