mandag 23. desember 2013

Våre juleblomsttips.


Julens blomster skaper ekstra hygge, men med brune fingre kan gleden bli kortvarig. (Bilde: Oppplysningskontoret for blomster og planter)


Er du en av mange som ufrivillig ender opp som en planteseriemorder i julen? En av dem med såkalte brune fingre?
Noen ganger steller vi nok plantene våre feil, men ikke alltid. For én sak er å få disse juleblomstene til å leve i et veksthus, en helt annen sak er det å få dem til å leve i en varm og ofte mørk stue. Les våre tips og erfaringer med disse blomstene.


Alpefiol - Cyclamen persicum
Alpefiol er en gammeldags og sjarmerende potteplante. Den brukes ikke bare til jul, men er også en fin stueplante hele høsten. Den stortrives i eldre litt trekkfulle hus, det er en av grunnene til at vi ofte har alpefiol i flere år.

Denne planten trives lyst, men kjølig. Det er der konflikten kommer inn med tanke på en varm stue. Sett planten lyst og hold den borte fra varmekilder som panelovner og peiser. La planten tørke lett opp mellom vanningene. De visne blomstene skal ikke klippes av men nappes lett ut fra basis av planten.

Ved kjøp: Pass på at planten ikke har gråskimmel (en mugglignene sopp) ved basis av planten. Blomsterstilkene skal være stive og i sentrum av blomsten. Unngå planter med gule blader og prikker i blomstene.




-----------------

Ridderstjerne - Hippeastrum
Riddersjerne også kalt amaryllis er en løkvekst fra Sør-Amerika, som drives frem til jul her i Norge. Plantene du kjøper vil alltid blomstre fint, nesten uansett hva du gjør for blomsteranleggene ligger ferdig nede i løken.

Sett planten lyst og la jorden tørke opp mellom vanningene. Jo mørkere planten står, jo lengre blir blomsterstilken som strekker seg mot lyset. For å få kortere blomsterstilk kan du holde planten knusktørr i en tre ukers tid. Men så fort knoppene springer ut må den ha vann ellers står blomstene veldig kort. Vi synes ridderstjerne skal være høye, overdådige og staselige, så da er det bedre å støtte dem opp med bjørkekvister eller egne riddersjernestøtter. Les mer her
Ved kjøp: Se til at blomsterstilken ikke er skadet eller knekt og at løken ser fast og frisk ut. Planten trenger ikke være gjennomrotet i potten, de blomstrer fint uansett. Stor løk gir flere blomsterstilker og blomster.



-----------------

Azalea - Rhododendron simsii
Azalea er skjønne planter med en gammeldagssjarm som har blitt veldig populære igjen. De selges som regel til jul. De siste årene har nye spennende sorter dukket opp, og mange av disse selges som en vinterpotteplante i januar.

Dette er egentlige en vårblomstrende plante fra Øst-Asia. Den trives lyst og  gjerne kjølig. Sett planten lyst og bort fra varmekilder som panelovner og peiser. Planten tåler ikke å tørke ut og trenger vanning hver 2–3 dag. Tørker de for hard ut kaster planten alle bladene. Bruk et stykke oasis i bunnen av potten som vannreserve. Potter du om planten etter jul kan du ha azalea i mange år.

Ved kjøp: Se til at bladene står ut og ikke er litt matte og foldet nedover. Er de det kan det tyde på en tørkeskade. Azalea drysser alltid litt, men pass på at ikke bladene drysser av. Blomstene bør være som på bildet ved kjøp for å holde lengst mulig.



-----------------

Julestjerne - Euphorbia pulcherrima
Julestjernen er juleblomsten nummer én for mange og har vært det de siste 50 årene. Det er en flott blomst som du kan ha i mange år og den kan bli som en stor busk etterhvert.

Mange syntes julestjerner kan være vanskelige. Men følg disse kjørereglene så burde det går fint. Pass på at du pakker planten inn når du kjøper den. Ja selv om det er noen plussgrader ute! De liker ikke trekk eller store temperatursvingninger, spesielt hvis jorden er våt. Gi den en lys plassering. Julestjernen må tørke opp mellom hver vanning og aldri stå i vann, da klapper de fort sammen. Det er egentlig bedre at de har det for tørt en for vått, for tørke takler de bedre en for mye fuktighet.

