fredag 29. juni 2012

Udyr fra en annen verden – Oldenborrer

Oldenborrelarver lever av gressrøtter
Under bare føtter som løper over plenen en sommerdag, befinner det seg store feite ekle larver av oldenborrer. De som har sett filmen Alien har en idé om hva dette er for noe.

Det finnes 3 arter oldenborrrer i Norge – Hageoldenborre (Phyllopertha horticola), Kastanjeoldenborre (Melolontha hippocastani) og Sankthansoldenborre (Amphimallon solstitialis). Sistnevnte er den som er vanligst og som jeg tror er i plenen her. De finnes fra Sørlandet og opp til Trøndelag. De voksne billene lever i løvslog og er store opptil 2 cm. Billene svermer i skumringen og det er lett å se og høre de da de flyr litt vimsete og brummer høyt. Når de lander på plenen borrer de seg fort ned i torva der de legger egene sine. Larvene lever av gressrøtter og bruker 2–3 år på å utvikle seg til voksne biller. Ved fjerning av plen vil man fort kunne se larver i flere størrelser. Den siste fasen kan de være opptil 3 cm, kremhvite, med brunt hode. Plenen der larvene lever kan få brune flekker og få døde partier. Vår plen har ikke fått dette og vi har mange larver.

Denne larven likte ikke at jeg forstyrret middagen
Oldenborrelarver har to fiender grevling og fugler. Vi er så heldige at vi har oldenborrelarver i plenen, og grevling i område. Grevlingene gjør i grunn en god jobb med å ta disse larvene, men de harver opp hele plenen samtidig. Slik så plenen vår ut tidligere i sommer etter grevlingbesøket. Vet ikke hva som er værst oldenborrelarver som spiser opp plenen eller grevlingen som graver opp plenen?
Grevlingen harver opp plenen etter mat
Her har den vist funnet noe mat....
Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

5 kommentarer:

 1. Sånn er det her også. Har både oldenborrer og grevling. Den har til og med spist en adianthum bregne som jeg plantet i vår. Jeg synes nesten grevlingen er verst.

  SvarSlett
 2. Hm, jeg har massevis av litt tjukke, harde larver i hagekomposten. De ligger ganske dypt i kompsten der det er mörkt og der komposten er så og si ferdig. Lurer på om det kan väre en variant av oldenborre? Den ligner på de du viser på bildene, men mine er tykkere.
  Jeg får nok lete etter mer informasjon, men du ga meg en ledetråd -takk for det!
  Håper du får en fin helg!
  Hilsen Nora

  SvarSlett
 3. Dette er vel et klassisk pest eller kolera valg?! Jeg tror ikke jeg har noen av delene. Men vi har jo andre gøye ting da :)

  SvarSlett
 4. For noen ekle kryp! Har funnet sånne el. lignende i komposten, visste ikke hva det var da men syns de var så ekle at jeg kastet dem i søpla. De er så ekle at ikke en gang hønene får lov å få dem:-) Senere leste jeg om dem i en avis og var veldig glad jeg kastet dem.
  Men det var nytt for meg at grevlingen liker dem. Det er heller ikke noe koselig.
  Ønsker deg en god helg!

  SvarSlett
 5. Min mor har oldenborrelarver i stauderabatten, eller hadde da, det er fem år siden sist jeg gravde der. Den bodde på hjelmene, og drepte de i tur og orden dessverre. Men, den spredte seg altså aldri til plenen, som det er mange mål av. Veit ikke hvorfor, for jeg er rimelig sikker på at den vi hadde faktisk var oldenborre ja.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...