torsdag 22. oktober 2015

Druehøsten blir til druegele

Den ferdige druehøsten ble en romslig kurv full.
Vi har flere forskjellige druesorter i hagen. Alle sortene gir druer med stein, derfor pleier vi å lage druegele av dem. De er også søte og gode å spise. Vi har flere sorter som vi prøver ut, men det tar ofte noen år før de vokser seg til og gir ordentlig avling. I år ble det druer av både 'Mika', 'Zilga' og 'Hanslasky Slasy', alle er veldig herdige sorter som klarer seg fint her i sone H4-5. Vi lar druene henge på så lenge vi kan, da blir de bare søtere. Lengre ned i bloggen finner du oppskrift på druegele. Ved å samle oppskriftene vi bruker her på bloggen kan de komme til nytte for andre og de er lette å søke opp for oss selv når vi trenger dem.

'Mika', 'Zilga' og 'Hanslasky Slasy' gir forskjellige druer.
Høsteklar 'Mika'
Kenneth høster 'Zilga' på låveveggen
Klasene klippes av med en blomstersaks
Det blir ofte mye druer av noen planter

Druegele
Denne druegeleen er god til alle typer ost eller på brødskiva med peanøttsmør

  • Skyll druene hvis de er skitne, vi gjør som regel ikke det for vi inbiller oss at våre druer er rene og fine. Legg druene med stilker og alt i en kjele, tilsett ca. 5 dl vann så det dekker bunnen av kjelen og kok opp. (Vanlig er to dl vann til en kilo bær, men vi bruker litt mindre vann.) Mos druene underveis med en potetmoser eller en sleiv mot kanten av kjelen. La det koke i 20 minutter. 
  • Hell saften og druene i et saftposeklede og la der stå og renne noen timer. 
  • Mål opp saften og bruk en kg sukker til en liter druejuice. Tilsett saften av en sitron og kok opp til saften når gelepunktet. Skum av underveis for å få en klar og fin gele. Druer inneholder lite pektin så ved å tilsette pektin hjelper du geleeen til å stivne (Følg anvisningen på pakken). Er du i tvil kan du ta "geletesten" ved å ta en teskje gele på en tallerken, avkjøl og skrap skjeen igjennom. Rynker gelen seg og den ikke renner sammen er den ferdig. Hvis ikke kan du tilsette mer sukker (eller pektin) og koke opp på nytt. Regn med at druejuicen må koken en stund (30-45 minutter hos oss) før den stivner. Ta geletester underveis.
  • Hell den ferdige, varme geleen på steriliserte glass. Sterilisere glass gjøres enkelt ved å la dem koke i vann i ti minutter, ta dem ut av vannet med en klype. Siden de er glovarme tørker de på få sekunder og kan brukes til druegeleen. Når glassene blir kalde får du vakum i glassene.
Legg druene i kjele med litt vann.
Mos og knus druene under oppkokingen.
La det koke i 20 minutter.
Sil druesaften av.
Ta geletesten underveis.
Fyll geleen på rene steriliserte glass.

Ha en flott høst!

Hilsen Tommy og Kenneth
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...