mandag 18. juni 2012

Velduftende syriner

Syringa v.  'Andenken an Ludwig Späth'
Syringa vulgaris 'Andenken an Ludwig Späth'
Syringa vulgaris 'Madame Lemoine'
Syringa vulgaris 'Madame Lemoine'
Syringa vulgaris 'Acubifolia'
Syringa vulgaris 'Alba'
Hva er vel mere velduftende og blomsterrike enn syriner? Og hva setter vel mer preg på hagen i mai og juni?

Syriner kommer fra mange deler av verden, fra Sør-Europa til Asia. De er hardføre planter som er lettstelte i hagen. Syriner kan dyrkes i store deler av Norge. Våre vanlige syriner har ovale bladet som har en motsatt bladstilling. Blomstene sitter i klaser, og har fire kronblader og en fantastisk duft. Vanlig syrin (Syringa vulgaris) er rotekte og sender gjerne ut rotskudd. Planten formerer seg med disse rotskuddene, og har du porøs jord selvsår de seg også gjerne. En del av de foredlede sortene, det vil si planter med sortsnavn er ofte podet. Her kan det være lurt å holde øye med planten slik at det ikke kommer villskudd, som kan ta over hele busken med tid og stunder.

Det finnes mange arter og sorter syriner med lysgule, hvite, rosa og lilla blomster. Enkle, fylte og det finnes også noen få med variegerte blader. Jeg har tatt noen bilde av de sortene vi har i hagen som blomstrer nå. Men flere kommer i årene fremover for dette er helt herlige planter med mye å gi. Jeg gleder meg til mange år med overdådig blomstring!
Syringa vulgaris 'Sensation'
Syringa vulgaris 'Sensation'
Syringa vulgaris
Syringa x chinensis 'Saugeana'
Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

13 kommentarer:

 1. Nydelig! Jeg kan formelig kjenne den deilige duften :)

  SvarSlett
 2. Jo, jeg innrømmer at syriner dufter godt og fyller tomrommet mellom løkblomster og sommerblomster. Men her har vi syriner av det riktige slaget som setter rotskudd. Jeg banner over dem hele ettersommeren. Har tilogmed hatt gravemaskin på jobben en gang, uten at det hjalp nevneverdig. Har lyst til å bytte til Ludvig Späth, men da må jeg først bli kvitt de jeg har, og det går jo ikke. Vurderer for en gangs skyld Round-up.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja du må nok det for jammen er ekte syriner tøffe! 'Andenken an Ludwig Späth'er den flotteste :-) Mulig jeg må ha noen flere også .... :-)

   Slett
 3. Det var mange fine du hadde tatt bilder av. Den 'Sensation' må jeg bare få kjøpt meg. Den er så nydelig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja den er utrolig spesiell i blomsten :-)

   Slett
 4. Fantastiske bilder! Syriner er virkelig vidunderlige! Vi hadde flere i hagen når vi flyttet hit for ca ti år siden. Men alle ble så angrepet av bladlus, at vi til slutt ga opp og tok dem bort. Finnes det kanskje sorter som lusene ikke er så glade i? Skulle så gjerne hatt noen syriner igjen, men samtidig var det virkelig fryktelig med alle lusene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har aldri merket lus på våres syriner hverken vanlige eller sortene. Men det kan kanskje være lokale variasjoner? Har noen andre merket seg dette?

   Slett
 5. Jeg synes vi har hatt et ekstra fint syrinår i år, sikkert bare innbilling. Har gått og snust på et par, tenkt slemme tanker om å brekke av stiklinger hos fremmede, og sånn som man ellers tenker når må-ha genet ypper seg. Jeg ender vel med å bare stjele fra naboen med nikkesyrin. Blir det roting, er det jo verdt litt dårlig samvittighet :D

  Takk for fine bilder! Jeg har de to øverste i feriehagen, har aldri lagt merke til duft fra 'Andenken an Ludwig Späth' men mye mulig jeg aldri har vært der når blomstene var helt åpne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror ingen vil savne et lite skudd eller to :-) Men vær forbredt på at det tar litt tid å få rot på dem. Mine 'Andenken an Ludwig Späth' dufter hos oss, men duften avtar med alderen på blomstene :-)

   Slett
 6. Sensation står på ønskelista mi, tror den må handles inn snarest! Kjempefin!

  SvarSlett
 7. Jeg kom bare lige forbi.
  Gode billeder af de smukke syrener.
  Det er lige før man kan mærke duften.
  Tak for kigget.
  Ha´ en god aften.

  SvarSlett
 8. Har kjøpt et hus som har en gammel syrin-hekk som er både stor og grov og full av gamle og døde kvister. Hvor hardt tåler den å sages ned, og når på året er det best å gjøre det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Syriner tåler hard beskjæring godt, spesielt hvis det er ekte syrin ( Helt vanlig syrin) De setter mengder med rotskudd.
   Du kan skjær syrin ned til 20 cm, men da vil du gå glipp av blomstringen i flere år. Det vanligte er å fjerne 1/4 av de eldste greinene hvert år. Gjør du det vil du etter 4 år, fornyet hele busken. Uten om å ha gått glipp av blomstringen. Beskjæringen kan du gjøre rett etter blomstring eller tidlig vår (mars/april)

   Lykke til!

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...