lørdag 30. juni 2012

Duftende og fargesprakende lupiner

Lupinus 'Gladiator' er en kraftig sort
Lupinus 'Gladiator' har fine kontraster
Jeg simpelthen elsker lupiner! De har fantastisk farge og fargekombinasjoner, en herlig duft og i tilegg kjempelett å dyrke.

Lupiner kommer fra nordlige deler av Amerika, der de vokser i skråninger og i elveleier. De har blitt innført i mange land som prydplanter og plantet langs veier for å hindre jorderrosjon. Disse plantene har nitrogenfikserende bakterier på røttene, som hjelper planten med å få tak i nitrogen. På den måten kan de vokse på de mest karrige steder. De trives så godt mange steder at de nå er viltvoksende blandt annet her i Norge, men også mange andre land i verden. Lupiner har av Norske myndigheter blitt svartelistet og er da uønsket i norsk natur.
I hagen derimot finnes det mange flotte sorter å dyrke, gå for de med skikkelige sortsnavn. Selv om disse blir frøformert har de tettere blomsterklaser og blomster som står mye lenger enn de vanlige ville lupinene. De kommer med en ny blomstring på sensommeren hvis du klipper av blomstene når den har blomstret ferdig. Da hindrer du også frøspredning. Ellers kan de vokse på nesten alle typer jord og er en av enkleste plantene å dyrke.
Lupinus 'Red Rum'
Lupinus 'Red Rum'
Lupinus 'Saffron'
Lupinus 'Saffron' er som en solstråle

Disse sortene er vegetativt formert og ikke frøsådd, så da holdes utseende på planten godt. Legg merke til hvor tette blomsterklasene sitter på de med sortsnavn i forhold til den frøformerte vi har. En ting er sikkert jeg skal ha flere lupiner for disse plantene gir mye glede !
Frøplante med rødbladet hundekjeks
Nærbilde av frøplante

Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

fredag 29. juni 2012

Udyr fra en annen verden – Oldenborrer

Oldenborrelarver lever av gressrøtter
Under bare føtter som løper over plenen en sommerdag, befinner det seg store feite ekle larver av oldenborrer. De som har sett filmen Alien har en idé om hva dette er for noe.

Det finnes 3 arter oldenborrrer i Norge – Hageoldenborre (Phyllopertha horticola), Kastanjeoldenborre (Melolontha hippocastani) og Sankthansoldenborre (Amphimallon solstitialis). Sistnevnte er den som er vanligst og som jeg tror er i plenen her. De finnes fra Sørlandet og opp til Trøndelag. De voksne billene lever i løvslog og er store opptil 2 cm. Billene svermer i skumringen og det er lett å se og høre de da de flyr litt vimsete og brummer høyt. Når de lander på plenen borrer de seg fort ned i torva der de legger egene sine. Larvene lever av gressrøtter og bruker 2–3 år på å utvikle seg til voksne biller. Ved fjerning av plen vil man fort kunne se larver i flere størrelser. Den siste fasen kan de være opptil 3 cm, kremhvite, med brunt hode. Plenen der larvene lever kan få brune flekker og få døde partier. Vår plen har ikke fått dette og vi har mange larver.

Denne larven likte ikke at jeg forstyrret middagen
Oldenborrelarver har to fiender grevling og fugler. Vi er så heldige at vi har oldenborrelarver i plenen, og grevling i område. Grevlingene gjør i grunn en god jobb med å ta disse larvene, men de harver opp hele plenen samtidig. Slik så plenen vår ut tidligere i sommer etter grevlingbesøket. Vet ikke hva som er værst oldenborrelarver som spiser opp plenen eller grevlingen som graver opp plenen?
Grevlingen harver opp plenen etter mat
Her har den vist funnet noe mat....
Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

torsdag 28. juni 2012

Grønnsakshagen i fullfart

Her blir det mye snadder til sensommeren / høsten med blant annet hvitløk, løk, artiskokk og tomater

Endelig er grønnsakene i full gang med å vokse og gi avling. Veksten har stått litt stille, siden temperaturen har vært lav med mye regn. Men nå kan man se det vokser. Tomatplantene i veksthuset er over meteren med masse blomster og småtomater. Løken og hvitløken begynne rå legge på seg og kål, potet, artiskokk begynner å bli skikkelig frodige. Rødbeter og gulrøtter er rimelig små enda, men det er lenge igjen av sommeren, så det går nok fint. Hittil har vi høstet reddiker, salat, asparges, småhodet brokkoli og mer er på vei :-)

Asparges må støttes opp
Artiskokk, ble sådd i mars
Bladkål 'Redbore'
 'Daubenton Panache'
Jordskokk
Hvitløk og frøsådd løk
Potetene er i blomst
Brokoli, purpurfarget
Gullrot, reddiker og rødbeter

Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

onsdag 27. juni 2012

Hagen uke 26 - juni

Sommerens frodighet vises godt på denne tiden
Nå i slutten av juni er hagen kanskje på sitt mest frodigste. Bladene er frisk grønne og  det er en vis følelse av overflod. Det er en herlig følelse! Hagen krever og hagen gir masse tilbake. Nå skjer det nye ting i hagen daglig.
Vi har som vanlig også nok av prosjekter og ikke minst luking. Men slik er hagelivet noen ganger! Det gjelder å stoppe opp å kose seg litt i hagen også og ikke minst få med seg hva som skjer.

