torsdag 29. desember 2016

Slik lykkes du med blodbeger

Blodbeger (Rhodochiton atrosanguineus) i blomst

Hvert år prøver vi nye sommerblomster fra frø, men det er også noen favoritter som vi bare må ha år etter år. En av disse er blodbeger (Rhodochiton atrosanguineus).


Blodbeger er en flerårig, urteaktig klatreplante som vokser vilt i Mexico. Her i Norge brukes den som en sommerblomst, men har du en frostfri plass, gjerne med tilleggslys, kan du overvintre den inne om vinteren.

Selv om vi har en plass som er frostfri og lys er det sjelden godt med plass, så vi sår alltid nye planter hver vår. Eller vår, vinter er vel langt riktigere å si, for vi sår blodbeger allerede i januar. Grunnen til at vi starter så tidlig er fordi disse plantene har lang utviklingstid og vi vil jo gjerne at de begynner å blomstre så tidlig på sommeren som mulig. Det er ikke gøy å bruke nesten et halvt år på å stelle en plante og så bare få oppleve et kort blomsterflor før nattefrost i september setter en stopper for videre vekst og blomstring.

Siden vi har hatt blodbeger nesten hvert år har vi lyst til å dele våre tips for å lykkes med denne artige og vakre klatrende sommerblomsten.


Vi bruker en jordstamper for å flate ut jorda.

Frøene sås på overflaten med jevn avstand, de skal IKKE dekkes med jord.

Lys for å spire


En av de viktigste grunnene til at folk ikke får blodbegerfrø til å spire er at frøene spirer best hvis de får lys. Det betyr at de ikke må dekkes med jord. Men frø som ligger oppe i dagen er mye mer utsatt for å tørke ut, og en av de vanligste grunnene til at frøplanter dør er at de tørker ut i det de begynner å spire. Hold derfor jorda fuktig, men ikke klissvåt. Vi dekker frøene med et tynt lag vermiculite som slipper lys igjennom samtidig som det holder litt på fuktigheten. Vermiculite hindrer også at småspirene får sopp i stilken (spesielt hvis jord er for våt)  Etter på tar vi klart plastfolie over potten, slik at lyset kommer igjennom men frøene ikke tørker ut.

Husk også at når du skal så frø så tidlig på året må du ha tilleggslys. Dagslyset er ikke sterkt nok til å kunne gi god plantevekst, og selv om frøene vil spire vil du få lange, tynne og lysgrønne frøplanter som strekker seg mot vinduet. Vi bruker lysstoffrør og i veksthuset har vi en lysarmatur proff, slik som de bruker i store veksthus.


"En av de viktigste grunnene til at folk ikke får blodbegerfrø til å spire er at frøene spirer best hvis de får lys." 


Dekk med en tynt lag vermiculite som gir luft rundt spirestilkene.

Slik sår du


Fyll potter med såjord og trykk overflaten lett til eller bruk en jordstamper. Spre frøene utover jordoverflaten med godt mellomrom. Det er som regel ikke mange frø i en pakke med blodbegerfrø, så det er enkelt å spre dem. Gir du dem litt god plass kan de små frøspirene bli stående i potten en stund før de prikles om i egne potter. Dekk frøene med vermiculite eller la dem ligge på toppen av jorda. Det er i  så fall viktig at de har god kontakt med jorda. Vann jorda ved å sette potten med jord i et vannbad og la den trekke opp vann nedenfra. Vanner du med en vannkanna fra oven er det store sjanser for at jorda og de bittesmå frøene vaskes rundt i potta og ender opp ute i kantene. Sett deretter potten i et minidrivhus eller tre en plastpose over og sett den ved 15–20° C.  Bittesmå grønne spirer vil vise seg etter 14–42 dager. (Også en grunn til at det er lurt å starte tidlig, bare spiringen i seg selv kan ta tid.)


Småplantene deles forsiktig.
Viktig å holde i bladet, ikke i stilken.

