torsdag 7. juni 2012

Ompotting av pelargonium - steg for steg


1/3 av hver jordslag
Tilsett langtidsvirkende gjødsel
Mix jordblandingen godt, så den blir porøs og fin
For noen er det å plante om planter en selvfølge, for andre som ikke har den samme erfaringen kan noen praktiske tips komme godt med.

Jeg har undersøkt mange jordtyper gjennom årenes løp og funnet ut at ingen er egentlig veldig gode. Enten er jorden for kompakt eller torvholdig slik at jorden krymper og blir en hard som stein. Da blir den også veldig vanskelig å vanne opp.
Av ferdigkjøpt jord er rosejord og staudejord gode jordtyper, men jeg liker å blande min egen til pelargonium. På den måten får vi luftig, næringsrik og drenert jord.

Jeg blander inn langtidsvirkende gjødsel, den varer opptil 6 måneder og frigir gjødsel hele tiden. Når det er varmt og planten trenger næring frigir kulene gjødsel, når det er kaldt frigir de mindre siden planten trenger mindre. Genialt!

Holter jordmix:
1/3 Plantejord ( les rosejord/staudejord)
1/3 Simontorp blomsterjord ( laget av kukompost)
1/3 ren sand.
Langtidsvirkende gjødsel

- Vi resirkulerer og bruker potteskår fra terracotta potter i bunnen av potten, men leca eller grus fungerer på samme måte.

- Siden terracotta potter puster og slipper fuktighet igjennom potten, har den også den egenskapen at den tørker litt for fort ut etter mitt tidskjema. Så vi kler potten innvendig med plast, da holder den bedre på fuktigheten.

- Uten om dette løsner jeg noen røtter i bunn forsiktig før jeg planter Pelargoniumen i jordmixen. Planter som har vokst inne er ofte litt sjarmerende og  originale i veksten, så støtt gjerne opp planten til den har "satt" seg.

- Når det gjelder ferdigkjøpte hengepelargonium, klipper jeg av den øverste delen av klipsen, slik at det bare er to høyder igjen. Dette fungerer som støtte for de lange greinene. Hvis du er uheldig kan planten knekke tvert av når en tar av klipsen, derfor bruker jeg den heller som støtte.

- Vann godt når planten er ferdig plantet.

Potteskår som drenering
Hold dreneringshullet åpent
Plast på innsiden av potten
Løsne røtter forsiktig

Plant planten og......

........fyll på med jordblandingen
Husk å merke planten med sortsnavn
Støtt gjerne opp tunge grener
Klipp av øverste del av klipsen
Sett planten og klipsen ned i potten
Fyll på med jordblandingen
Gruppe med ferdig ompottet pelargonium


Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...