lørdag 5. desember 2015

Stauder fra A til Z - Campanula, Centaurea og Corydalis


Nydelige stauder rundt en sitteplass er en drøm mange har.

Det er ingen hemmelighet at vi elsker stauder! Derfor tenkte vi det kunne være moro å gå gjennom alfabetet og nevne noen fine stauder som kan inspirere. Det finnes så mange flotte stauder som kan trenge å komme frem i lyset. Vil du følge med på alfabetsereien vår: Stauder fra A til Z, kan du følge denne bloggen eller vår facebookside: Garden Living

Er du usikker på herdighetsoner og hva det betyr? Lurer du på om stauden overvintrer hos deg? Les vår blogg som forklarer herdighetssonene her: Hva er herdighetssoner? -Vi forklarer


C

'La Belle' har sjarmerende fylte blomster som er fint med roser

Campanula percicifolia 'La Belle'

Norsk navn: Fagerklokke 'La Belle'
Høyde: 60–90 cm
Blomstringstid: Juli–august
Blomsterfarge: Blå
Bruk: Blomsterbed
Vokseplass: Sol–halvskygge
Fin sammen med: Phlox, Dicentra, Brunnera, roser og klematis
Herdighet:
 H8
Formering: Deling

Vanlig fagerklokke er for mange en kjent norsk villblomst , men sorten 'La Belle' har fylte blomster. Den er veldig sjarmerende sammen roser og liljer i ekte "cottage garden" stil. Dette er en hardfør og enkel plante å ha med å gjøre og vil fort bre seg utover i hagen. Blomstene kommer på stive stilker i juli og blomstrer lenge utover sommeren. Den vil helt ha en plassering i full sol i en ikke alt for næringsrik jord, men den går også fint i halvskygge. Sorten kan dyrkes i hele landet.

Vår erfaring: En staude som krever lite, men ikke la den bli overvokst av andre planter. Planten danner fort mange små siderosetter som vil blomstre året etter. De kan også lett deles fra og plantes andre steder i hagen. Gi planten en plass i full sol i ganske mager jord, da står den fint av seg selv. I mer skygge og i fuktig jord kan blomsterstilken bli for høy og myk og den kan trenge oppstøtting. Knip gjerne av visne blomster, da de blir brune.'Black Sprite' har mystiske mørke blomster

Centaurea montana 'Black Sprite'

Norsk navn: Honningknoppurt 'Black Sprite'
Høyde: 40 cm
Blomstringstid: Juni–juli
Blomsterfarge: Lillasvart
Bruk: Blomsterbed og bunndekke
Vokseplass: Sol–halvskygge
Fin sammen med: Actaea, Alchemilla, Nepeta, Sanguisorbra
Herdighet: H7

Formering: Deling

Centaurea stammer fra Alpene, Karpatene og Pyreneene og den vanlige formen har blå blomster. Sorten 'Black Sprite' har nesten sorte blomster og er litt lavere en den ville arten. Dette er en villig planate som har små krav til jordsmonn. Den trives i sol til halvskygge på jevnt fuktig jord. Denne sorten blomstrer lenge og gir et anderledes innslag i hagen (snakkeplante) Planten er fin i blomsterbed og som en bunndekkeplante.

Vår erfaring: Superlettstelt plante! Den sprer seg ikke like mye som den rene arten her hos oss og vi har heller aldri sett noen frøplanter av denne sorten. Klippes den tilbake vil den begynne å blomstre på nytt. På tørre steder kan de få meldugg, så plant den på fuktig jord. men siden de lett kan klippes tilbake er ikke meldugg noen stort problem. 'Black Sprite' er en plante som fort kan bli litt borte for de mørke blomstene synes ikke så godt som en skulle tro, så plant den fremst i bedet.Corydalis elata har vakre blå blomster
Corydalis moupinense syn. elata

Norsk navn: Blå lerkespore
Høyde: 40–50 cm
Blomstringstid: Juni-juli (august)
Blomsterfarge: Blå
Bruk: Blomsterbed, surjordsbed
Vokseplass: Sol–skygge
Fin sammen med: Bladlilje (Hosta), hasselurt (Asarum), lungeurt (Pulmonaria)
Herdighet:
 H6
Formering: Deling og (frø)

Blåere staude er det vanskelig å finne, spesielt som også er så elegant og blomstrer så lenge. Bladene er lette, lysgrønne og findelte, nesten som bregneblader. Planten liker å vokse i fuktig og porøs jord som ikke tørker ut. Den er fin å bruke i surjordsbedet der den vil vokse mye i den fuktige torvjorden. Planten har skjellaktige røtter som kryper lett utover jordoverflaten. Humler er glad i lerkespore og de stikker ofte hull på blomsten på baksiden og suger til seg nektar.

Vår erfaring: Blå lerkespore er en lett plante å ha med å gjøre, men den må ha porøs jord slik at  utløperne kan krype utover.  De vokser veldig fort der de trives og kan danne store klumper. Del planten med noen års mellomrom, da blomstrer den bedre. Får du ugress inn i planten, så del den og fjern ugresset, da den ikke liker å konkurrere med andre planter. I full sol og der det blir litt tørt kan planten gå i dvale på sommeren. I fuktig jord i halvskygge til skygge kan de blomstre hele sommeren.
Her finner du tidligere innlegg i vår staudeserie stauder A - Z

A - Stauder fra A til Z - Achillea, Aconitum og Anemone
B - Stauder A til Z - Baptisia, Bergenia og Brunnera
C - Stauder fra A til Z - Campanula, Centaurea og Corydalis

Hilsen Tommy og Kenneth

3 kommentarer:

 1. Hei! Det er veldig hyggelig å følge denne "staudeskolen" deres og få kunnskap og ideer. Jeg forelsker meg i den ene skjønnheten etter den andre av det dere viser, så mange kommer på ønskelisten min. Og så er det en informasjon jeg lurer på om dere kan ta med for hver plante? Det er om dere har kjennskap til om de regnes som sneglesikre. Jeg flyttet til Fredrikstad i år og må nå for første gang ta dette i betraktning ved anskaffelse av nye planter. Jeg får ikke til å lage sneglekanter over alt så jeg må satse på planter som ikke står øverst på seglenes meny, så dette er den aller viktigste informasjonen jeg trenger på hver eneste plante.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Hyggelig du setter pris på "staudeskolen" vår :-) Det med planter og snegler er et veldig vanskelig område. Vi har ingen spesiell erfaring med det selv. Men når vi holder foredrag og forteller om planter som regnes som sneglesikre er det alltid noen som har et stort problem med den planten og snegler. Så vi styrer unna det temaet som regel, for det er veldig forskjellig ut fra hvor man bor. På Vestlandet som har så fuktig klima er de nesten på alt. Men der vi er sikre på at de får stå i fred, tar vi det gjerne med :-)

   Hilsen Kenneth

   Slett
 2. Kenali Jenis Permainan Ayam Bangkok Dari Sumber Terpercaya hanya di gambar anak ayam

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...