søndag 29. september 2013

En studie i frost

'Bishop of Llandaff' fryser.
Det er unektelig noe litt vemodig med den første frostnatten. I løpet av noen kjølige timer endres fargerike dahlia, frodige bananplanter og praktfulle kanna til brune og ugjenkjennelige skjelett.
Men kommer du deg opp før sola, med kamera i hånd kan du, iløpet av en snau times tid få tatt vakre bilder av rimfrost og tropiske planter.
Men du må være raskt, skjønnheten varer ikke lenge, og på disse tandre plantene har du bare en sjanse, for når plantene smelter vil de ikke lenger være fargerike og fine.
Vi var tidlig oppe og fordi vår eksotiske hage ligger skjermet av noen høye trær på grensen av tomta, varte det litt før iskrystallene var smeltet bort, og vi fikk sjansen til å forevige flere av plantene.
De flerårige plantene, staudene og buskene vil vi få en ny sjanse til å fotografere dem, noen av dem i hvert fall. Denne første strenge frostnatten skadet blomstene på både purpursolhatt og praktsolhatt. I nesten en halvtime løp vi rundt og fotograferte inntill vi kjente den lukten av nedbrutt plantemateriale og råtnende dahlia. Da skjønte vi at det var over for denne gang.

Viftelønn 'Dissectum Garnet'
Dahlia 'Bishop of Auckland'
Dahlia coccinea var. palmeri
Dahlia 'Tahoma Moonshot'
Dahlia 'Arabian Night'
Parykkbusken med et dryss av frost.

Dahlia 'Sunny Boy'
Purpursolhatt (Echinacea purpurea)
Julerose (Helleborus torquatus)
Dahlia 'Happy Single Flame'
Rosestorknebb med frostdryss.
Eucomis 'Sparkling Burgundy'
Fjæraster (Kalimeris)
Blomsterert 'Matucana'
Apotekerkattost 'Zebrina'
Sorbus setchwanensis
Praktsolhatt (Rudbeckia fulgida)
Urtehagen
Kjempeverbena (Verbena bonariensis)




lørdag 21. september 2013

Gjør det selv - driv din egen Amaryllis til jul.


Amaryllis er nydelige og lettstelte planter i vinduskarmen
Du tenker kanskje ikke over det nå på høsten, men ønsker du å drive amaryllis/Ridderstjerne (Hippeastrum) inne selv, må løkene kjøpes nå på høsten. Det fine med å drive dem selv er at du kan velge mer spennende sorter. Dette er en morsom aktivitet spesielt for barn, men også for oss voksne. Det er ikke alltid lett å få dem til å blomstre på riktig tidspunkt, men det gjelder å ha det moro på veien mot sluttresultatet!  Så selv om løken ikke akkurat blomstrer på juleaften, kan blomstene være like fine både før og etter jul. Eller hva med en fin og anderledes førjulsgave?

Løkene er store og av god kvalitet i nettbutikken gardenliving.no

Hvor får du kjøpt amaryllis-løker?
Vi selger store flotte løker i nettbutikken som vil gi minst 2–3 blomsterstilker. Du vil merke at disse løkene er ekstra store. Vi har flere fine sorter.

Du finner løkene her: Garden Living/amaryllis løk



Det blir ikke enklere, slik gjør du:
1. Fyll en potte halvfull med jord.

2. Sett amaryllisløken ned i potten.

3. Fyll på med jord.

4. Press jorden sammen slik at løken sitter godt.

5. Hold jorden svakt fuktig, men aldri våt.

Drivingen:
Sett potten med løken i vinduskarmen eller i et rom som holder ca. 20 grader. La potten tørke opp på overflaten mellom hver gang du vanner. Når blomsterskuddet begynner å vokse kan du snu potten daglig hvis du vil ha rett stilk. Støtt opp stilken med amaryllis-støtte eller bjørkekvister. Etter 8–10 uker vil planten blomstre. Kommer planten for fort så sett den kjølig/kaldt helt ned til 2 plussgrader. Da vokser de veldig sakte og du kan holde tilbake blomstringen, slik at de blomstrer ca. når du ønsker.

Fyll potten halvfull med jord.
Sett løken ned.
Fyll på med jord til pottekanten.
Press til slik at jorden blir fast, ferdig!
Hvis du vil ta vare på løken og lurer på hvordan du skal stelle planten videre, skrev vi et innlegg om stell av amaryllis i fjor og det finner du her: Stell av Amaryllis


Inspirasjon av noen flotte amaryllis vi så i Nederland i år, er de ikke fine?