Ved kjøp: Dekkbladene (de røde) skal være godt utviklet med en god størrelse. Blomstene (Cyanthier) i midten skal ikke drysse av eller være avblomstret.  De skal være faste og på vei til å åpne seg. Sjekk ved basis av planten at stilken er grønn og fin. Den skal ikke være grå, da kan vevet være skadet av råtesopp. Spesielt i grupper, der mose ligger inntil stammen. 


-----------------

Juleglede - Begonia x cheimanta
Julegleder er ingen populær juleblomst lenger. Noe vi synes er synd for den har en trykk gammeldags sjarm som få planter har. Vi har lange tradisjoner med dyrking av denne blomsten som var en av de første juleblomstene vi hadde i Norge. Hver enkelt blomst er nydelige!

Gi den en lys plassering, men siden dette er en begonia tåler den mindre lys en mange andre juleblomster. Den liker å ha det litt kjøligere en feks julestjerner og trives godt i et vindu. La planten tørke lett opp mellom hver vanning. Knip av visne blomster ved behov.

Ved kjøp: For at den skal være lengst bør ikke mer en halvparten av blomstene være utsprunget. De står ofte i plastposer når de selges, så se etter at det ikke er gråskimmel (en mugglignene sopp) på stilk eller blader.




-----------------

Julerose - Helleborus niger
Julerose er skjønne planter og har blitt utrolige populære de siste årene her i landet.  De trives bedre ute i hagen, enn inne i en varm stue, men hvem kan motstå disse søte blomstene?

For at denne vårblomsten skal holde lengst mulig bør den stå lyst og kjølig. Er det rett under eller over null kan den godt stå ute på trappen, da holder den aller best. Pass på at den ikke tørker ut. Les mer her. Hold planten borte fra varmekilder som panelovner og peiser. Blomstene er flotte flytende i en skål med vann gjerne sammen med flytelys.

Ved kjøp: Blomstene skal være i knopp eller at de begynner å springe ut. De skal ikke være grønne, da har de blomstret over. De kan være med eller blader. De uten blader er dyrere, for noen har klipt av alle bladene. Bladene skal være mørkegrønne, uten sorte flekker.



-----------------

Usambarafiol - Saintpaulia ionantha
Denne planten selges hele året og er egentlig ikke spesielt julete, men lilla og hvite planter selges i adventsperioden. De er lettstelte planter.

Saintpaulia tåler mye og er like fin i vinduskarmen som på stuebordet. Den tåler tørr luft godt. La den tørke opp mellom hver vanning. Gi den helst vann på skålen. Unngå å få vann ned i rosetten eller på bladene, de får da brune flekker. Knip av visne blomster ved behov. har du funnes en som er spesielt flott, kan saintpaulia formeres med bladstiklinger.  Les om det her.

Ved kjøp: Oftest ikke mange fallgruvene her, men se etter at bladene ser fine ut og at planten ikke har for mange blomster som er sprunget ut. Plantene kan få lus, så se i blomsten eller på baksiden av blomsten om det sitter noen der. De er som oftest ikke på bladene da de er hårete.



-----------------

Svibel - Hyacinthus orientalis
Svibler er skjønne planter som dufter himmelsk. De er billige og lettstelte juleblomster. Er du allergisk mot sterke dufter bør du kanskje vurdere å styre unna denne blomsten.

Dette er en løkblomst som har blomsteranleggene ferdig laget nede i løken. De vil blomstre nesten uansett hva du gjør.  Skal du ha glede av dem lengst mulig bør jorden tørke lett opp mellom hver vanning. Hold planten borte fra varmekilder som panelovner og peiser. Jo varmere blomsten har det jo kortere står den, så sett gjerne planten på et kjøligere sted på natten. Plantene kan trenge oppstøtting.  Les mer her.

