onsdag 9. desember 2015

Novemberkaktus eller julekaktus? - Slik steller du dem


Julekaktus kan bli gammel og stor. Det er en plante som ofte går i arv.
Det er ofte stor forvirring rundt novemberkaktus og julekaktus. Hva er egentlig hva? Og hvordan får du dem til å blomstre? Det er mye forvirring ute og går når det gjelder disse kaktusene. Nesten alle hagesentre og nettsider bruker navnene feil. Vi skal prøve å forklare hva som er forskjellene mellom de to populære plantene.

Disse kaktusene heter Schlumbergera på latin og kommer fra Brasil der de vokser i trær eller direkte i fjellsiden. De har ofte god tilgang på fuktighet, men vannet de får renner fort av slik at de aldri har røttene i vann. De vokser sammen Bromelia og orkideér i opptil 900–1500 meters høyde.

Novemberkaktus - Schlumbergera truncata Foto: obp.no
Novemberkaktus har tagger/tenner. Foto: obp.no

Novemberkatus består av en rekke kryssninger i mange fine farger i hvite, gule, rosa og røde nyanser. De kommer fra arten Schlumbergera truncata. De har ledd med tagger/tenner på kantene. De selges ofte over en lang periode fra oktober til desember. Blomstringen kan styres av lys og temperatur slik at det vil være planter som kan selges lenge. Naturlig vil de som oftes blomstre i november. De selges ofte under navnene høstkaktus, oktoberkaktus, novemberkaktus, adventskaktus og julekaktus, det korrekte navnet er novemberkaktus.Julekaktus har runde kanter på leddene.

Julekaktus en krysning mellom to arter (S. trunctata og S. russelliana) som ble gjort rundt 1852. Den heter Schlumbergera x buckleyi på latin. Den har også ledd, men har avrundet og bølgete kanter og IKKE tagger. Ekte julekaktus selges ikke lenger da de blir for brede, vokser litt saktere og har en overhengende vekst, noe som gjør at de tar for stor plass i gartneriene. Så vil du ha denne må du få en stikling eller plante av noen som har den. Julekaktus er kun i fargene sjokkrosa og rødrosa.
Julekaktus har vært dyrket i Norge over hundreår og vandrer gjerne fra hus til hus som gave og stiklinger.


Julekaktus finnes bare i rosa toner.

Stell for dem begge:
Disse kaktusene er de mest lettstelte stueplantene vi har. Siden de ikke er ørkenkaktus, så liker de ikke å stå i steikende sol. De vil gjerne ha halvskygge, så et øst- eller vestvendt vindu passer bra. Ser du at planten skrumper inn eller blir grålig kan det hende den har fått for mye sol eller for lite vann. Bare rett på det og den kommer seg fint igjen. Gi den svak gjødsling eller kaktusgjødsel i vekstsesongen fra april til september. I tørr luft hender det at de har noen luftrøtter rundt leddene, det gjør ingen ting, de brukes egentlig til å suge opp fuktighet av luften. Disse kaktusene kan pottes om hvert 2–3 år i en potte som er en til to nummer større enn den står i fra før.

Etter blomstring:
- Når planten din har blomstret av er det vanlig at den hviler litt. Sett den kjølig ca. 12–15 grader og la planten bli helt tørr mellom hver vanning.

- Når vi nærmer oss april kan du sette den varmere (Vanlig stuetemperatur er fint) og gi den gjødsel. Siden det er mer lys på den tiden og kaktusen vil begynne å vokse kan den gjerne få litt mer vann.

Formering:
Dette er de enkleste kaktusene å formere. Du kan bare ta av en grein med 2–3 ledd, la den ligge en dag eller to på benken slik at sårflaten tørker. Stikk den bare leddet halvveis ned i en liten potte med drenert jord, gjerne innblandet 40% perlite eller sand. Sett den lyst og på rundt 20 grader. Vann potten lett slik at jorden er svakt fuktig. Du kan også eventuelt dusje den i stedet for å vanne den. Etter 4–10 uker, avhenging av stikketidspunkt og temperatur vil den ha fått nye røtter. Superenkelt! Stiklinger roter seg raskest og best fra april til august, men de kan tas hele året.

Slik får du dem i blomst:
Noen synes det kan være vanskelig å få dem i blomst, men det er egentlig ikke så mye som skal til. De danner blomsteranlegg i september og oktober når dagene blir korte. De er kortdagsplanter så de begynner å blomstre når de får daglengde på 8–10 timer. Lar du dem stå i et vindu slik at den bare får naturlig lys (ikke lys fra lamper osv) vil den komme i blomst av seg selv i november/desember. Har du muligheten til å la den stå kjølig 12–15 grader i september og oktober får de mer blomster.

