Humler er snille og nyttige dyr i hagen. |
Dess mer vi lærer om hvor viktig insektene er, ikke bare for oss, men for hele økosystemet, jo mer skjønner vi at de er de mest verdifulle dyrene vi har. Vi tenker kanskje ikke over hvor viktige de er til vanlig, for dette er dyr som gjør jobben sin uten å kreve oppmerksomhet. Vi hageeiere kan gjøre masse for å beskytte humler og bier i hagen. Det er en av grunnene til at vi tok utfordringen fra moseplassen om å skrive noe om humler på strak arm! Vi elsker dyreliv i hagen og vi elsker humler!
Historien om hagen vår:
Når vi flyttet til hagen vår fantes det ingen insekter, vi så ikke en bie eller humle noen sted. Alt som fantes var gressplen og noen rynkeroser. Det gir ikke mye mat for insektene en sommer. Etter at vi begynte å plante til bed med vårløker og stauder, begynte de første insektene å komme. Først noen få forvirrede humler og bier. Året etter begynte vi å legge merke til flere humler, nattsvermere og noen få sommerfugler, det tredje året, ja da summet det av liv! Nå har vi 8-10 forskjellige humler, flere biearter, solitærbier, blomsterfluer, marihøner, gulløye og mengder av sommerfugler. De elsker hagen! Det er noe av det mest takknemlige vi har opplevd. Men hva har vi gjort? Jo vi strekker sesongen ved å plante alt fra de tidligste løkene til de helt sene staudene og sommerblomstene, så humlene og de andre insektene har nok mat hele sesongen. Noen planter har mer nektar enn andre, så valg av de ”riktige” plantene har mye å si. Vi oppfordrer (utfordrer?) alle til å dyrke blomster med nytteeffekt i hagen i år! Tar du oppfordringen?
Våre 10 beste humleplanter:
Makedoniarødknapp - Knautia macedonica |
Dette er en av de plantene som er til stor nytte for humler og mange andre insekter som bier og sommerfugler, for de blomstrer over så lang tid. De første blomstene kommer i juni, og siden fortsetter de å blomstre til frosten kommer. Den blir ca. 70–100 cm høy avhengig av voksested og klarer seg til sone H6. Plantene har en tendens til å selvså seg litt i hagen, men det gjør ingen ting for de er fine fyllplanter, mellom mye annet. Gi dem en plassering i full sol, gjerne på drenert jord. Du kan kjøpe ferdige planter eller så frø, plantene vil blomstre første året hvis de blir sådd på våren.
Georginer - Dahlia |
Disse plantene stammer fra Mexico og lager store knoller som må graves opp og overvintres frostfritt. Men de er verdt jobben siden de er noen av de nydligste plantene vi vet om, og humlene kan ikke få nok av dem! Pass bare på at du dyrker de enkle sortene som har en gul skive i senteret av blomsten og ikke de fylte sortene. De fylte sortene har ikke noe pollen eller nektar. Du kan lese om driving og overvintring av georginer her og her. Det finnes mange sorter å velge mellom, høye og lave og i en rekke farger. Felles for dem alle er at de liker sol og varme.
Anisisop - Agastache foeniculum |
Vi har disse plantene i urtehagen og i præriebedet vårt. Anisisop har som navnet tilsier en duft av anis blandet med mynte. Den er ikke bare en super humleplante som blomstrer lenge, den er også en fin te-plante. Vi har ofte over ti humler på én plante, og det virker som alle arter av humler liker denne fra de stripete til de røde og helt sorte. Men hva alle humlene heter må vi finne ut av. Anisisop kommer fra Sentral- og Nord-Amerika og liker en plassering i sol. De blir fort 120 cm høye og blomstrer fra juli og til frosten kommer. De er flinke til å selvså seg i hagen, men vi synes ikke det gjør noe da de er lette å plante om til andre steder. Anisisop er herdig til sone H5. Du får kjøpt ferdige planter eller de kan sås fra frø. Planter fra frø vil blomstre det første året.
Solhatt - Echinacea purpurea |
Denne planten kjenner de fleste som en flott staude og en nyttig medisinplante. De blomstrer ganske sent på sesongen fra august til frosten kommer. Blomstene til solhatt er ofte dekt av humler og sommerfugler og skikkelig fine er de også. Solhatt liker en solfylt plassering med god drenering. De kan bli opptil 120 cm ved gode forhold. De klarer seg fint til sone H5. Du kan kjøpe ferdige planter, men husk å kjøpe de enkle sortene som har skiven med pollen i senteret av blomsten. Du kan også så disse selv hvis du vil ha mange. Plantene vil blomstre det andre året fra de blir sådd.