Ved kjøp: Disse blomstene er stort sett greie å kjøpe, men størrelsen på løken avgjør hvor kraftig blomst du får. Store løker gir kraftigere blomster enn små løker. Påse at bladtuppen som stikker opp av løken ikke er skadet. Løkene skal ikke være myke.



Stell av snitttulipaner kan du lese om her.



Kos deg med blomstene og kos deg i julen!

God jul!

Hilsen
Tommy og Kenneth






lørdag 21. desember 2013

Vinterlig islykt

En juleaktig islykt fylt med kristtorn og juleroser.
For noen dager siden var vi på Økern Torg for å se på juleblomster, finne ut av om det er kommet noe nytt og generelt bare komme oss ut litt.
Blant alle julestjernene, asaleaene og sviblene fant vi islyktformer. Og inspirert som vi er av vår venninne Anne på Moseplassen, hadde vi lyst til å prøve å lage noen selv. Vi kan avsløre med det samme at det er kjempe moro! Og ganske avhengighetsskapende!

Slik gjorde vi det:
Vinteren/julen 2013 har så langt vært uten minusgrader, så å lage en islykt ute, slikt man vanligvis ville gjort var ikke mulig. Vi måtte derfor starte med å rydde plass i dypfryseren.

Vi ønsket å lage en litt juleinspirert lykt fylt med juleroseblomster og kristtorn. Begynn med å fylle formen med blomstene. Husk på at enkelte blomster/kvister vil flyte opp, så dytt dem innimellom greiner så de holdes på plass. OBS! Ikke bruk materiale som kan ta fyr! Når du er fornøyd fyller du forsiktig på med vann. Fyll opp til ca. 2 cm under kanten, siden isen utvider seg når den fryser. Deretter bæres formen ut i kulda eller ned i fryseren. La dem stå i 24 timer for å være sikker på at hele formen er fryst til is.

Dette brukte vi, men bruk det du har tilgjengelig.
Klipp kristtorn opp i lengder du kan presse ned i formen.
Dander kvister og blomster.
Fyll forsiktig på med vann.
Etter 24 timer tas formen opp og settes opp ned i vasken (Altså med isen nedover, og plasten opp.). La den stå i ca. 20 minutter. Deretter fyller du kaldt vann i ”midten”. La den stå i ytterligere fem minutter før du begynner å varme formen med hendene, kanskje prøve å løsne kantene forsiktig og plutselig skvetter islykten ut. Få den ut i kulda, eller tilbake i fryseren dersom du ikke skal bruke den med en gang.
Sett et kubbelys i midten av islykten og glede deg over resultatet.

Forslag til islyktform dekor:
Alle typer av blomster og planter som: bær, gresstrå, greiner, snittblomster som er på hell, blader fra tær eller stueplanter (bregneblader er lekre), konditorfarge, brannsikre pyntegjenstander. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Video på moseplassen på hvordan islykter lages.

Disse islyktformene kan kjøpes i nettbutikken vår Garden Living.



fredag 20. desember 2013

Vi har vært på jakt etter julen.

Containere fulle av juleblomster gir julefølelser hos en gartner.

Etter dager, ja uker med mildvær og regn har julefølelsen smeltet bort med det lille som var av snø. Som tidligere hagesentergartner gjennom mange år med innkjøp av planter som daglig arbeid, ga det alltid en god julestemning. Så vi tok turen til Økern torv hvor de selger planter, snittblomster og utstyr til blomsterbutikker og hagesentre, for å jakte på julen og den gode julefølelsen.

Fant vi den? Helt klart! Et stakkars gartnerhjerte banker ti ganger så fort ved synes av CC-traller fulle av julestjerner, azalea, grønnplanter, svibler, juleroser, vintergrønt og snittblomster. Og for å ikke snakke om duften av alle blomstene! Nydelig!
Nå nærmer det seg jul på mer enn en måte og det er en god følelse!


