Chilifrøene som ble sådd 19 desember, har nå spirt for fult. Disse frøene er fra egenhøstet chili av sorter vi hadde i fjor. Siden chili ikke krysser seg med hverandre lett, blir plantene sortsekte og plantene like fra år til år. Selv om vi har veksthus må de såes tidlig for at vi skal kunne få modne chili i juli august. Chili og paprika har en veldig lang forkultiveringstid. De er egentlig flerårige busker, men vi sår nye hvert år. Mulig vi må prøve å overvitre noen, for de har rykte på seg for å gi veldig stor avling det andre året. Vi er skikkelig glad i chili, men de må ikke være så sterke at vi ikke kjenner hva vi spiser. Vi dyrker sorter som varmer ganske godt og som har mye smak. Styrken på chili måles i scoville på en skala fra 0 til 16.000.000 ! Hvor 0 er som paprika på styrke og 16.000.000 er ren capsaicin (det stoffet som virkelig brenner i munnen). De aller sterkeste chiliene kan nesten ikke spises.
Snart prikletid.... |
Det spirer og gror... |
Vi har sådd:
FireFlame - 30.000 scoville litt i overkant sterk, men i moderasjoner funker den bra.
Heatwave - Minner litt om butikkchili på styrke, akkurat passe sterk.
Anaheim - 1000-2500 scoville - den er bare mild.
Thai Dragon - 50.000 -100.000 scoville - Hot hot hot!
Inferno -1000-5000 scoville - hm....akkurat passe.
Tabasco - 7000 -8000 scoville - Passe hot.
Big Banana - som en liten paprika, mild.
Fairy Lights - 47.000 scoville - Ny av året, med lilla frukter og blad.
Peter Pepper 10.000 - 23.000 scoville. En litt anderledes chili......
Advarer mot sterke bilder... :-) Bilde av Peter Pepper
Nå har jeg registrert meg på http://bloggurat.net/minblogg/registrere/c7918a528b217e0bc9fb8755e64c1ccb178c5ccd
Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen