onsdag 11. juli 2012

Slik tar du stiklinger av busker og trær

Riv av et skudd med hæl
Klipp av evnt. bark som følger med
Nå i juli er den perfekte tiden til å lage nye busker og trær – helt gratis! Den letteste metoden å bruke er halvmodne stiklinger. Det vil si at de er ikke helt nye (urteaktige) og heller ikke helt vedaktige. Når de er på dette stadiet slår de rot mye fortere. På bildene tar jeg stiklinger av gulbladet svarthyll (Sambucus nigra 'Aurea'), men de fleste busker og trær kan brukes,  også vintergrønt. Noen planter bruker lenger tid og er litt vansklig å få røtter på f.eks. lønner og bjørk.Slik tar du halvmodne stiklinger:

- Riv av et sideskudd med hæl, i denne lille biten av selve kvisten sitter det hormoner som gjør at rotningen går fortere. Klipp av evt bark som ble revet av.

- Klipp av den myke toppen på stiklingen. Du vil at stiklingen skal bruke energi på å sette røtter, ikke på å vokse. Det mye toppskuddet kolapser ofte, så klipp det bort.

- Ta av de nederste bladene, der stiklingen skal være nede i jorden. Er bladene store begrens bladstørrelsen, slik at stiklingen din ikke fordamper for mye vann.

- Sett den ferdige stiklingen i pottekanten. Langs kanten av potten er det varmere, og jorden er bedre drenert så der roter stiklingene seg fortest.

- Sett potten med stiklingene et lyst sted uten direkte sol. Dekk potten med hvit plast. Er temperaturen der du bor rundt 20 grader, kan de godt stå ute på denne tiden. Pass på å holde potten fuktig.

- Etter 3–4 uker bør du kunne se hvite røtter komme ut i bunnen av potten. Men dette kan variere fra planteslag til planteslag. Rhododendron kan bruke så mye som 10 måneder på å slå rot.

- Den første vinteren bør plantene plantes på en beskyttet plass eller overvintres i en kjeller. Jeg planter de ned i bakken og dekker de godt med granbar.

Kutt av den mye toppen av stiklingen
Ta av de nederste bladene
Begrens bladstørrelsen
Ferdig stikling
Sett stiklingen i pottekanten
Ferdige stiklinger
Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...