onsdag 30. oktober 2013

Vinbonde, forfatter og entusiasten Hans J. Rosenfeld - vi dro på besøk!

Lange flotte rader med vindruen 'Frontenac', et vakkert syn!
En kald, solfylt høstmorgen dro vi av gårde for å se på drueplanter og for å hilse på vinbonden, forfattern og entusiasten Hans J. Rosenfeld. Det viste seg å bli mye mer inspirerende enn vi forventet.
Vi ble hyggelig mottatt og vist rundt i store plasthus som inneholder hundrevis av drueplanter. Hans har flere hus som inneholder mange forskjellige sorter. Imens vi gikk rundt ble vi mektig imponert over metodene Hans bruker for å dyrke frem druene. Mye av dette har han funnet ut av selv, og utviklet sine egne metoder.

Det å lage vin på druer dreier seg mye om å eksperimentere med dyrkingen av sortene, for de kan være ganske så forskjellige. Hans prøver ut de forskjellige sortene og ser hvorvidt de egner seg, og hvordan de smaker. Kanskje finner vi vinen på Vinmonopolet om noen år. Du må ha en brennende interesse for druer og vinlaging for å kunne holde på i den skalaen som han gjør.  Hans liker å krysse frem sine egne druesorter, og tester ut mange nye sorter i plasthusene sine. Det skal bli spennende å se hvilken gode egenskaper han kan få frem i de nye sortene. Han har til og med krysset frem egne sorter av tomater og jordbær. Det å dyrke frem egne sorter er en ting som går igjen på denne gården.

Fortsetter lenger ned.

Bladene er fjernet, slik at druene får mest mulig lys og luft.
Hvert skudd får beholde to skudd hver.
Hvert av skuddene bindes opp.
Druene dyrkes i store plasthus for å strekke sesongen.
Hans dyrker mange sorter i plasthusene sine, den til venstre har flotte høstfarger.

Prøvedyrking av egne druesorter.
Småplanter av Hans sin egen sort 'Frøya'
En av sortene han har laget heter 'Frøya'. Den har vist seg å være en god og herdig druesort. Vi fikk med noen hjem for å prøve, og klarer de seg her på Holter er den garantert en herdig sort. Den hadde en veldig god smak, så her ser vi gode muligheter. Hans er en entusiast på flere områder en druer. De har også et plasthus til mange eksotiske planter som dragetre (Dracaena draco), fiken (Ficus), oliven (Olea), engletrompet (Brugmansia) og mye annet.

Når Hans ikke dyrker druer eller lager vin, bygger han sitt eget vikingskip og skriver roman! Du kan lese om romanen i Østlandets Blad her: "Vinbonde fra Ås bokdebuterer med krim om vikinger"  eller direkte på forlaget sine egne sider her: Merovingernes Skatt Boka er i salg i bokhandelen fra desember, men vil du ha den signert kan det være lurt å bestille den direkte fra Hans selv på rudolf.rosenfeld(alfrakrøll)gmail.com
Hans og kona Inger Rosenfeld startet suksessmeieriet Den blinde Ku, som lager nydelige delikatesse-oster. Du har sikkert sett ostene i butikken.



Hans J. Rosenfeld høster druer.
Hans nye roman kommer ut 1. desember












lørdag 19. oktober 2013

Bokanmeldelse - Storkenæb - Boken om Geranium


Bokomslaget

Bokfakta:
Tittel: Storkenæb - Boken om Geranium, ny utgave
Forfatter: Birgitte Husted Bendtsen
Språk: Dansk
Forlag: Forlaget Geranium
Sider: 208
Utgivelsesår: 2012
ISBN: 978-87-989732-3-2

Boken inneholder beskrivelse av slekten storkenebb - Geranium og hvordan disse formeres, dyrkes og brukes i hagen. Boken har en omfattende beskrivelse av 550 arter og sorter. Bildene i boken sammenligner blomstene og bladene til de forskjellige sortene. I denne nye utgaven er det tatt med flere nye sorter, beskrivelser og bilder.


Sortene av en art er godt avbildet og beskrevet.

Forlaget skriver:
Denne 2. udgave er stærkt udvidet. Bogen omhandler nu over 550 sorter af storkenæb og er gennemillustreret med mere end 650 af forfatterens egne fotos. De ca. 25 plancher med blomster og blade giver et fint overblik over de mange arter og sorter, ligesom de er en fryd for øjet!

Udover at være et opslagsværk er bogen også en underholdende havebog, idet den er krydret med baggrundshistorier, der tydeligt afspejler Birgittes vestjyske lune.
Bogen henvender sig til hele det danske havefolk, begyndere såvel som mere ”hårdføre”!
Tag i denne udgave af bogen med forfatteren til Det Kongelige Engelske Haveselskabs afprøvning af
storkenæb, og læs også om en landmand på Orkneyøerne og de mange storkenæb, han har givet os

Dette er en praktisk oppslagsbok som er inspirerende og vakker å blad i.

Vurdering:
Denne boken selger vi i nettbutikken vår gardenliving.no

Når jeg fikk tak i den første utgaven i 2003, ble jeg veldig imponert over boken. Nå 10 år senere er boken oppdatert med flere hundre arter og sorter og den har bare blitt bedre. Boken er nå også utgitt i flere land og det er ikke uten grunn. Boken er den mest omfattende og oppdaterte boken som finnes om storkenebb.

