onsdag 5. desember 2012

Bokanmeldelse - seks planter som forandret verden

Bokomslaget.

Bokfakta:
Tittel: Seks planter som forandrer verden
Forfatter: Eva Mæhre Lauritzen
Forlag: Akademika forlag
Sider: 221
Utgivelsesdato: 20 november
ISBN: 978-82-321-0018-7

Boken inneholder beskrivelse av seks planter som har preget og forandret vår verden. Pepper, tobakk, kaffe, potet, bomull og sukker er grundig beskrevet. Her får du plantefakta, plantens historie fra den ble oppdaget frem til i dag, dyrkningsinformasjon og helseegenskaper. Eldre bildekopier er spred jevnt i boken.

Forlaget skriver:
Pepper, kaffe, bomull, tobakk, sukker, poteter. Denne boken handler om noen planter som har blitt selvsagte ingredienser i den norske hverdagen. Men historiene om hvordan de erobret  verden og forandret våre liv, er fulle av drama: oppdagelsesreiser, slavetrafikk og drømmer om makt og rikdom. Plantene har blitt brukt som medisin, mat og nytelsesmiddel, men også blitt møtt med fordommer og forbud. De er omgitt av myter, løgner, skandaler og anekdoter. Seks planter som forandret verden forteller historiene, fra plantenes opprinnelse og til i dag, om hvordan de forandret kosten og klærne våre, våre sosiale omgangsformer, byggeskikker og arbeidslivet.

Eva Mæhre Lauritzen er botaniker og har i mange år jobbet med formidling ved Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo.

Nå som dagene er kalde er det godt å sette seg ned med en kopp te og en god bok!

Vurdering:
Denne innholdsrike boken har jeg fått fra Akademika forlag til å anmelde.
I begynnelsen var jeg veldig nysgjerrig på hva denne boken kunne inneholde, med tanke på at den omhandlet kun seks planter. Men når boken åpnes skjønner jeg hvorfor. Hver plante er grundig beskrevet, her skinner det gjennom at forfatteren har mye kunnskap og stor interesse for planter og deres historie.

Det er tydelig at forfatteren har brukt mye tid på grundig bakgrunnsinformasjon. Boken er overraskende lettlest, mye grunnet at emnene er ryddige med gode overskrifter og innholdet rendyrket. Språket flyter godt gjennom boken.

Jeg ble fort revet med av plantenes historie ute i den store verden, men også historien i vårt eget land. Viste du for eksempel at det har vært dyrket tobakk i Norge i stor skala i Oslo og Vestlandet? Tobakksplanten trives nemlig godt i vårt kjølige klima. Eller at vi i 2011 importerte 414 tonn med pepper? Og hvordan hadde livene våre i dag egentlig vært hvis ikke vi hadde hatt sukker til blant annet konservering?

Jeg liker de gamle bildekopiene av bokomslag, plantetegninger og moderne bilder, og jeg kunne godt tenkt meg enda mer av dette. Det er spennende å se hvor mye plantene hadde å si gjennom annonser og bøker i tidligere tider. Disse plantene er en del av vår Norske historie, satt sammen på en god måte for nå og ettertiden. Vurdering 8/10


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...