Azalea så langt øyet kan se, så flotte!
Mix av grønt til pynt i blant annet grupper.
Kristtorn som snitt.
Elegante hvite julestjerner.
Julerose - Helleborus atrorubens
Vanlig julerose plantet i skål med mose
Julerose til inspirasjon.
Hvite snittblomster er vakkert i julen.
Roser, vanda-orkide og brudeslør.
Vanda-orkide med svibler i skål.
Ny julekaktus? eller kanskje mer nyttårskaktus? Den får ikke mye lys under alt glitteret!
Less is more, eller hvordan var det igjen...
Denne falt jeg for: Rosa 'Dolcetto'

Ha en fin førjulstid!

Hilsen Kenneth

tirsdag 17. desember 2013

Kort og godt om tulipaner - Slik holder de lengst

Tulipaner er vakre og yndige planter
Hva er vel mer overdådige og yndige en tulipaner? Med sin vekstkraft og flotte farger er det en av mine favoritt snittblomster. Dette er blomster som virkelig lever og gir mye av seg selv!


Kort og godt om tulipaner
- Slik får du mest mulig ut av tulipanene


Som mange andre løkblomster reagerer tulipaner kraftig på varme. Jo varmere de står, jo kortere holder de. Så for å få beholde disse skjønnhetene lengst mulig sett de kaldt om natten. Det øker holdbarheten med flere dager. Hold vasen bort fra varmekilder som peiser og panelovner.

Når tulipanene kommer innomhus, stram plastposen rundt stilkene, gjerne med en teip bit og la buketten stå å trekke i 30 minutter. Da får du rette tulipanstilker. Hvis tulipanene settes rett i vase før de har trukket vann, henger ofte blomstene utover og de stivner i denne stillingen med bøyde hoder. Det kan være vakkert og sjarmerende det også.

Når du snitter tulipaner, så husk at disse skal kuttes rett over med en skarp kniv. Altså ikke skråsnittes. Tapetkniv er det beste, siden den er sylskarp. Kutt av 1- 2 cm av stilken.

Ta bort de nederste bladene eller blader som kommer under vannet i vasen. Dette bidrar bare til bakterievekst og minsker holdbarheten på plantene.

Hvite tulipaner i julen er en klassiker
Tulipaner i blanding i tulipanvase

Blander du inn andre planter sammen med tulipaner som granbar, furukvister, pors, gåsunger osv. Så tenk på at tulipaner vokser minst 1 cm om dagen og vil fort vokse over de andre plantene i buketten. Sett derfor plantene sammen slik at tulipanene står litt lavere en de andre plantene og om en dag eller to vil de være like høye.

Ved bytting av vann, bruk alltid kaldt vann, det hjelper til at bakterieveksten blir mindre og at tulipanene står lenger.

Holdbarhetsmiddel i vannet bidrar til at blomstene springer fortere ut, så sant det ikke er spesial holdbarhetsmiddel for løkvekster. Så bruk kun rent vann.

Tulipaner har mye vann i stilken og tåler fint å stå eller ligge i dekorasjoner på bord eller lignende, minst en dag. Se på bilde under.

Tulipan dekorasjon. Tulipaner har vann i stilken og tåler fin en dag uten vann



Hvis du ønsker at dine venner skal få mest mulig ut av tulipanene sine, hvorfor ikke dele dette innlegge på facebook? Er det en ting Tommy og jeg liker, så er det at folk skal lykkes med plantene sine, da blir alt så mye mer moro!

Hilsen Kenneth

Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

lørdag 14. desember 2013

Great British Garden Revival - på nett tv nå!


Noe har skjedd med hagene i England, se hva på BBC!

Noe har skjedd med landet med de lange hagetradisjonene – hagenasjonen Storbritannia. Hagene er ikke slik de en gang pleide å være. Det har dette programmet tenkt å gjøre noe med!
Vi har sett de tre første episodene og kan bare si vi er oppe i taket over hvor bra de er laget, og hvor inspirerende de er. Dette er allerede blitt vår favoritt-hageserie! I denne serien tar de for seg forskjellige temaer,  hvordan du kan gjøre det selv i hagen eller bidra til å ta vare på planter og tradisjoner.
Har du tid og mulighet bør du skynde deg og se de første episodene allerede i helgen.

