torsdag 7. juni 2012

Ompotting av pelargonium - steg for steg


1/3 av hver jordslag
Tilsett langtidsvirkende gjødsel
Mix jordblandingen godt, så den blir porøs og fin
For noen er det å plante om planter en selvfølge, for andre som ikke har den samme erfaringen kan noen praktiske tips komme godt med.

Jeg har undersøkt mange jordtyper gjennom årenes løp og funnet ut at ingen er egentlig veldig gode. Enten er jorden for kompakt eller torvholdig slik at jorden krymper og blir en hard som stein. Da blir den også veldig vanskelig å vanne opp.
Av ferdigkjøpt jord er rosejord og staudejord gode jordtyper, men jeg liker å blande min egen til pelargonium. På den måten får vi luftig, næringsrik og drenert jord.

Jeg blander inn langtidsvirkende gjødsel, den varer opptil 6 måneder og frigir gjødsel hele tiden. Når det er varmt og planten trenger næring frigir kulene gjødsel, når det er kaldt frigir de mindre siden planten trenger mindre. Genialt!

Holter jordmix:
1/3 Plantejord ( les rosejord/staudejord)
1/3 Simontorp blomsterjord ( laget av kukompost)
1/3 ren sand.
Langtidsvirkende gjødsel

- Vi resirkulerer og bruker potteskår fra terracotta potter i bunnen av potten, men leca eller grus fungerer på samme måte.

- Siden terracotta potter puster og slipper fuktighet igjennom potten, har den også den egenskapen at den tørker litt for fort ut etter mitt tidskjema. Så vi kler potten innvendig med plast, da holder den bedre på fuktigheten.

- Uten om dette løsner jeg noen røtter i bunn forsiktig før jeg planter Pelargoniumen i jordmixen. Planter som har vokst inne er ofte litt sjarmerende og  originale i veksten, så støtt gjerne opp planten til den har "satt" seg.

- Når det gjelder ferdigkjøpte hengepelargonium, klipper jeg av den øverste delen av klipsen, slik at det bare er to høyder igjen. Dette fungerer som støtte for de lange greinene. Hvis du er uheldig kan planten knekke tvert av når en tar av klipsen, derfor bruker jeg den heller som støtte.

- Vann godt når planten er ferdig plantet.

Potteskår som drenering
Hold dreneringshullet åpent
Plast på innsiden av potten
Løsne røtter forsiktig

Plant planten og......

........fyll på med jordblandingen
Husk å merke planten med sortsnavn
Støtt gjerne opp tunge grener
Klipp av øverste del av klipsen
Sett planten og klipsen ned i potten
Fyll på med jordblandingen
Gruppe med ferdig ompottet pelargonium


Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

7 kommentarer:

 1. Takk for gode tips! Hvor kjøper du den langtidsgjødselen som varer så lenge?
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Sunniva!
   Den får du tak i på ditt nærmeste hagesenter :-) De er vanlig i salg. Det er super lettvint!

   Slett
 2. Begynner etterhvert å forstå at jord og gjødsel er viktigere enn alle verdens gode planteråd. Jeg bruker LOG-plantejord til alt i krukker. Langtidsgjødsel - hm - har vært fremmedord. Vanner du med rent vann hele sesongen da? Hvordan gjør du med de plantene som ikke trenger ompotting? De trenger vel gjøsel likevel?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mari Anne!

   Ja når de har fått langtidsvirkendegjødsel er det bare å vanne resten av sesongen. Herlig lett! For de plantene som ikke pottes om, kan man kjøpe det i form av tabletter eller lage hull selv og slippe kornene ned. I proffesjonell dyrking bruker de snart bare slik gjødsel, plantene får jevn gjødseltilgang hele tiden :-)

   Slett
 3. Tusen takk for supre tips! Skal rett hjem å ta meg av mine, som sårt trenger en SPA- behandling som dette! Takk for at du deler! PS: Har lagt ut et innlegg om lidende pelargonium-stiklinger i dag...

  SvarSlett
 4. Hej bruker dere samme langtidsgjødsel i hele sesongen det jeg mener er skal plantene ikke begynne med en gjødsel sammenetning som er mest for å fremme grønveksten og så skifte til en gjødning som fremmer blomstringen eller gjelder det bare for Fuchsia

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Ja vi bruker langtidsvirkende gjødsel hele sesongen. Den varer i 5 mnd, så den holder hele sommeren. Vi bruker den på alt, enkelt og greit :-) Hvis du bruker flytende kan du skifte, men jeg ville bare ha brukt gjødsel for blomstrende planter. De vokser godt alikevel :-)

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...