fredag 30. november 2012

Ridderstjerne - Kongen av løkvekstene

Hippeastrum 'Charisma' har rødhvite blomster.
Hippeastrum 'Ambiance' viser sine flotte striper

Disse majestetiske plantene er uten tvil kongen av alle løkblomster! Med sin luksuriøse voksemåte og store blomster, er disse plantene blitt manges favoritt-juleblomst. 

Denne løken heter Ridderstjerne og Amaryllis på norsk og Hippeastrum på latinsk. Det som kan gjøre det forvirrende er at Amaryllis er det latinske navnet for en helt annen plante som kommer fra Sør - Afrika, mens Hippeastrum (vanlig Amaryllis på norsk) kommer fra Sør-Amerika. For mange år siden trodde man at Hippeastrum var en Amaryllis  og derfor henger navnet Amaryllis ved denne planten fortsatt. De fleste løker som selges i dag gir to blomsterstilker per løk. Kjøper du større løk får du ofte tre eller fire blomsterstilker. De får fra 4 til 6 blomster på en stilk, det vanligste er fire. Derfor ble de også før kalt de fire verdenshjørner, for det sto fire klokker i mot hver himmelretning.


Hippeastrum er de letteste løkene å få til. Blomsterknoppene og bladene ligger klare nede i løken når vi kjøper dem, og løken er full av vann og næring. Det vil si at disse løkene vil blomstre flott uansett hva slags stell og behandling de får. Selve løken må ikke stå i jord for å blomstre godt og kan plasseres i egne amaryllisvaser eller brukes i dekorasjoner. Bruker du planten på denne måten bruker løken opp reservenæringen sin, så når den er blomstret ferdig kastes løken. 

Amaryllisbukett
Amaryllis dekorasjon med greiner
Stell:
Hippeastrum som kjøpes i butikken brukes ofte som bruk og kast planter og vil blomstre godt om de står i vindu eller midt i rommet. Skal du ta vare på løken videre må løken stå lyst, gi den så mye sol og lys som mulig. La jorden tørke opp mellom hver vanning, det er viktig at løken ikke står i vann. Klipp aldri ned bladverket, det er der for å forsyne planten med næring. Du kan la planten visne ned naturlig ved å vanne mindre og mindre og til slutt stoppe opp. Men det må være minst 3 mnd etter blomstring.
Mange syntes det er vanskelig å få løkene til å blomstre på nytt senere. Hippeastrum er sultne planter som trenger masse næring for å bygge opp nok energi til å blomstre så flott som de gjør.  Før i tiden har jeg blitt fortalt at man satt løkene ned i jord med hestegjødsel på våren. Der sto løkene og feitet seg opp hele sommeren og plantene kunne tas inn og drives videre.


Å få en Hippeastrum til å blomstre akkurat på julaften er en kunst. Det er bedre å la planten blomstre når den er klar om det er oktober, november eller desember. Veksten på planten kan reguleres ved temperatur. Hvor lengre ned mot null grader den kommer jo saktere vokser den.


En bukettdekorasjon
Hippeastrum trives i vinduskarmen
 Viste du at:
- Hippeastrum er en holdbar og flott snittblomst? Siden stilkene er hule vil de splittes og rulles litt oppover. For å unngå dette sett en teipbit/hyssing nederst på stilken, så holder den seg sammen.

- Planter som kjøpes med en knopp som er ca. 10 høy, bruker ofte minst 14 dager på å komme i blomst. Varme temperaturer fremmer vekst.

- For å holde blomsterstilken lavere, unngå å gi planten vann. Løken vil bruke av reservene sine og blomsterstilken har ikke nok vann eller energi til å bli så høy. Det er viktig å gi planten vann rett før knoppene slår ut, ellers står blomstene kortere en de vanligvis ville ha gjort.

- Løk som tas vare på fra år til år, må ha over fire blader for å kunne danne nok næring til å blomstre.

- Kjøper du løker som ikke er drevet bruker de fra 8–10 uker på å komme i blomst.

- Får Hippeastrum vann og næring året rundt kan de være fine "grønnplanter". Da visner de ikke ned og beholder bladene hele året

- Det finnes over 600 sorter, så vi dyrker bare en mikro-prosent her i Norge.

- Hippeastrum er fine å gi til barn da de kan vokse flere cm daglig og det blir spennende å se hva som skjer fra dag til dag.

- Videotips:
Dyrke Hippeastrum i vase.

Stell etter blomstring


Hippeastrum 'Double Dragon'
Hippeastrum 'Grand Diva'
Spesielle Hippeastrum 'Magic Green'
Vakre Hippeastrum 'Picotee' fra 1958

Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...