- Her kan dere se en teaser på youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=JKmH7ih1sMA

- Programlederne som er med i programmet kan du se her: 
http://www.bbc.co.uk/programmes/b03lv3fb/profiles/presenters

- Episodene er lagt ut i en begrenset periode, de som hittils er lagt ut finner du her: http://www.bbc.co.uk/programmes/b03lv3fb

- Gå til Anne på Moseplassen for å få en lett innføring i hvordan du kan se disse programmene fra Norge her:
http://moseplassen.com/2012/05/se-hageprogram-pa-bbc/

Vi fikk dette tipset fra Ragnhild som gjør at du kan se episodene til BBC i 30 dager:
"Hvis man laster ned BBCs (hage)programmer i BBC iPlayer får man tilgang til å se programmene i 30 dager etter at de er lastet ned. Det er bare å gå inn på avspilling av programmet og velge ‘download’ nederst i den svarte rammen. Han man ikke lastet ned BBC iPlayer, får man tilbud om det før programmet kan lastes ned."


Programmene blir ofte lagt ut dagen etter de er vist på tv. Ofte ligger de ute en ukes tid. De hadde et sendeskjema når alle programmene ble sendt, men det har de forandret på, så ta heller en titt innom nettsiden.

Her er programmene:

Episode 1.
"Wild Flowers and Front Gardens"
Monty Don and Joe Swift


Episode 2.
"Topiary and Roof Gardens"
Rachel De Thame and James Wong


Episode 3.
"Cottage Gardens and House Plants"
Carol Klein and Tom Hart Dyke



Episode 4.
"Ornamental Bedding and Fruit Trees"
Christine Walkden and Toby Buckland


Episode 5.
"Herbaceous Borders and Kitchen Gardens"
Chris Beardshaw and Alys Fowler


Episode 6.
"Cut Flowers and Trees"
Rachel De Thame and Joe Swift


Episode 7.
"Rock Gardens and Herb Gardens"
Carol Klein and Toby Buckland


Episode 8.
"Lawns and Tropical Gardens"
Sarah Raven and James Wong


Episode 9.
"Ponds and Stumperies"
Charlie Dimmock and Chris Beardshaw


Episode 10.
"Glasshouses and Shrubs"
Diarmuid Gavin and Matt James


Ha en fin hagehelg!

Hilsen Kenneth og Tommy





mandag 9. desember 2013

Hagepodcast - lær noe nytt!





Vi er glad i å lære nye ting når det gjelder hage, design og planter. Det morsomste er kanskje når vi lærer av andres erfaringer og ekspertise. Når vi er ute i hagen eller sitter inne og jobber hører vi på hagepodcaster! Vi har hørt på dem i mange år og vi blir ikke lei dem.  Nå tenkte vi at kanskje flere kunne være interessert i å høre disse hagepodcastene. De er hageprogrammer på engelsk, noen ganger fra et foredrag, et intervju eller en diskusjon, fra blomstershow og noen er om forskjellige tema i hagen. De kan være veldig lærerike og noen er utrolige morsomme.

Så hvor finner du dem? Det finnes mange hagepodcaster på nettet fra hele verden, og det finnes flere måter å laste disse ned på. Du kan klikke på linkene under og laste dem ned direkte fra siden, eller gå inn på iTunes, søke dem opp der og laste dem ned. Alle er helt gratis! Laster du de over på iPhone eller ipod kan du høre på dem hvor, og når du vil.

- http://www.bbc.co.uk/podcasts/series/gqt

- http://www.gardensillustrated.com/podcasts

- http://www.rhs.org.uk/Competitions/Podcasts


Under kan du se og høre på noen av podcastene vi synes er best:

- BBC Gardens Illustrated Lecture 2006: Beth Chatto and Dan Pearson

- BBC Gardens Illustrated Lecture 2006: Beth Chatto and Dan Pearson Q&A

- BBC Gardens Illustrated Magazine - Penelope Hobhouse's Vista Conversation

- BBC Gardens Illustrated Magazine - Fergus Garrett and Anna Pavord in conversation


Det er hyggelig med noe å høre på når vi jobber i hagen.