Senk planten ned i sin nye potte.
Press lett til slik at det er god kontakt med jorden.

Prikle om


Når de små spirene er store nok til  å håndteres kan du forsiktig plante dem om i egne potter med jord.  Gav du frøene god plass da du sådde betyr det at plantene kan stå i frøpotten i lang tid før du trenger å plante om, og kanskje er du så heldig at du kan ”brekke” jorda i frøpotten opp i egne seksjoner så du forstyrrer røttene til de små frøplantene minst mulig.

Når vi prikler eller planter om planter bruker vi alltid langtidsvirkende gjødslel i jorda vi planter om i. Dette gjør vi fordi det er veldig enkelt og plantene vil kunne ta til seg næring fra gjødselkornene ettersom de vokser.  Vann godt og la plantene få vokse seg store.
Har plantene blitt store og fine tidlig pleier vi å toppe dem, klippe av det lange hovedskuddet så vi står igjen med en plante med tre–fire blader på hovedstammen. Dette får planten til å produsere nye stengler fra hvert bladhjørne og det igjen betyr flere blomster siden. 


Småplanter ferdig priklet, nå står de i litt vann som trekkes opp fra bunnen av potten

Det tar ikke mange dager før de...
...begynner å vokse fort.

Plant dem om i større potter eller herd dem og plant dem ut på voksestedet.

Utplanting


De små blodbegerplantene tåler ikke frost, så de må dyrkes inne eller i veksthus frem til faren for nattefrost er over. Men da blodbeger er klatreplanter må de ha litt ekstra påpass og oppbinding så de ikke klenger seg fast i hverandre og danner et sammensurium av stengler som kan være vanskelige å få fra hverandre siden.

Før du kan plante ut bør du herde plantene. Å herde plantene betyr at de gradvis vennes til utelivet over en ukes tid. Setter du små planter som har vokst i et beskyttet miljø rett ut i sol og vind kan de ta skade.

Når plantene er herdet kan de plantes ut på voksestedet, i potter eller ampler. Selv om blodbeger ofte betegnes som en klatreplante vil den også ta seg veldig godt ut i en ampel hvor stenglene kan falle ut over kanten.

Blodbeger - tidlig sommer
Blodbeger - sen sommer

Blodbegerblomst
Blodbegerblomst

Blodbeger på høsten med frost.


Lykke til med blodbegersåingen, håper den blir en favoritt hos dere også!

Hilsen Kenneth og Tommy


                                                                                                                                    

torsdag 15. desember 2016

Vinduspynt med nettinghjerter

Nettinghjerter kan fylles med så mangt eller brukes som de er.

Vi har lekt oss litt med disse nettinghjertene og pyntet litt til jul i vinduene. Nettinghjertene kan åpnes og lukkes og dermed også fylles med det enn måtte ønske før de henges opp i vinduet. Vi har gjort det veldig enkelt for vi liker ofte det enkle best. Ikke minst er det lett å ta dem bort etter jul for å lagre dem til neste år.


Vi tenkte å pynte dem med bar av noe slag og hva er da bedre enn furu? Det har vi gratis rett utenfor huset. Det aller beste med furu er at nålene drysser ikke og de vil tørke slik at de holder seg fint utover. Det kunne være fristende å bruke grønn putemose eller tørket frukt også, men denne gangen ble det furu.



Dette fine pakkebåndet med hjerter fant vi på Søstrene Grene. Vi synes det kunne være fint til å bruke til å henge opp hjertene med. Sløyfebånd fant vi også der, og vi lagde raskt noen små sløyfer av det. Ingenting sier jul som hjerter og røde søyfer!


Slik ble det når vi fikk hengt dem opp i vinduet med selskap av lys og duftpelargonium som dufter deilig sitron mens man holder på.