Hvis noen vet navnet på denne ukjente Dianthusen i rød og rosa, så rop ut! Dette er en plante vi har fått av hagevenner, som har mistet navnet sitt i årenes løp. Det hadde vært fint å kunne finne tilbake til plantens rette navn.

Astrantia 'Roma'
Astrantia frøplante
Adiantum aleuticum og Saxifraga 'Elisons Varietet'

Digitalis purpurea
Dicentra spectabilis 'Alba'
Geranium 'Sommer Skies'
Ukjent Dianthus

Geranium 'Birch double'
Geranium maculatum 'Album'

Hem.  lilioasphodelus
Iris pseudacor Albiflorum
Iris sibirica 'Alba'
Gillenia trifoliata
Et av staudebedene.
Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

tirsdag 26. juni 2012

Legge dekoheller- the easy way

Dekorheller i hagen lagt på områder der det gås mye
Vi har noen passasjer i hagen som vi bruker mye. Disse stedene har ofte mye tråkk og det gjør selvfølgelig at gresset ikke vokser godt. Her har jeg lagt noen dekorheller for å bremse slitasjen og for å lage noe interessant. Det viser også vei i hagen.
Det første jeg gjør er å leke meg med hvor hellene skal være og hvordan de skal ligge. De blir lagt ut, flyttet frem og tilbake og justert, slik at de havner der jeg vil ha dem. Jeg ville de skulle ligge litt lekent tilfelldig plassert. Det er lov å ha det litt morro i hagen!  Hellene er kjøpt på Plantasjen og finnes i flere varianter.
Hos oss har vi sandjord, så jeg legger hellene rett på jorden. Har du leire som grunnlag, kan det hende det lønner seg å legge et lag med sand under hellene. Ellers er det bare å spa bort gresstorva og legge hellene ned - enkelt og greit!
Legg hellene ut der du vil ha den
Spa kantene rundt
Fjern gresset og lag flatt underlag
Fyll i hullene med stein evt planter
Nærbilde av en helle
Nylagte heller
Det ferdige resultatet

Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

mandag 25. juni 2012

Iris sommerbukett











 Akkurat nå bugner hagen og naturen av planter. Denne tiden har en herlig overflod av blomster! Så hvorfor ikke benytte seg litt av overfloden? Det er morsomt, givende og helt gratis! Har du ikke like mange blomster i hagen som vi har, er veikantene nå fulle av flotte planter. Du kan kjøpe all verdens blomster, men ingen ting er like sjarmerende som ville markblomster. 

I denne buketten har jeg hovedsak brukt Iris, med litt fyllplanter som marikåpe, løvehale, prestekrager, gulbladet oregano og gress.
Legg blomstene i kryss i hånden, for bedre fordeling av blomstene
Slik ser de ut når det begynner å bli litt fylde i buketten
Ferdig resultat. Lett og sommerlig!

Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

søndag 24. juni 2012

Irisfest


Sjarmerende Iris
Denne middels høye irisen har kontraster
Mange av våre iriser har vi fått gjennom gode, og hyggelige hagevenner som har en stor giverglede. Mange av disse plantene har vært på rundreise i mange hager rundt i Norge, og har nå havnet hos oss. Ikke rart mange av dem har mistet sitt navn på veien. Men hva gjør vel det når blomstene er overdådige vakre?
Iris har blitt dyrket i lang tid, faktisk ble de første dyrket 7000 f.Kr! Dette er en stor familie som vokser i mange deler av verden Europa, Asia, og Amerika. De har mange slags typer vekstformer og vokser i mange områder fra tørre skråninger, frodige enger til dammer. Over 300 arter finnes. Vi har en viltvoksende iris i Norge, Iris pseudacorus, den vokser ved fuktige enger og dammer. De vanligste irisene er kanskje skjeggiris - Iris germanica og sibiriris - Iris sibirica.
Mange av Irisene har flotte mønstre

Nærbilde av skjegget
Knopp klar for å pakkes ut
Det er lett å se hvorfor Iris germanica har fått et norske navnet skjeggiris. Hver av de tre kronbladene har dette "skjegget" som går ned mot senter av blomsten. Ofte er "skjegget" i en annen farge en selve blomsten.
Middelshøy iris med farge som krem
Blomsterfarge som er ton i ton
Iris chrysographes 'Stjerneskud'
Ukjent Iris chrysographes close up
Iris sibirica
Ukjent Iris chrysographes



Iris er kortlivet, men flotte i midtsommerbuketter

Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...