God lytting!
hilsen
Tommy og Kenneth

fredag 6. desember 2013

Svibler - En duftende god jul!

Det finnes ikke helt røde svibler
Med litt pynt blir svibler stuens midtpunkt
Duften av svibler blander seg med klementiner og julemat - det er helt klart jul! Svibler er en av julens trofaste blomster, og det beste er at de trives uansett hva slags stell de får.

Det botaniske navnet på svibler er Hyasinthus orientalis. I vill tilstand er denne planten blå, og mye mindre i blomsten enn de vi dyrker i dag. De vokser i Tyrkia, nordlige deler av Syria og Libanon. I dag finnes svibler i mange farger: Hvit, lysrosa, rosa, lys blå, blå, lilla, gul og oransje. Sorter med doble blomster finnes også.
Sviblen var ufattelig populær på 1600–1700 tallet grunnet sin gode duft. Det er kanskje ikke så rart, for på denne tiden var bading noe en gjorde noen ganger i året, og man kastet avfall direkte i gatene. Alt som duftet sterkt og godt ble omfavnet. Duftende blomster var populært å bruke i brystlommen for da kunne man ta en sniff når odøren ble for sterk.

For mange er duften av svibler selve symbolet på jul, for allergikere er planten direkte plagsom og noen syntes duften kan bli for sterk.

Stell:
Svibelløken har dannet blomstene sine allerede på sommeren, men de er gjemt nede i løken. Når vi kjøper disse plantene er knoppene på vei opp. Svibler har mye vann og energi i selve løken, nok til å vokse og få blomstene til å springe ut. Så nesten uansett hva slags stell den får vil den vokse og blomstre godt.

For å stelle løken best mulig må vi la den tørke lett opp mellom hver vanning. Løken bør aldri stå i vann.
Svibelvaser er veldig populært å bruke, og da vaskes røttene rene for jord og løken settes i vasen. Vannet skal gå opp til rett under løken.

Mange vil ha dem i blomst på julaften, men syntes det er vanskelig å få dem i blomst til rett tid. Hvor nærmere julen vi kommer, jo større er sjansen for at butikkene blir utsolgt også. En svibel bruker alt fra en uke til 14 dager på å komme ut alt etter hvor langt den er kommet når du kjøpte den, og hvor varmt de står. Du kan fint holde svibler tilbake ved å sette dem kaldt, som på trappa, (hvis det er over null grader) eller i kjøleskapet. Trenger du at de kommer fortere, så sett dem varmt til du ser at knoppene begynner å bli store.

Skal du beholde sviblene lengst mulig, sett planten kjølig om natten, og bort fra varmeelementer. Står planten varmt står blomstene kortere.

Svibler trives uansett stell
Hvite svibler er alltid nydelige!
Tips!

- Du kan ta vare på løken til våren og plante den ut i hagen på et solrikt og drenert sted. Sett planten lyst og kjølig etter blomstring. La planten tørke lett opp mellom hver vanning og gi gjerne gjødselvann. Ikke ta bort bladene, de er med å samle næring til løken.

- Svibler er fine snittblomster som står lenge. Kjøp dem ferdig som snittblomst, eller kutt av blomsten når den springer ut. De er fine i vaser eller i dekorasjoner.

- Bruk litt grønn mose rundt selve rotklumpen, bind den sammen med litt brun hyssing. Det blir rustikt og vakkert. De er fine dekorasjoner på bord eller hengende i lamper og vindu.

- Sett svibler litt bort fra sofakroken, de dufter sterkt og kan bli for mye. Står de litt lenger unna sprer de en svakere, mer behagelig duft.

- Svibelsaft kan være irriterende på huden for noen, vask hendene etter at du har håndtert planten.

- Det finnes ingen helt røde svibler, men mange blomsterbutikker og produsenter vil gjerne selge røde svibler. Du vil fort se at planten er mørkrosa på det beste, slik som på første bilde.

- Hvis svibelløkene er alt for tørre når knoppene springer ut, kan blomstringen bli mye kortere. Unngå dette ved å vanne jevnlig.