Hilsen Tommy og Kenneth





lørdag 10. desember 2016

Planteglede fra vekstrommet

I kjelleren er det fult av planter som vokser om kapp under plantelysene.
Bli med på en liten tur på "planterommet" vårt og se hvordan vi har det nå på vinteren. Vi overvintrer ganske mange planter, så noen må være i kjelleren, noen i drivhuset og andre på soverommet! Mange tenker at det koster mye å ha varme i drivhuset på vinteren og vist koster det litt, men vi har funnet ut at det koster mer å kjøpe inn alt på nytt og mange av planter vi har er veldig vanskelig å få tak i. Så for oss er det verdt det,  også har vi en grønn oase nå på vinteren, deilig!


 I kjelleren

Her i kjelleren har vi en del spesielle sorter av Pelargonium som kalles Zonartic-hybrider. De må være inne hvor det er varmere siden de vokser ganske sakte. Her er det også en del småplanter/stiklinger i hyllene og en del japanske fiberbananer (Musa basjoo) og palmer. Noen står under plantelysstoffrør og i år har vi også satt en del under LED plantelyslist som vi også selger. Det det ut som det gir gode resultater på plantene. I kjelleren er det ikke veldig kjølig, men kanskje rundt 12-15 grader og det går fint så lenge det er godt med lys. Lysene står på i ca. 12 timer.



Bananer og palmer venter på vår
Pottebrett til ompotting og såing i vinter

Plantene trives under LED lyslistene
Fjorårets planter til overvintring

Vi overvintrer mange planter som småplanter/stiklinger som vi tok i høst.

I veksthuset
Veksthuset vårt er det vi kaller oasen vår på denne tiden. Her det fint å rømme bort fra julemaset og stelle litt planter og se nye ting blomstre og vokse. Det er ganske fult her allerede, så hvordan det skal gå når vi skal begynne med sommerblomstene er ikke godt å si, men vi er ganske oppfinnsomme når vi må :-) Drivhuset er isolert med bobleplast med store bobler og det fungerer så fint at snøen nesten ikke smelter på taket, så det er lite varmetap. Her inne har vi en skikkelig proff veksthuslampe som uten tvil er det plantene liker aller best. Vifteovnen har termostat som står på 10 grader og lyset står på ca. 6 timer, etterhvert skal vi nok øke det litt. det er også et pottebord her inne for det er kjekt å ha et sted å søle litt!

Usensurert fra veksthuset, her er det tett om plassen :-)

Pelargoniumene blomstrer fint
Nye blomster kommer stadig

Det er hyggelig med noen blomster >
>på denne tiden også, her er det sommer.

Aeonium liker seg i drivhuset.
Tommy lukter på engletrompen som dufter herlig.

Store Aeonium har det best lyst og svalt.
Papyrus og engletrompet.

Litt småplukk av diverse planter

Vi har litt småtteri i vinduskarmen også, disse Coleus/praktspragle er noen spesielle sorter vi har fått tak i, som vi prøver å ta vare på. De kan ikke dyrkes frem fra frø, så de må man ta stiklinger av. Vi tok stiklinger i høst, slik at vi kan overvintre dem små, da tar de mye mindre plass! Disse plantene er litt sarte siden de er tropiske, så lave temperaturer og lite lys tar fort knekken på dem. De tåler ikke temperaturer under 10 C særlig bra på vinteren. Derfor har vi funnet ut etter flere års erfaring at de har det best i kontorvinduet (for kaldt i stuevinduet vårt!), med et lite plantelysstoffrør over seg.

Coleus/praktspragle sorter står fint i vinduet

Hyggelig du ble med en tur bakpå "planterommet" vårt!

Hilsen Tommy og Kenneth



søndag 4. desember 2016

Vakkert, grusomt eller grusont vakkert?



Mange griner på nesen når de ser dem, mens mange lar seg begeistre og synes de er vakre. Er kunstig fargede orkideer fine, eller er de stygge?


