onsdag 11. juli 2012

Slik tar du stiklinger av busker og trær

Riv av et skudd med hæl
Klipp av evnt. bark som følger med
Nå i juli er den perfekte tiden til å lage nye busker og trær – helt gratis! Den letteste metoden å bruke er halvmodne stiklinger. Det vil si at de er ikke helt nye (urteaktige) og heller ikke helt vedaktige. Når de er på dette stadiet slår de rot mye fortere. På bildene tar jeg stiklinger av gulbladet svarthyll (Sambucus nigra 'Aurea'), men de fleste busker og trær kan brukes,  også vintergrønt. Noen planter bruker lenger tid og er litt vansklig å få røtter på f.eks. lønner og bjørk.Slik tar du halvmodne stiklinger:

- Riv av et sideskudd med hæl, i denne lille biten av selve kvisten sitter det hormoner som gjør at rotningen går fortere. Klipp av evt bark som ble revet av.

- Klipp av den myke toppen på stiklingen. Du vil at stiklingen skal bruke energi på å sette røtter, ikke på å vokse. Det mye toppskuddet kolapser ofte, så klipp det bort.

- Ta av de nederste bladene, der stiklingen skal være nede i jorden. Er bladene store begrens bladstørrelsen, slik at stiklingen din ikke fordamper for mye vann.

- Sett den ferdige stiklingen i pottekanten. Langs kanten av potten er det varmere, og jorden er bedre drenert så der roter stiklingene seg fortest.

- Sett potten med stiklingene et lyst sted uten direkte sol. Dekk potten med hvit plast. Er temperaturen der du bor rundt 20 grader, kan de godt stå ute på denne tiden. Pass på å holde potten fuktig.

- Etter 3–4 uker bør du kunne se hvite røtter komme ut i bunnen av potten. Men dette kan variere fra planteslag til planteslag. Rhododendron kan bruke så mye som 10 måneder på å slå rot.

- Den første vinteren bør plantene plantes på en beskyttet plass eller overvintres i en kjeller. Jeg planter de ned i bakken og dekker de godt med granbar.

Kutt av den mye toppen av stiklingen
Ta av de nederste bladene
Begrens bladstørrelsen
Ferdig stikling
Sett stiklingen i pottekanten
Ferdige stiklinger
Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

21 kommentarer:

 1. Takk for nyttig tips ,dette må prøves.
  Marit.

  SvarSlett
 2. Supert forklart! Her skal tas stiklinger ja:-)

  SvarSlett
 3. Takk for nyttig innlegg! Jeg er i stiklingmodus i år, har fått det for meg at det er lurt å ha noen potter med busker i bakhånd :D Satte stiklinger av to rosesorter + vinterliguster for en uke siden, og skal jammen sette flere sorter neste gang jeg er i feriehagen. Dekker du alle arter med hvit plast? Jeg satte Forsytha og Blodrips uten plast i fjor, og det gikk veldig bra, men de er vel uansett nokså greie å få til.

  God sommer videre!

  SvarSlett
 4. -tenk at jeg har gått glipp av denne herlige bloggen her da ;)

  -og enn at du har vært i England på hagemessa der da....sukk

  Nyt sommeren videre, måtte den bli lang og frodig ;D

  SvarSlett
 5. Jeg kom bare lige forbi din blog.
  Tak for dit gode indlæg.
  Ha´ en dejlig dag.

  SvarSlett
 6. Heisan.
  Dette var nyttig og lærerikt !! Godt forklart, kan jo klare dette om eg vil !! Go`helg !!

  SvarSlett
 7. Takk for nyttige tips og forklarende bilder :) Skal prøve Lavendel nå i høst og til våren, favorittblomst i hagen.

  SvarSlett
 8. Tusen takk for super forklaring. Gleder meg til å prøve. Hilsen nybegynner bi

  SvarSlett
 9. Hei. Endelig en god hageblogg. Takk. Til saken: er det viktig at potten er hvit? Evt. hvorfor?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Takk for hyggelig tilbakemelding :-)

   Det er helt tilfeldig at potten er hvit, vanligvis er de brune eller svarte :-)

   Slett
  2. Takk for svar, men hvorfor står det: "Dekk potten med hvit plast."?

   Slett
  3. Hei!

   Den hvite plasten bruker du over potten og planten som et telt. Det er for å holde på luftfuktigheten. Hvit plast reflekterer lyset slik at ikke stiklingene blir svidd av solen :-)

   Slett
  4. Er det mulig å være så treig! Etter å ha lest ditt siste svar føler jeg meg like rød og svidd som en stikling uten hvit plast. Dette skal jeg bøte på med en gang!

   Slett
 10. Hvilke trær kan man ta stikling av bortsett fra pil og syren? (som jeg vet kan røte seg)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   De aller fleste kan du ta stiklinger av, men noen er vanskeligere enn andre å få til. Bjørk og lønn feks er nesten umulig for en vanlig stakkar :-)
   De flste andre roter seg ganske lett.

   Lykke til!

   Hilsen Kenneth

   Slett
  2. Hei! Vil bringebær og rips trolig gi bær etter et par år med denne metoden? Og hvilken avstand bør det være mellom stiklingene? Hvis man har stiklingene i kjelleren (ca 10 grader) første vinteren, hvor ofte bør man vanne da? Og skal plasten fortsatt dekke stiklingene?

   Slett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
 11. Hei! :)
  Har akkurat kjøpt en vinterliguster, og planen var å ha den inne i krukke i vinter, for dermed å ha muligheter til å ta stiklinger av den hele vinteren. Setter jeg den ut, snør den ned, og er borte til i mai, og jeg vil gjerne kunne sette stiklingene ut der de skal "bo" så snart det er frostfritt, slik at de får god tid på seg til å vokse når det blir varmere i været.
  Kort, kjølig og våt sommer kombinert med lang, kald og hard vinter, er ikke de beste forholdene for en utålmodig hagespire...
  Kan dette være en god plan? ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Hvordan gikk det med dette prosjektet? Har liguster jeg vil ha mer av og trenger råd om hvordan lettest får Liguster til med å ta stillinger av hekken jeg har 😊

   Slett
 12. Har fått toppskudd av hengeblodbøk. De ble satt direkte i ei potte med jord. Er det nødvendig med plast over? Hvor lenge må de stå før det kommer røtter? Kan ikke dra de opp og se etter :)

  SvarSlett
 13. bjørke espira hekk planter, går det an å ta stiklinger av de nå på denne tiden?

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...