mandag 2. juli 2012

Råbra rabarbra


De fleste har et forhold til rabarbra, på godt eller vondt. Før var rabarbra et vanlig innslag i de fleste hager, men dessverre har dens popularitet dalt.
Heldigvis, sier vi, er rabarbraen på full vei tilbake til heder og verdighet.

Selv om den ofte betegnes som en frukt, og brukes til søte desserter, paier og kaker, så er den egentlig en grønnsak (det er bladstilkene vi spiser.)

Rabarbra er enkel å lykkes med i hagen. En plass på svakt fuktig, noe næringsrik jord i sol eller halvskygge trives den best med, men den kommer også trives på magrere jordtyper, og i dyp skygge. Rabarbra er enkel å dele dersom du vil ha flere planter. Den har en stor og kraftig rot. Beste tiden å dele den på er om våren eller sent på sommeren.
Etter noen år vil rabarbraen begynne å produsere blomsterstengler. Disse kan du skjære bort, men det gjør ikke noe om de får lov til å blomstre og sette frø. Setter planten mange blomsterstengler kan det være et tegn på at den bør deles.

Du kan høste så snart stilkene har fått litt lengde om våren. For å få tidligere, lange, søte og sprø stilker kan du fordrive rababraen. Det gjøres ved å hindre stilkene å få lys. Da blir de lange og lyse, slik at de får en sprøere og mildere smak. Vi bruker en stor blomsterurne oppned over våres plante.

Du kan høste helt frem til sankthans. Etter sankthans er ofte stilkene blitt grove og innholdet av oksalsyre er normalt også høyere. Oksalsyre skal man ikke innta for mye av, spesielt ikke hvis man er gravid eller et lite barn. Oksalsyre binder seg nemlig til kalsium. Du kan nøytralisere denne effekten litt ved å spise rabarba sammen med melk eller fløte. Det finnes flere sorter av rabarbra på markedet og innholdet av oksalsyre kan variere fra sort til sort. Generelt sett kan man si at jo rødere stilker, jo mindre oksalsyre. Det finnes mange sorter, bare i Norden har man funnet 2–300 forskjellige. Ca 70 av disse er bevart ved Norsk Genresssurssenter.

Håper du vil bli inspirert til å skaffe deg en plante!

Hilsen Kenneth og TommyRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...