torsdag 1. november 2012

På jobb hos Beth Chatto - del 2

Stiklinger av lavendel i hopetall!
 I planteskolen begynner de fleste klokken 7.30, og jobber til kl.17.00, så tidlig en tirsdagmorgen fikk jeg bussjåføren på bus 76 fra Colchester til å stoppe rett utenfor innkjørselen til planteskolen slik at jeg kunne spasere de siste hundre meterne.
Dagen startet med fortsatt nedkutting av Zantedeschia ( Calla) som stod ute i planteskolen. De hadde stått i vann – slik de liker. Men vann som blir stående stille i lang tid utvikler en mindre behagelig odør, og min medsammensvorne i Zantedeschia-nedkutting og innbæring var så uheldig å få noe av vannet på seg… Slik gammelvannduft blir dessverre sittende i tøyet en stund.
Etter at Zantedeschia var trygt i hus var det tid for plantepakkeopplæring. Beth Chatto Gardens selger en del planter på postordre, og er kjent for sin gode og skånsomme pakking. Det er tross alt vanskeligere å sende en levende plante enn en eller annen ”død” gjenstand. Pakkeprosessen er lang og møysommelig, for som Beth skriver i en av bøkene sine ”Vi pakker ikke ned noe vi ikke ville blitt glade for å pakke opp selv.” Det er derfor streng kvalitetskontroll. Hele resten av dagen gikk med til pakkeopplæring, og jeg håper alle som kjøper planter på postordre herfra setter pris på den møysommelige pakkeprosessen som ligger bak. Resten av dagen gikk med til litt smårydding før jeg tok bussen tilbake til Colchester.

Plantene er klare til å pakkes i avispapir
For å komme meg til planteskolen må jeg starte dagen med en kort 20 minutters spasertur gjennom Colchester. Hotellet mitt ligger på andre siden av byen i forhold til bussterminalen (Bedre planlegging neste gang). Colchester er en gammel by og har vært her siden romerne var i England. Byen ligger på toppen av en liten ås, så min daglige bytur starter med å krysse elva Colne før det går bratt oppover. (Det er en bru der da, så ikke så dramatisk å forsere som jeg kanskje fikk det til å høres ut.) På toppen av denne åsen ligger hovedgata. Her er flere sjarmerende hus og fin gammel arkitektur. Essex har rykte for å være litt ”harry”, og ikke så fint som andre landsdeler, men jeg synes Colchester er en fin by å besøke. Flere trange, hyggelige handlegater – for den som liker slikt. Og jeg har enda ikke sett noen blonde jenter med selvbruningskrem-oransje hud, hvite sko og miniskjørt som jeg ble forespeilet at det skulle være mengder av her. Men så er det også Halloween-tider, kanskje de har kledd seg ut?

Stiklinger av Lavatera, snart klar til stikking.
De rødoransje kassene er sånt som høye mennesker må ha for å heve arbeidsflaten og unngå ryggvondt.
 Dag tre, onsdag startet med samme busstur, og litt nedklipping av Agapanthus som skulle inn for overvintring. Deretter ble jeg overlevert i Debbies varetekt. Hun er ”The Queen of Cuttings” og har jobbet hos Beth Chatto i over 25 år. Hun gjør all stikking for planteskolen, og det er mye siden halvparten av alle plantene de tilbyr (ca. 1800 forskjellige) starter sitt liv som stiklinger. Vi startet med å hente stiklingsmateriale fra et av morplantefeltene. Lavendel ’Hidcote’ er en storselger, og vi satte ca. 300 stiklinger (eller var det 450?) så nå blir det spennende å se hvor mange som roter seg. Deretter satte vi stiklinger av Lavatera ’Barnsley’, og to forskjellige Lavandula stoechas – den med kaninører som vi ikke kan dyrke utendørs om vinteren. Det var veldig interessant å se hvordan det ble gjort, og jeg skal studere Debbies stikketeknikk mer i morgen for å se om jeg kan lære å gjøre det raskere.

Planter ferdig pakket med treull, papir og avis.
I dag hadde vi også besøk av fotograf og journalist fra magasinet til The Royal Horticultural Society – The Garden. De skulle fotografere stauder med vakker eller interessant bladfarge, så nå har jeg sett hvordan disse fantastiske ”løsplantefotoene” som The Garden er så kjent for lages.
Etter stikkingen var det tid for mer oppotting – som jo er en av hovedbeskjeftigelsene i en planteskole. Jeg stod i potterommet og pottet dagliljer da David som er en sjef for planteskolen sier. ”Det var interessant måte du potter på.” Og deretter lærte han meg opp-pottingsmåten som Beth lærte i Tyskland. Med denne måten, som faktisk er mye mer effektiv enn den metoden jeg brukte (En neve med jord, en liten neve til, plante oppi, ny neve med jord, ny neve med jord, komprimering av jord – ferdig.) Nye metoden består mer av skuff, dytt, pøs, ferdig.
Jeg rakk akkurat de siste dagliljene før jeg måtte løpe til bussen i Elmstead Market.

Mer følger siden!

Tommy
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...