mandag 6. januar 2014

Såtid! Disse kan sås i januar.


Stemorsblomst 'Frizzle Sizzle' er festlig!
Kjempeverbena er en sommerfuglmagnet.

Det er en del planter som har godt av å sås tidlig for at du skal få fullt utbytte av blomstringen. Fremover skal vi gi noen råd om hva som trenger å sås når. Mange sorter kan godt sås senere, men vil da også blomstre eller gi avling senere. Vi ønsker gjerne blomstering i hagen fra juni.

Siden vi her i Norge har så kort vekstsesong, ofte med lave sommertemperaturer har mange planter godt av å tjuvstarte veksten litt inne. Hvor lang tid hver plante trenger fra frø til ferdig plante er forskjellig etter hvor planten kommer fra. Det har også mye å si hvor varmt plantene står. Mer lys og varme gjør at de vokser fortere. Hvis du sår planter inne fra januar til mars, trenger du å investerer i et plantelys i form av lysstoffrør eller hallogen armatur. Ved en temperatur på 20 grader, bør plantene dine få 12–14 timer med lys. Ser du at plantene dine blir lange og lyse får de for lite lys. Plantelys finner du her: Plantelys

Kjempeverbena (lilla bakerst) i et staudebed, er som en vakker drøm!

Generelle såtips

Jord:
Bruk såjord, den inneholder lite næring slik at røttene ikke blir svidd og den har sand i seg for bedre drenering. Du kan godt blande inn perlite eller vermiculite for luftigere jord, det hindrer at plantene feks råtner. Store frø dekkes sin egen størrelse med jord, men veldig fine frø skal ikke dekkes.

Punktsåing:
Med frø som ikke er for små som chili eller blomsterertfrø er vanlig å så et til to frø i hver potte. Bruk en liten potte. En liten potte er varmere og tørker lettere opp enn en stor potte som kan bli både kald og våt. Pott plantene opp i større potter når røttene begynner å gå i ring i potten.

Breisåing:
Brukes ofte til små frø der de strøs jevnt utover i et såbrett. Når frøplantene har fått sine ordentlige blader (4 blader) prikles (plantes om) de om i egne potter en og en som feks. stemorsblomster eller i små klynger som feks. lobelia

Plassering og stell:
Plasser frøene et varmt sted. Har du varmekabler på badet er dette et fint sted. I vinduet er et ofte litt kjøligere, noe som kan gjøre at frøet ikke spirer. Når du vanner frøene, la potten trekke opp vann undenifra. Når jorden er fuktig på toppen av potten har de trekt ferdig. Vanner du ovenifra flyter ofte frøene rundt i potten og vil samle seg langs kanten av potten eller vaskes ut. Så fort frøene har spirt må de har lyst i form av sollys eller lys fra lysstoffrør eller lignene. Pott eventuelt plantene opp i større potter ved behov. Før plantene plantes ut, må de herdes, spesielt hvis de har stått inne og ikke i et veksthus. Herdingen gjør at plantene får forberedt seg på utelivet, slik at de tåler sol og vind. Uten herdig vil de fort få svidde blader og de blir satt hardt tilbake. Sett ut plantene de første ti dagene i skyggen eller gi dem noen timer sol hver dag før de bæres bort igjen.


Chilipepper er HOT!
Blodbeger er en favoritt.
Dichondra ’Silver Falls’

Disse sås fra første del av januar:
 (Flere av navnene er klikkbare og du kommer direkte til planten i nettbutikken)
Chilipepper - Capsicum annuum - alle typer. Les mer om frøsåing av Chili her.
Paprika - Capsicum
Blodbeger - Rhodochiton atrosanguineus
Kjempeverbena - Verbena bonariensis
Engletrompet - Brugmansia suaveolens
Piggeple - Datura
Stemorsblomst -  Viola x wittrockiana
Ministemor - Viola
Dicondra - Dichondra ’Silver Falls’ og 'Emerald Falls'
Pelargonia - Pelargonium
Gazania - Gazania
Penselfjørgras - Stipa tenuissima
Klokkeranke -  Cobea scandens
Kanna - Canna x generalis


Pelargonium 'Raspberry Ripple' har fine streker og flekker i blomsten.

Micro leaf eller micro greens er friske småplanter som du kan dyrke inne nå på denne tiden. De sås i jord, gjerne i et miniveksthus. Etter ca 2 uker etter plantene har fått 3-4 blader kan de klippes av og brukes i salater, på brødskiven eller rett i en smoothie som en næringsbombe. Disse småplantene har mye mere smak enn spirer og er skikkelig gode!
Det finnes mange sorter og typer å velge mellom: bondebønner, basilikum, agurkurt, bukkehornskløver grønnkål, ert, koriander, mangold, pak choi, ruccula, rødbete, salatkarse, saresennep,  og solsikke.

Du finner de alle her: Micro leaf


Micro leafs og micro greens er lette å dyrke inne

Toårige planter danner en rosett første året, året etter danner den en blomsterstengel med blomster. Etter blomstring setter planten frø og dør. Noen ganger kan du lure dem ved å fjerne blomsterstilken før de får dannet frø. Eller du kan få dem til å blomstre første året ved å lure dem med en kjølig periode. Sås de tidlig nå i januar og settes ut i april/mai når faren for frost er over (kjølig periode) vil de ofte begynnne å blomstre på sensommeren. Det fungerer for mange toårige planter som revebjeller og stokkroser. Ofte er det lettest å la naturen gå sin gang, slik at de blomstrer andre året.

Den giftige piggeple 'Double Eryngium Blue' er farlig vakker!
Flere såblogger:

- Disse skal sås i februar

- Disse skal sås i mars

- Disse skal sås i april

- Slik sår du inne


Lykke til med frøsåingen!

Hilsen
Tommy og KennethRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...