mandag 14. desember 2015

Stauder fra A til Z - Dicentra, Dictamnus og Digitalis


Stauder i grupper med harmoniske farger er aldri feil.

Det er ingen hemmelighet at vi elsker stauder! Derfor tenkte vi det kunne være moro å gå gjennom alfabetet og nevne noen fine stauder som kan inspirere. Det finnes så mange flotte stauder som kan trenge å komme frem i lyset. Vil du følge med alfabetsereien vår: Stauder fra A til Z, kan du følge denne bloggen eller vår facebookside: Garden Living

Er du usikker på herdighetsoner og hva det betyr? Lurer du på om stauden overvintrer hos deg? Les vår blogg som forklarer herdighetssonene her: Hva er herdighetssoner? -Vi forklarer D


'Ivory Heart' har vakre renhvite...
....blomster sommeren igjennom.

Dicentra 'Ivory Heart'

Norsk navn: Hjerte 'Ivory Heart'
Høyde: 15–20 cm
Blomstringstid: Mai–frost
Blomsterfarge: Hvit
Bruk: Blomsterbed og fjellhage
Vokseplass: Sol–halvskygge
Fin sammen med: Krypjonsokoll (Ajuga), myskegras (Millium), Primula og andre lave stauder
Herdighet: H6

Formering: Deling, frø gir ikke ensartete planter

Sorten 'Ivory Heart' har store blomster for å være Dicentra. De er renhvite, hjerteformet og nesten litt voksaktige. Bladene er blådoggete og finfliket. Denne sorten har en veldig lang blomstringstid og blomstrer hele sommeren og høsten, helt frem til frosten. Den er fin helt fremst i bedet der den ikke blir overvokst av andre planter, eller for seg selv i en fjellhage. Gi den en plassering i sol til halvskygge i en jord som ikke tørker ut. Det er viktig at jorden er drenert slik at vann renner bort.

Vår erfaring: Flere synes at de nye småhjertesortene er vanskelige å få til. Det er ofte fordi de står i billig torvjord i hagesentre. Denne sorten (og flere andre) bør ha mer sand i jorden, så ikke den blir for våt. Vi dyrker den i bed med sandig silt og den er en av de letteste å dyrke. Sorten blomstrer hele sommeren noe som er et stort pluss! Frøplanter av denne har både varierende blomsterfarge og bladform.Dictamnus har blomster som minner om orkideer.

Dictamnus albus 'Albiflorus'

Norsk navn: Hvit askrot eller hvit Moses brennende busk
Høyde: 70–100 cm
Blomstringstid: Juni–juli
Blomsterfarge: Hvit
Bruk: Blomsterbed, naturhage og solitær
Vokseplass: Sol–halvskygge
Fin sammen med: En rekke planter som ridderspore (Delphinium), floks (Phlox),  storkenebb (Geranium), roser
Herdighet:
 H6
Formering: Frø

Dictamnus kommer fra Sør- og Mellom-Europa til nordlige deler av Kina. Det er en plante som tåler mye. Den har mørkegrønt, aromatisk bladverk som inneholder eteriske oljer som noen kan reagere på. Du kan bli følsom for sollys eller få blemmer på huden. Blomstene er store og hvite, nesten orkidelignende. Den vil ha en plass med mye sol og en næringsrik jord som er drenert. Denne planten kan bli gammel i hagen. Formering skjer vanligvis med frø. Både frøkapler og blomstene er veldig dekorative i hagen.

Vår erfaring: Lettstelt staude som tåler mye. Men den bruker noen år på å etablere seg og komme i gang. Til gjengjeld har du en plante som kan stå i hagen i 30 år. Formering skjer med frø og den vokser veldig sakte de første årene. Regn ikke med blomster før det har gått 3–4 år. Planten er ofte litt dyrere å kjøpe enn andre planter, men verdt hver krone! Et partytriks er å sette en fyrstikk bort til planten på varme sommerkvelder når planten har dannet frøkapsler. Da antenner oljene som fordamper fra frøkapslene et kort sekund. Derav navnet mosesbrennende busk.Storrevebjelle er en flerårig staude.
Digitalis grandiflora

Norsk navn: Storrevebjelle
Høyde: 50 cm
Blomstringstid: Juli–august
Blomsterfarge: Lysgul
Bruk: Blomsterbed og naturhage
Vokseplass: Sol–halvskygge
Fin sammen med: Storkenebb (Geranium), fioler (Viola), stormarikåpe (Alchemilla),  lerkespore (Corydalis), lungeurt (Pulmonaria)
Herdighet: 
H6
Formering: Deling og frø

Digitalis grandiflora kommer fra et stort område fra Europa til Sibir. den er på mange måter lik vanlig revebjelle, men planten blir bare halvmeterhøy og har lysgule blomster. Det fine med denne revebjellarten er at den er flerårig. Storrevebjelle danner fine tuer og er en lettstelt staude. Gi den en plassering i sol til halvskygge i helt vanlig hagejord. Humlene er veldig glad i denne planten.

Vår erfaring: Dette er en lettstelt staude som passer fint inn over alt! Den smelter fint inn i de fleste fargekombinasjoner da den har en myk gulfarge. Den gjør seg alltid best i litt større grupperinger.  Plantene frør seg litt i hagen, men aldri mye. Det er lett å lage nye planter ved å så dem eller dele dem. Planten blomstrer lenge. Den er lettstelt.


Her finner du tidligere innlegg i vår staudeserie stauder A - Z

A - Stauder fra A til Z - Achillea, Aconitum og Anemone
B - Stauder fra A til Z - Baptisia, Bergenia og Brunnera
C - Stauder fra A til Z - Campanula, Centaurea og CorydalisHilsen
Tommy og Kenneth
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...