Phalaenopsis som er kunstig farget er uten tvil en plante man enten liker eller ikke liker. Vi møter stadig på folk som tror disse er ekte, men blå eller syregrønne Phalaenopsis finnes ikke og de blir alltid skuffet når får vite at de er farget. Ser du nøye etter vil du se at nederst på blomsterstilken er det et stikkmerke der fargen har blitt sprøytet inn. Vær obs på at noen har opplevd at fargen kan renne ut av stikkmerket og ned på bordet, så en skål under kan være lurt. Når denne planten blomstrer på nytt vil de nye blomstene bli hvite.


Vi synes plantene ved første øyekast de kan virke fascinerende, men samtidig er det trist at vi trenger (og føler vi trenger) å pynte på naturen som allerede har skapt en perfekt blomst akkurat som den er. Vi heller helt klart mot at naturlig er best om det gjelder Phalaenopsis, røsslyng eller julestjerner som er farget. Heldigvis er vi alle forskjellige! Hva synes du?


Hilsen Tommy og Kenneth


torsdag 3. november 2016

Foredrag og hagetur til Fullers Mill Garden.

Kart over hagen med utvalgte planter til de forskjellige årstidene.
Da Tommy fikk en forespørsel om han ville holde foredrag i England om norske hager og planter, kunne han rett og slett ikke si nei! Foredraget ble holdt i regi av Fullers Mill garden som er en vakker hage omgitt av vann på nesten alle kanter. Hagen har vært i privat eie frem til 2013, men drives nå av en organisasjon som heter Perennial (som gir økonomisk støtte til folk som jobber eller har jobbet innen hagebruk.)
Vi ble vist rundt i hagen av sjefsgartneren Annie Dellbridge og Heather Medcraft før Tommy skulle holde foredraget sitt. Vi ble veldig godt tatt i mot av Annie og Heather, tusen takk!

Se mer og les om hagen her:
http://www.fullersmillgarden.org.uk/

Foredraget gikk veldig bra! Det var 70 stk som kom og de var veldig interessert i Norge, norske hager og historie. Flere hadde faktisk bodd i Norge! Det ble en trivelig kveld med veldig interesserte mennesker.

Heather Medcraft, Annie Dellbridge, Kenneth Ingebretsen og Tommy Tønsberg. 
Under følger noen bilder fra Fullers Mill Garden som var flott nå på høsten, men det er selvfølgelig enda mer å se på sommeren. De er kjent for å ha mye liljer i hagen, og vi så også at hagen er laget av en plantesamler med sans for uvanlige busker og trær.

Fullers Mill Cottage fra 1650
En samling av sommerblomster i potter
Rognetre som har vokst i en stubbe!
Vakre bjørkestammer
Cyclamen hederifolium
Fine blikkfang i hagen

Siden det har vært en mølle her er hagen omringet av vann.
Enkelt og vakkert med hvite bjørkestammer i hagen


Plenkantene som er rundt alle trær i hagen er gjenbruk fra ølproduksjon. Disse flate platene har vært brukt som siler når de silte ølet. Fin og original måte å bruke disse på!

Hagen har mange fine, sjeldne og spennende busker og trær.
Nå som det er høst er prydgressene på sitt vakreste.
Det finnes også høstblomstrende snøklokker - Galanthus reginae-olgae
Disse høstblomstrende snøklokkene - Galanthus reginae-olgae fant vi flere steder i hagen
Høsten har mye fint å by på som nydelige farger og tekstur
Mens vi gikk fikk vi besøk av svaner!
Chrysanthemum og Asters
Sternbergia lyser opp nå på høsten
Lekker sammenplanting!
Neriner blomstret rikt
Melianthus og neriner er en fin kombinasjon
Liriope og bregner
Stiene slynger seg rundt i hagen
Fargesprakende høstfarger er flott i oktober/november!

Som dere ser på bildene er høsten oktober/november i England noe helt annet enn hva vi har her i Norge, og flere steder hadde det ennå ikke vært frost. Er du i nærheten av denne hagen, så er den vel verdt å ta turen innom :-)

Høstlig hilsen

Tommy og Kenneth


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...