- Blomsterstilken på disse plantene kan bli lange inne opptil 30 cm, og vil trenge støtte. Bjørkekvister er flotte til dette.

Svibeldekorasjon i kopp!
Små potter med svibler på bordet
Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

onsdag 4. desember 2013

Hagen uke 49 - inne

 Vrifrukt - Streptocarpus 'Roulette Cherry'
Nå som hagen helt klart har falt i dyp søvn, våkner interessen for plantene inne til liv igjen. Vi synes ikke det blir feil å kalle det hagen - "inne",  for hos oss er vindukarmer og bord fylt til randen med planter og slik må det bare være!
Inneplantene har vært nedprioritert i mange måneder. Heldigvis har de klart seg bedre enn bra, helt på egenhånd.
Vrifrukten 'Roulette Cherry' på bildet over en en skjønnhet i seg selv og har blomstret siden april, enda den ikke er noen stor plante. En klar favoritt hos oss!

Begonia luxurians i vintersol
Bondelilje - Hippeastrum striatum
Begonia luxurians har kommet inn etter en sommer ute i den eksotiske hagen og ser ut til å trives godt med det. Ulempen er at den vokser alt for godt inne og er på vei til å bli mannshøy. Bondeliljen- Hippeastrum striatum er endelig pottet om, den hadde ikke lenger mer jord i potten. Kun sideløker og røtter! Vi skrev om bondeliljen i et tidligere blogginnlegg her: Bondelilje - Hippeastrum striatum

Brassia
Clivia miniata 'Variegata'
Så fort det blir vinter begynner orkideene igjen å vokse. Og det er selvfølgelig veldig moro når de kommer igjen. Denne Brassia orkideen har blomstret tre ganger siden i våres, noe vi slettes ikke synes er dårlig! V skrev om den i et tidligere blogginnlegg her: Brassia - verdens tøffeste orkidè
Den variegerte Clivia planten ble pottet om for en stund siden og det ser ut til å ha gjort underverker, nå vokser den jevnt og trutt. Nå håper vi bare på at den setter sideskudd, så vi kan formere den!

 Gullranke - Epipremnum pinnatum  'N'joy'
Julekaktus - Schlumbergera
For noen år siden kom jeg over denne variegerte gullranken, den måtte jeg bare ha. Har aldri sett den til salgs før eller siden.  Sorten heter 'N'joy' og er like lett å ha med å gjøre som vanlig gullranke. Julekaktusen av den gamle typen har blitt riktig stor og har satt i gang blomstringen. Knoppene kommer fortløpende og siden vi har en kjølig stue holde den ofte på til februar! Bregnen i bakgrunnen av bildet er en trebregne. Vi har mange som overvintrer i stua gjennom vinteren. (Begynner å føles som en jungel)

Vindusblad - Monstera deliciosa 'Variegata'
Japansk fiberbanan-småplanter (Musa basjoo)
Dette er også en plante jeg bare måtte ha og det er en variegert vindusblad! Rett etter vi fikk den i hus vokste den lite og så tristere og tristere ut. Den hadde egentlig dødd, så jeg kuttet av skuddet som var litt liv i og puttet den i en plastpose med fuktighet, slik at den kunne bli saftspent igjen. Etter noen dager plantet jeg den som en vanlig stikling, og nå et år siden vokser den som bare det. Japansk fiberbanan (Musa basjoo) som du ser på det andre bildet ble kuttet fra morplanten i høst da vi tok inn plantene til overvintring. De har alle slått rot godt og vokser fint under plantelyset.

Pelargonium 'Bontrosai'
Denne raringen hadde jeg for mange år siden, men mistet den. Det er en sitronduftende pelargonia som har mutert gjennom bestråling, slik at bladene har krøllete. Det gir et ganske artig utseende! Den går under navnet 'Bontrosai'. Heldige meg var det Anne-Lise som ga bort en stikling til meg på facebook siden vår  Takk skal du ha! Planten har vokst godt og begynner å ligne en liten bonsai.


Garden Living © Kenneth Ingebretsen



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...