Forfatteren Birgitte Husted Bendtsen har selv tatt nesten alle de flotte bildene i boken. Ved hennes beskrivelse av plante lyser det fort igjennom at dette er en dame som elsker storkenebb og som har dyrket en stor del av disse artene og sortene selv. Med så stor erfaring med storkeneb, blir vi guidet gjennom hva de forskjellige sortene krever og hvordan de oppfører seg som hageplanter.

Personlig er dette helt klart en av mine favorittbøker. Den har vakre bilder av sorter som jeg drømmer om å få tak i og prøve å dyrke. Det farlige med denne boken er at før du vet ordet av det har du blitt en storkenebbsamler og vil ha alle de 550 sortene i hagen. Jeg merker boken vekker plantejegeren i meg!
Jeg elsker at bildene av blomstene er samlet sammen slik at du kan se detaljene i blomstene og se størrelsesforskjellene mellom sortene. Det er lett å bli fanget inn i beskrivelsen og historien rundt de forskjellige sortene eller lese om opphavet til noen av sortene vi selv dyrker i hagen, og hvordan foredlingsarbeidet og utprøving av nye sorter fungerer.

Vurdering 10/10


Salgsteder:

Storkenæb - Boken om Geranium selges kun her i Norge i nettbutikken vår gardenliving.no og du finner boken her.
Foreløpig er alle bøkene vi har på lager signert av forfatteren!

Bøkene vi har er signerte av forfatteren.


Garden Living © Kenneth Ingebretsen

søndag 13. oktober 2013

Neste års hvitløksavling settes nå - slik gjør du det

Sette egne hvitløk er gøy og nyttig!

Hvitløk er supersunt og ikke minst kjempegodt! Det er helt klart den grønnsaken som er flittigst i bruk på kjøkkenet vårt. Mange har kanskje satt hvitløk før, men ikke fått den avlingen du håper på eller tenkt at hvitløk ikke kan dyrkes her i Norge. Det kan ta litt tid å knekke dyrkningskoden, men når du gjør det, får du masse av egendyrket og smakfull hvitløk! Hemmeligheten bak store hvitløk er er høstsetting, sol og mye næring.



Slik setter du hvitløk:

Hvitløk bør settes på høsten av flere grunner. Når de settes på høsten danner de røtter og etablerer seg før vinteren, slik at de kan begynne vekstsesongen så fort snøen har smeltet. For å få hvitløken til å dele seg (danne flere fedd), må hvitløken få en lang periode med lav temperatur. Og sist men ikke minst setter du hvitløken på høsten får du generelt større løk. Du kan godt sette hvitløk tidlig vår, men gir ikke alltid like godt resultat, ofte får du en løk uten fedd, så vi gjør ikke det.
Vårt tips er å ikke sette hvitløken for tidlig. Den starter å vokse på høsten og kan bli skadet. I områder som det regner mye på høsten kan de også råtne. Sett hvitløk i oktober og i november, da er du trygg.

Finn et område som ligger i full sol. Jorden bør være luftig og varm, gjerne sandholdig.

1. Grav over jorden slik at den blir ugressfri og luftig

2. Bland inn 10 cm med kompost, gjerne med litt hønsegjødsel eller fullgjødsel og rak over.

3.  Lag hull ca 10 dypt og sett en hvitløksfedd ned, med ca. 10-15 cm mellomrom

4. Fyll på med jord.


Stell året etter:

For å lage stor løk kreves det mye energi og næring, så start vårsesongen med å gi en overgjødsling i begynnelsen av mai. Pass på å holde jorden fri for ugress gjennom sommeren, for ugress tar vann, næring og skygger for solen som gjør at jorden blir varm. Når vi kommer til juni kan du igjen gi en nye overgjødsling. I juli og august vil du merke at bladene begynner å bli gule i tuppene og løkene begynner å visne ned. Da er de klare for høsting. Ta de opp og legg de til å tørke på et tørt sted. om du fletter en hvitløksflette eller beholder den som løse løker, så la i hviløksgresset være på til alt er helt tørt.

Legg på  godt med kompost og gjødsel....
..... og bland alt sammen.
Ta frem hvitløkene.......
...... og del opp slik at du får løse fedd.
Rak over slik at jorden er jevn
Mål opp radene (vi setter de i rader)
Lag hull og sett med knyttneve avstand
Sett hvitløksfeddene.....
...... ca 10 cm dypt
Fyll på jord eller rak over

Hvitløk deles gjerne inn i to grupper, myk hals og hard hals hvitløk. Myk hals hvitløk får en knekk i halsen når den visner ned og har ofte litt mindre løk/fedd. Mens hard hals står oppreist, de kommer fra områder med kaldere vintre. Begge typer er like gode.

Du finner flere sorter med hvitløk i nettbutikken her: HVITLØK

Kan du sette butikkhvitløk?
Ja det kan du, men du vet ikke hvilken sort det er og hvor godt tilpasset nordisk klima. De kan også være smittet med virus, noe som gir dårligere avling og vekst. Er du uheldig kan du få smitte inn i hagen av feks løkhvitråte, som kan være aktiv i hagen i over 20 år. Hvitløk med opphav i Europeiske land har bedre sjanse for å klare seg hos oss, en hvitløk fra andre verdensdeler. Det sikreste er å holde deg til settehvitløk som er testet og er friske.

Det finnes mange sorter hvitløk å dyrke.


Lykke til med hvitløkavlingen!

Hilsen
Tommy og Kenneth
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...