torsdag 22. november 2012

Virginiatrollhassel - Blomstrer nå

Virginiatrollhassel blomstrer utenfor.....
......sesongen, med duftende blomster

 Virginiatrollhassel - Hamamelis virginiana er en av hagens rareste busker, den begynner å blomstre i oktober og blomstrer til langt ut i desember. De frynsete blomstene er gule, og dufter herlig en mild vinterdag. Bladene får en fin gulfarge på høsten og blomstene åpner seg samtidig som bladene faller av. Denne artige busken forlenger hagesesongen vår betraktelig. Her på Østlandet er det ikke mange busker som blomstrer i november og desember! Hos oss har denne busken klart våre vintre fint og har tålt ned til minus 31 grader uten å fryse tilbake, så dette er en herdig plante. Blomstene tåler mange minusgrader og bryr seg ikke om det blir kaldt. Da krøller de seg sammen, for så å rette seg ut igjen når det blir plussgrader.
Planten er uvanlig i salg siden den som oftest brukes som grunnstammer til å pode inn sorter av Hybridtrollhassel - Hamamelis x intermedia, som er en vårblomstrende busk. Planten kan sås med frø eller formeres ved avlegging.

Blomstring i høstsolen
Blomstene dufter herlig!

Virginiatrollhassel kommer fra Nord Amerika og vokser i  Kanada og østlige deler av USA. Der vokser den i tørre skogsområder, fuktige skogsområder og skråninger opptil 1500 meter. Planten er  kjent for sin flotte gule høstfarge. Den blir en stor busk eller et lite flerstammet tre på opptil 7 meter. Hamamelis virginiana har vært brukt mye innen medisin og kosmetikk fra 1700 tallet og opp til i dag. Den blir brukt i kremer, dusjgele og rensevann. Les mer om egenskapene her: Urtekildens planteleksikon I områdene der de høster planter til kosmetiske produkter, blir plantene kuttet ned hvert 5–8  år. Greinene blir kuttet opp for så å bli sendt til fabrikken der de destillerer essensen. Planten gror fint opp igjen og om nye 5 år kan de kuttes ned igjen.

Blomstene tåler frost uten problemer
Festlige blomster står fint tidlig vinter


Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...