lørdag 30. juni 2012

Duftende og fargesprakende lupiner

Lupinus 'Gladiator' er en kraftig sort
Lupinus 'Gladiator' har fine kontraster
Jeg simpelthen elsker lupiner! De har fantastisk farge og fargekombinasjoner, en herlig duft og i tilegg kjempelett å dyrke.

Lupiner kommer fra nordlige deler av Amerika, der de vokser i skråninger og i elveleier. De har blitt innført i mange land som prydplanter og plantet langs veier for å hindre jorderrosjon. Disse plantene har nitrogenfikserende bakterier på røttene, som hjelper planten med å få tak i nitrogen. På den måten kan de vokse på de mest karrige steder. De trives så godt mange steder at de nå er viltvoksende blandt annet her i Norge, men også mange andre land i verden. Lupiner har av Norske myndigheter blitt svartelistet og er da uønsket i norsk natur.
I hagen derimot finnes det mange flotte sorter å dyrke, gå for de med skikkelige sortsnavn. Selv om disse blir frøformert har de tettere blomsterklaser og blomster som står mye lenger enn de vanlige ville lupinene. De kommer med en ny blomstring på sensommeren hvis du klipper av blomstene når den har blomstret ferdig. Da hindrer du også frøspredning. Ellers kan de vokse på nesten alle typer jord og er en av enkleste plantene å dyrke.
Lupinus 'Red Rum'
Lupinus 'Red Rum'
Lupinus 'Saffron'
Lupinus 'Saffron' er som en solstråle

Disse sortene er vegetativt formert og ikke frøsådd, så da holdes utseende på planten godt. Legg merke til hvor tette blomsterklasene sitter på de med sortsnavn i forhold til den frøformerte vi har. En ting er sikkert jeg skal ha flere lupiner for disse plantene gir mye glede !
Frøplante med rødbladet hundekjeks
Nærbilde av frøplante

Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

16 kommentarer:

 1. Himmel og hav, for noen flotte Lupiner. Her må du høste frø til den store gullmedaljen!

  Ønsker deg en kjempe fin sommerlørdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skal jeg, men spørs hvordan avkommet blir seendes ut da :-)

   Slett
 2. Jeg synes også at lupiner er flotte blomster. Her hvor jeg bor har veivesenet en gang plantet enorme mengder frø, så her er det mye lupiner. Den 'Saffron' var spesielt fin.

  SvarSlett
 3. Flotte lupiner! Jeg likte også veldig godt Saffron, Red Rum var også flott.
  Ha en fortsatt fin helg!

  SvarSlett
 4. Lekre og betraktelig mye mere hyggelig syn enn oldenborrene :)Her har lupinene, de få vi hadde, faktisk gått ut. Borte vekk.. God helg!

  SvarSlett
 5. Nydelige lupiner <3
  Fin lørdag til deg :-)

  SvarSlett
 6. Er ingen fan av lupiner, men den Saffron var da veldig lekker :) Var også på Dokka i dag, flott festival. Tenk, dere hadde G. Rebecca Moss som jeg fikk kjøpt. Takk, jeg smiler fortsatt.
  Ha en nydelig lørdag

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint du fikk tak i noe du hadde lett etter :-)

   Slett
 7. Interessante sorter. Må kanskje skaffe meg noen, ja!

  SvarSlett
 8. Godt det er flere enn bare meg som elsker lupiner. Dette er min barndomsblomst, det skulle ikke mange stilker til før det ble en flott bukett til en mamma ;)
  Nydelig sorter du viser frem Kenneth :)

  SvarSlett
 9. Fantastiske farger!
  Til å bli glad av.
  Lupiner er fine blomster, ja.

  SvarSlett
 10. Visst er lupiner flotte. Takk for at jeg fikk
  følge de herlige bildene hos deg. Det er jo
  så mange fargekombinasjoner og en fantastisk
  variasjon hos lupinene!

  SvarSlett
 11. Flott innlegg om Lupiner og så mange fine sorter!
  Hyggelig at du ble med på hagevandring:))
  Ha en fin ny sommeruke:))

  SvarSlett
 12. Hvem tok med seg lupinene til Norge? Hørt at det var en Eidsvolling som skal ha tatt disse med i fra Amerika, men usikker på om det stemmer 😊

  SvarSlett
 13. Hvem tok med seg lupinene til Norge? Hørt at det var en Eidsvolling som skal ha tatt disse med i fra Amerika, men usikker på om det stemmer 😊

  SvarSlett
 14. Trenger TIPS da jeg er en eldre dame med hus og HAGE som er blitt nokså krevende å stelle da jeg ikke har råd å betale KYNDIGE folk å komme inn og fjerne alle *små vekster* som har OVERTATT arealer mens jeg har måttet reise fram og tilbake mellom hjemmet og sykehusene (til Operasjoner i de siste 3 årene!
  Finnes det *trygge* midler(for dyr)som jeg kan eksempelvis *helle over eller NEDE i et hull ved røttene på overvokste småtrær; drepe tærne og åpne opp plassene på tomten igjen?

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...