lørdag 30. juni 2012

Duftende og fargesprakende lupiner

Lupinus 'Gladiator' er en kraftig sort
Lupinus 'Gladiator' har fine kontraster
Jeg simpelthen elsker lupiner! De har fantastisk farge og fargekombinasjoner, en herlig duft og i tilegg kjempelett å dyrke.

Lupiner kommer fra nordlige deler av Amerika, der de vokser i skråninger og i elveleier. De har blitt innført i mange land som prydplanter og plantet langs veier for å hindre jorderrosjon. Disse plantene har nitrogenfikserende bakterier på røttene, som hjelper planten med å få tak i nitrogen. På den måten kan de vokse på de mest karrige steder. De trives så godt mange steder at de nå er viltvoksende blandt annet her i Norge, men også mange andre land i verden. Lupiner har av Norske myndigheter blitt svartelistet og er da uønsket i norsk natur.
I hagen derimot finnes det mange flotte sorter å dyrke, gå for de med skikkelige sortsnavn. Selv om disse blir frøformert har de tettere blomsterklaser og blomster som står mye lenger enn de vanlige ville lupinene. De kommer med en ny blomstring på sensommeren hvis du klipper av blomstene når den har blomstret ferdig. Da hindrer du også frøspredning. Ellers kan de vokse på nesten alle typer jord og er en av enkleste plantene å dyrke.
Lupinus 'Red Rum'
Lupinus 'Red Rum'
Lupinus 'Saffron'
Lupinus 'Saffron' er som en solstråle

Disse sortene er vegetativt formert og ikke frøsådd, så da holdes utseende på planten godt. Legg merke til hvor tette blomsterklasene sitter på de med sortsnavn i forhold til den frøformerte vi har. En ting er sikkert jeg skal ha flere lupiner for disse plantene gir mye glede !
Frøplante med rødbladet hundekjeks
Nærbilde av frøplante

Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...