Krokus - Crocus |
Dette er en kjær vårblomst for mange, det fine er at det er den også for humlene. De koser seg med årets første nektar og pollen som det var et koldtbord! Noen ganger gidder ikke humlene å fly fra krokus til krokus, så de krabber like greit fra blomst til blomst. Dette er en viktig plante å ha masse av i hagen da de bidrar til å gi mat til humlene tidlig på året, da det ikke finnes så mye annet. Vi planter mange sorter og arter i hagen, ja overalt hvor det er en liten plass ledig dytter vi ned en knoll. Krokusknoller formerer seg fint selv både i plenen og mellom stauder. La bladverket sitte på til det har visnet ned, så kommer de fint med blomster år etter år.
Storkenebb- Geranium 'Rozanne' |
Storkenebb - Geranium 'Rozanne' - Staude
Det finnes mange storkenebb-sorter og arter verdt å dyrke, flere vokser også vilt i Norsk natur. Men vi vil fremheve sorten 'Rozanne' som den beste av de beste! Det er en steril sort som blomstrer fra slutten av juni til frosten kommer. Den er verdifull for sin lange blomstringstid som humlene vet å sette pris på. Planten legger seg utover og kan dekke et stort område. Noe som passer oss perfekt, da den blir et blomstrende teppe i hagen. Sorten er herdig til H6 og vil ha en plassering i sol. Siden denne sorten ikke setter frø, må den deles (noe som de ikke er så alt for glade i) eller kjøpe ferdige planter. Men så mye disse plantene gir av blomstring til oss og humlene er de verdt hver eneste øre!
Pyntekorg - Cosmos binnatus |
Det er ingen hemmelighet at vi elsker pyntekorg! De er lette å så hvert år, de blomstrer hele sommeren og humlene elsker dem. Glemte vi å si de er vakre, elegante og lettstelte også? Så de inne i april og plant dem ut i mai, de vil belønne deg og humlene med flotte blomster sommeren igjennom. Pyntekorg finnes i en rekke hvite og rosa toner og passer inn over alt i hagen. Vi har dem i staudebedet og i potter. Pyntekorg trives best i sol, men klarer halvskygge også fint.
Kattemynte - Nepeta |
Kattemynte - Nepeta - Staude
Det er ikke bare vi og kattene som liker denne planten, det gjør humlene også! De blomstrer fra juni til frosten kommer med nektarrike blomster. Det finnes mange sorter og arter av kattemynte og det spiller ingen rolle hvilken du velger til hagen for humlene er glad i dem alle. Kattemyntens lange blomstringstid er verdifult for da har du alltid noe mat til sultne humler. Vi har masse av kattemyntesorten 'Six Hills Giant' som har små blålilla blomster. De er en av grunnene til at vi har fått så mange humler inn i hagen. Alle burde ha minst tre eksemplarer av denne flotte planten. De er herdige til sone H6. Gi dem en solrik plassering med god drenering, så har du de i hagen i mange år.
Oregano - Origanum vulgare |
Tenk at oregano som vi bruker til maten kan være en slik insektsmagnet. Humler, bier og sommerfugler elsker den! Her blir det krangling om blomstene! Oregano er en aromatisk flerårig plante som trives best i full sol. Den blomstrer lenge og er en supernyttig plante. Siden dette også er en Norsk villplante er den ypperlig til å forville ut i blomsterenger eller grøftekanter. Vi dyrker mange sorter fra små lave dvergsorter til de med gule og variegerte blader. Alle er like høyt skattet av humlene.
Praktsolbrud - Helenium autumnale |
Praktsolbrud - Helenium autumnale - Staude
Disse staudene blomstrer lenge og sent på sesongen. De finnes sorter i alle gule, oransje og røde toner. Humlene elsker praktsolbrud. Du kan høre dem kose seg når du går forbi en tue av disse, ren summende, sensommerglede. Noen ganger overnatter de også på blomsten, spesielt helt på slutten av høsten. Praktsolbrudene står på sterke stilker som blir rundt 80 cm høye. De er herdige til sone H6.
----------------------------
Det finnes mange andre planter som humlene også er glad i, under finner du noen av dem:
Lungeurt - Pulmonaria
Frittilaria
Hjerter - Dicentra
Bladlilje - Hosta
Sedum
Aster
Prestekrage - Leucanthemum
Lavendel - Lavandula
Mynte - Mentha
Salvie - Salvia
Timian - Thymus
Kryp timian - Thymus
Allium
Kattost - Malva
Stokkrose - Alcea
Tvetann - Lamium
Hjem - Aconitum
Lungeurt - Pulmonaria
Frittilaria
Hjerter - Dicentra
Bladlilje - Hosta
Sedum
Aster
Prestekrage - Leucanthemum
Lavendel - Lavandula
Mynte - Mentha
Salvie - Salvia
Timian - Thymus
Kryp timian - Thymus
Allium
Kattost - Malva
Stokkrose - Alcea
Tvetann - Lamium
Hjem - Aconitum
Vi utfordrer disse herlige bloggene:
La humla summe! |
Tar dere utfordringen?
Ha en flott humlesommer!
Hilsen Tommy og Kenneth
Hilsen Tommy og Kenneth