Lykke til!

Hilsen Tommy og Kenneth

lørdag 14. september 2013

Den mørkeste av de mørke - tomaten 'Indigo Rose'

'Indigo Rose' er nesten svart, men hva smakte den?

Forventingene våre var store når vi tidlig i våres sådde en tomat som skulle være blålilla. Gjett om vi har gått hele sommeren og tittet på vidunderet! Vi hadde til og med Østlandsendingen på besøk som lagde en sak på tomatene våre også 'Indigo Rose'. Saken de skrev kan du lese om her: Røde, stripete, gule og blå Enderig har vi smakt på den og det var vanskelig å se når den var moden, men trikset er å se under tomaten. Når den er moden blir den rødlig under.

 'Indigo Rose' får oppmerksomhet hvorhen hun ferdes.

Tomatsorten 'Indigo Rose' er krysset frem for å lage frukter med høyt innhold av stoffet anthocyanin i seg, som er et kraftig antioksidant-lignene stoff. Stoffet sitter i lillafargen i skallet, og kan være med å holde folk friske. Du skulle kanskje tro at med denne fargen var genmanipulering eller andre skumle ting inn i bildet, men sorten har blitt krysset frem med vanlige foredlingsteknikker og krysspollineringmetoder. Sorten er utviklet på Oregon statlige universitet.

Lilla utenpå men inni er de like som andre tomater.
Vi har selvfølgelig spart det mest spennende til slutt. Hva smakte den egentlig? For å si det slik den smakte tomat, ikke kraftig eller en smak som skilte seg ut i fra mengden. På smaksiden havner den midt på listen. Det finnes helt klart mange sorter som smaker mer, men den er en unik og morsom sort. Vi skal garantert ha denne sorten neste år også, for moro var det.


Siden vi ikke kan tilby frø av denne i nettbutikken vår (grunnet regler av mattilsynet) skal vi prøve å få produsert opp noen ekstra planter for salg neste år. Sikkert flere som kunne tenke seg denne sorten.

Du kan kjøpe frø av tomaten 'Indigo Rose' i nettbutikken vår her.



Hageliv © Kenneth Ingebretsen

onsdag 11. september 2013

Syltede tomater - en smaksfest!

Vi har mange tomatsorter og vi ville ikke vært foruten noen av dem. Tomater er gøy!
Vår favorittmat gjennom vinteren er pasta med hjemmelaget saus av disse smakfulle syltede tomatene. Helt nydelig! Og ikke nok med det, det er så enkelt å lage at alle kan gjøre det.

Dette trenger du:
Sylteglass
1-2 kg tomater
1/2 dl olivenolje
3 fedd hvitløk (til store glass)
1 ts salt
3-5 blader av urter etter ønske som basilikum, oregano eller timian.

Slik gjør vi det:
Sett på ovnen på 120 grader. Bruk rene mellomstore til store glass. Tilpass antall glass etter hvor mange tomater du har. Du kan bruke alle slags tomater. Fyll glassene med hele tomater hvis de er små, er de store kan du skjære dem i to eller i båter. Pakk dem tett. når glasset er halvfult kast i hvitløk, urter, og salt. Fyll opp med tomater og hell på olivenoljen. Sett glassene i ovnen.

Mens glassene godgjør seg kan du gå ut i hagen og luke! Vi lar glassene stå i ovnen med lokket åpent / uten lokk, uansett om vi bruker sylteglass med strikk eller syltetøyglass. Vi lukker eller setter på lokket når vi har tatt de ut av ovnen. Det er viktig at lokket ikke er skrudd fast for når tomatene koker, blir det trykk i glasset og de kan eksplodere. Vi koker strikken eller skrulokket også i noen minutter, slik at det blir sterilt. Etter ca 2 timer eller når tomatene er blitt myke og har sunket sammen er de ferdige og lokket skrus på mens innholdet er varmt. Da blir det vakum nesten med en gang. Tomatene kan lagres i over et år uten problem.

Orginal oppskriften er hentet herfra: Henkogte tomater

Når glassene skal brukes i mat, tømmer du bare hele glasset i ferdigkokt pasta. Rører rundt, varmer opp og serverer - enkelt og greit!