Slik gjør vi det:
Vi behandler kaktusen som de gjorde før i tiden. Så fort faren for nattefrost er over ca. juni setter vi julekaktusen vår ut på sommerferie. Den blir satt i skyggen under noen busker og der får den stå og klare seg selv til august/september. Da tar vi den inn i stuen og små blomsterknopper begynner automatisk å dannes. Når vi kommer i midten av desember pleier den å blomstre. Resten av året står den i en del av stua vi ikke bruker som er litt kjøligere. Vi vanner når den blir helt tørr og gjødsler den når vi husker det. Planten får lave temperaturer og kort dag naturlig ute og det er egentlig alt som skal til for at den kommer med blomster. Siden vi har gammelt hus som er kjølig og varmt alt etter hvor mye vi fyrer, blomstrer gjerne julekaktusen i desember, litt i januar, februar og mars, men det gjør ingen ting og er bare hyggelig!Hilsen
Tommy og Kenneth12 kommentarer:

 1. Hei Tommy og Kenneth
  Vi har en veldig gammel (etter deres kommentarer) julekaktus. Den er arvet etter min mor og mormor, og må være ca 100 år. Den er stor og tung. Står ute om sommeren under et stort furutre. Den blomstrer noe, men ikke veldig. Det største problemet er, at den av og til kaster lange "armer" - opptil 30 - 40 cm. I stua står den i et hjørne med vest- og nordvindu. Ofte benyttes ikke stua, slik at det er kjøligere der enn ellers i huset. I jule- og nyttårstider varmes det opp. Planten er ikke pottet om på sikkert snart 15 -20 år, og noe som ikke blir helt enkelt. Hvorfor kaster den så mange "stilker" ?
  Hilsen Ragnar og Lars Arne

  SvarSlett
 2. Høres ut som planten din har fått slyngesyken. Kureres med en kjapp tur gjennom tørketrommelen ved 900 omdreininger.

  SvarSlett
 3. Jeg fikk link til denne bloggen av en veninne. Har lært mer om planter her på 15 min enn jeg kunne overhode. Så takk for en fin blogg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Laila!

   Så hyggelig å høre! Tusen takk :-)

   Hilsen Kenneth

   Slett
 4. Hei😊jeg kjøpte en November kaktus for ca14 dg siden, da var den full av knopp, men nå faller alle knoppene av, hva gjør jeg galt??🤔🤔Mvh Heidi L💐🌸

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Heidi!

   Når de slipper knoppene på den måten er det ofte at overgangen blir for brå fra veksthus temperatur til stuetemperatur. Noen ganger kan de slippe knoppene hvis det blir for mørkt også (hvis de blir flyttet fra lys til mørkere rom feks)
   Men når man kjøper planter vet man ikke hva de har vært igjennom på veien til butikken eller hva som har skjedd med de der. De kan ha stått en stund på et lager og da kan slike ting også skje.

   Hilsen Kenneth

   Slett
  2. Eg har også opplevd at novemberkaktus og påskekaktus eg fekk i hus berre kasta knuppane - alle saman :-( - men fekk tips frå ei bladkaktusgruppe på fb om at eg måtte vatne veldig forsiktig. Og vips! nå held dei på knoppane, og blomstrar så rikt som bare det :-)

   Slett
 5. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 6. Jeg har en snart 40 år gammel julekaktus som er blitt noe ujevn iløpet av årene. Kan jeg beskjære den?

  SvarSlett
 7. Hvor får man kjøpt disse nå.

  SvarSlett
 8. Jeg har mye glede og spenning i meg, jeg er torpey clare, var lykkelig med ekteskapet mitt, ikke før mannen min begynte å høre på sladder om at jeg ikke var tro mot våre ekteskapelige løfter, jeg prøvde å få ham til å forstå at de var sladder og løgner, men han mistet kjærligheten, tilliten og tilliten til oss. Så vi ble irriterende par, og deretter fylte for skilsmisse, senere ble vi skilt. år etter skilsmissen vår prøvde jeg å leve et normalt liv uten ham, men jeg kunne ikke, så jeg begynte å søke hvordan jeg kunne få tilbake eksmannen min, så ble jeg henvist til, BaBa ogbogo en flott og høyst åndelig mann som kastet en elsker å stave på meg og fikk EXen min tilbake til meg. Jeg er overveldet, så jeg slipper kontakten hans her for de som har problemer med ekteskapet og ekteskap, så han kan hjelpe med gode gjerninger. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller whatsapp-nummeret hans ... +2349020168697. Ta kontakt med ham, se hvor flott og mektig han er. Hjelper også i disse sakene ...

  (1) Stopp skilsmisse.
  (2) End Barrenness.
  (3) Lykke til stave.
  (4) Ekteskapsformulering.
  (5) Bli kvitt åndelige problemer.

  SvarSlett
 9. Jeg kan ikke takke Dr. EKPEN TEMPEL nok for at jeg hjalp meg med å gjenopprette glede og trygghet i ekteskapet mitt etter mange problemer som nesten fører til skilsmisse, takk Gud for at jeg mente Dr. EKPEN TEMPEL til rett tid. I dag kan jeg si til deg at Dr EKPEN TEMPEL er løsningen på det problemet i ditt ekteskap og forhold. Kontakt ham på (ekpentemple@gmail.com)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...