fredag 10. februar 2017

Så tomater – slik gjør vi det

Gule, røde, oransje og grønne tomater.

Tomater er etter vår mening, en av de mest anvendelige grønnsakene i hagen. Det finnes utallige retter som gjør seg med tomater i foruten det å spise dem rett fra planten. Tro oss, har du spist egendyrkede, solmodne tomater vil du aldri se på en lysoransje butikktomat på samme måten igjen.


Utpå vårparten kan du kjøpe ferdige tomatplanter i hagesenteret og plante ut når faren for nattefrost er over. Tomatplanter tåler ikke frost. Men velger du å så egne tomater har du et langt flere sorter å velge mellom. Det finnes hundrevis, ja tusenvis faktisk, forskjellige tomatsorter. Vi har noen forskjellige i nettbutikken her.
(Reagerer du på at utvalget i norske hagesentre og nettbutikker ikke er like stort som i utlandet? Det har å gjøre med at det er strenge regler for import av tomatfrø på grunn av plantesykdommer. Det samme gjelder for frø av løkvekster, kepaløk, purre, gressløk etc.)I tillegg er det ekstra morsomt å kunne høste tomater av en plante du har fulgt helt fra et frø.


Tomatfrø er store nok til å håndteres ett og ett.


Slik sår vi:


Vi sår tomater i slutten av februar, begynnelsen av mars. Sår du tidlig må du ha plass til å la de store tomatplantene få utvikle seg og de må ha kunstig lys. Derfor er det greit å ikke så altfor tidlig hvis du ikke har plass inne eller veksthus frem til faren for nattefrost er over. Da kan det være bedre å vente til mars/april.
Kjøp såjord i hagesenteret. Såjorda er ugressfri og blandet med sand, noe som gjør den lett å arbeide med. Fyll en potte med jord. Hvor stor potten skal være, kommer an på hvor mange frø du skal så. I en liten plastpotte som er 6 cm i diameter sår vi fire–fem frø. Deretter jevner du ut jordoverflata.

Så frøene med godt mellomrom. Jo større avstand det er mellom plantene, jo lenger kan de stå i såpotten før de må pottes om. Frøet bør dekkes lett med jord. Sett frøpotten i et vannbad og la jorda trekke til seg fuktighet nedenfra. Når jorda på toppen er gjennomfuktet, tas potten bort fra vannbadet og får renne av. Vanner du med en vannkanne rett oppi potta, er det fare for at jorda og frøene vaskes rundt i potten, og arbeidet med å spre frøene godt er bortkastet når alle frøene spirer i det ene hjørnet. Tomat frø finner du HER.

Sett potten med frø varmt, 20–22 ºC, og hold et øye med potten så får du det med deg så snart de spirer. Vi setter dem på en varmematte, eller på badegulvet og sjekker dem morgen og kveld. Plutselig har frøene spirt og blitt lange og strantete på grunn av mangelen på lys. Sår du før midten av april bør du ha tilleggslys for at plantene ikke skal bli lange og strantete. Vi har noen forskjellige lys i nettbutikken HER.



Hold i et blad når du prikler om frøplantene.


Prikling og utplanting

Når frøplantene har fått to–fire blader, kan plantene prikles om. Prikling består i at frøplantene forsiktig løftes opp av jorda og plantes i en egen potte med mer næringsrik jord. Du kan godt bruke vanlig jord i sekk til disse småplantene. Også nå er det viktig at jorda er sykdoms- og ugressfri.

Du kan med fordel plante frøplantene dypt når du prikler om. Hele den tynne stilken kan gjerne være under jordoverflaten. Tomater dannes røtter langs hele stilken som er under jorda, og planten står stødigere.

Når planten har vokst seg til, og det er godt med røtter langs kanten av potten, bør du plante om den lille planten i en større potte. Hvis faren for nattefrost er over, kan den plantes rett ut i sin endelige potte, i det opphøyde bedet eller i grønnsakhagen

"Du kan med fordel plante frøplantene dypt når du prikler om. Hele den tynne stilken kan gjerne være under jordoverflaten."

Fjern sideskudd fortløpende på tomatplanten


Videre stell

Gi planten nok vann og næring sommeren igjennom. Tomater kan godt få flytende næring hver 14. dag. Siden sommeren er kjølig og kort her i Norge, må vi toppe plantene etter fem–seks klaser, for å få modne tomater (gjelder ikke ampeltomat). Det kan virke brutalt, men når vi hindrer planten i å vokse mer, begynner tomatene å vokse og modne. Ta bort sideskudd (tyver) sommeren igjennom. Vi tar bort sideskuddene for at planten skal konsentrere seg om å få fram de fruktene som allerede er på planten, og for at planten ikke skal bruke for mye energi på å vokse. Så da er det bare å glede seg til sommerens tomathøst.

Hilsen
Tommy og Kenneth


 
Du kan lese mer om tomater og andre spiselige vekster i boken vår "Dyrking på liten plass". Den kan kjøpes her, eller i bokhandelen. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...