Noen av sortene som var modne denne dagen. Her er det mange morsomme smaker og fasonger.
Ingrediensene som skal til - superenkelt!
Legg tomater i rent glass, hele eller halve
Sleng i 3 hvitløksfed
Ha i urter som oregano og basilikum
Legg på mer tomater til det blir helt fult.
Hell over olivenoljen
Strø over litt salt

Glassene settes i ovnen i 2-3 timer, til tomatene synker sammen.

Ta på strikk og lukk lokket så fort som mulig.
Lettlaget kjempegode syltete tomater som er en favoritt i pastaen og som kan lagres lenge.



Hageliv © Kenneth Ingebretsen

fredag 6. september 2013

Høsthagen - fargesterk og moden

Den eksotiske hagen skinner i høstsolen
Selv om vi nærmer oss høsten akkurat nå, er det mye i hagen som enda er skikkelig fint! Og det gjelder å kose seg i hagen på gode høstdager. Den eksotiske hagen er virkelig flott nå og har vært det den siste måneden. Det er en eksplosjon av farger og bladformer. Georginenes fargesterke blomster som er elsket av humlene og sommerfuglene er en fryd for øyet. Men vi har virkelig forelsket oss i bladver og stort skal det være! De enorme bananbladene er frodige og elefantgresset er snart 3 meter høyt. Herlig! Ta med kaffekoppen eller vinglasset og bli med på en tur i hagen da vel :-)

Den eksotiske hagen er full av humler, blomsterfluer og sommerfugler på denne tiden.

Georginen 'Bishop of Llandaff' har vi....
......veldig mye av, for den er så flott!
Bananen - Ensete ventricosum 'Maurelii'
Bananen - Musa sikkimensis 'Tiger Stripes'
Klassisk kombinasjon, men like flott syntes vi. Georgine 'Bishop of Llandaff' og kjempeverbena
I enden av den eksotiske hagen har vi egget. Ikke det at vi har noen gang tid til å sitte der!







Clematis 'I am Lady Q'
Daglilje 'Golden Zebra'
Georgine 'Bright Eyes' elsket av humler!
Georgine 'Wink' har sterke kontraster
Fuchsia magellanica var. molinae
Bønnene er på vei, bedre sent enn aldri!
 I grønnsakshagen skjer det også ting. Potetene står fortsatt i jorden og feter seg opp, noen av de er så store som bakepoteter! Bønner og erter er høsteklare i hundretalls. Blir nok en del av det fremover....
Tomater er høstet og syltet (oppskrift kommer om litt) og det er masser igjen. Tomater er en storfavoritt! Men de kan også brukes til alt. Druesorten 'Troll' dekker snart hele låveveggen og etter en rask telling har vi snart 40 – 50 modne drueklaser. Har aldri hatt så mange før. Lurer på om ikke de blir til druegele som i fjor.  Under er det bilder av erter med gule og lilla belger, kjempemoro og smakfulle saker.

Erter med gule belger 'Golden Sweet'
Erter med lilla belger 'Shiraz'
Litt av tomathøsten og mer er på vei!
Greit å plukke det en trenger til middagen
I år blir det en del druer, skal vi satse på Holtervin tro?
 Mer bilder fra hagen......

Vi har gravd og plantet noen hundre stauder i woodlandområdet, det blir nok bra til slutt!
Prydtobakken blomstrer som aldri før og vil sikkert holde på lenge enda.
Præriebedet  med prydgress, malurt og solhatt - Echinacea purpurea
Præriebedet  med prydgress malurt og praktsolhatt Rudbeckia 'Goldsturm'
Blodbeger - Rhodochiton atrosanguineum
Knautia macedonica 'Thunder and Lightning'
Rosa 'Louise Odier'
Staudebed med Hosta, Sedum og høstfloks
Thalictrum delavayi 'Hewitt's double'
Flerårige og søte Viola 'Victoria Cawthorne'
Mange som kommer på besøk til oss virker noen ganger overrasket over at vi har ugress (!) og at ikke alt går på skinner selv om vi er gartnere begge to. Tenkte det kunne være moro å vise noe av det som ikke slo helt til år. Neste år er det garanter noe annet som går galt, men slik er hagelivet!

Bedet er fult av ugress, vel kannskje neste år?
Drenneringshullet i bunn ble vist tett.....
Solsvidd, ikke hver sommer vi har sol :-)
Her var det ikke mye igjen til oss.......
Liljene fikk sopp på bladene
Svovelpionen visnet ned i juni.


God helg!



Hageliv © Kenneth Ingebretsen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...