fredag 6. april 2012

Planting og fordriving av georginer - Dahlia


Dahlia 'Pooh'
Dahlia 'Sunny Boy'
Dahlia 'Sunshine'

Vi planter ganske mange dahlia, eller georginer som de også kalles, hver vår. Dahlia er flerårige vekster, men de tåler ikke frost, og må derfor overvintres inne om vinteren. Fordi de har tykke knoller er de enkle å overvintre, hvis du har et frostfritt og ikke for varmt sted å oppbevare dem.

Leggetid
Dahlia kan legges direkte i bakken når jorda er varm, men våre forsøk viser at du får tidligere, og dermed rikere blomstring dersom du legger dem i potter, og fordriver dem inne en måneds tid før utplanting. Husk at dahlia er frostømfintlige og kan ikke plantes ut før faren for nattefrost er over. Skades bladverket av nattefrost settes plantene mye tilbake. Knoller som skal legges direkte på vokseplassen kan legges før faren for nattefrost er helt over. De bruker litt tid på å sette røtter og nye skudd, og ligger trygt og beskyttet for lett nattefrost under jordoverflaten, men som sagt, vi foretrekker å starte dem inne.

Slik fordriver du dahlia
Finn en potte som er hakket større enn dahliaknollen. Planten skal ikke leve så lenge i potten, og derfor trenger den ikke masse jordvolum i første omgang. Dahlia er næringskrevende planter, men næring vil den få når den plantes ut i hagen siden.
Fyll jord i bunn og plasser deretter dahliaknollen i potten. Fyll på med jord, og for å få jorda til å fylle alle tomrom, også under knollen, kan du dunke potten hardt mot bordet et par ganger. Da vil jorda legge seg tett rundt dahliaknollen. Knollen trenger ikke å ha mer enn et par cm med jord over toppen, så du trenger ikke en veldig dyp potte. Er potten dyp er det bedre at knollen har mer jord under seg enn over.
Vann og sett deretter potten varmt i romtemperatur. Den trenger ikke å stå lyst før skuddene viser seg over jordoverflaten. Da trenger de derimot mye lys for å bli lubne og fine.


Georgine knoll
Planting av georgineknoll
Deling georgine knoll
Deling
Overvintrer du dahliknoller vil du fort erfare at de blir større, og danner flere og flere skudd for hvert år som går. Da er det greit å dele dem. På våren, før de skal legges kan du lett se hvor de nye skuddene vil dannes. De ser ut som rødrosa små knopper. Del knollene i biter slik at hver bit har godt med røtter, og et eller flere skudd. La knollen ligge litt slik at snittflaten tørker litt før knollene legges. Sår i knollen kan lett bli  infisert av soppsporer i jorda, får de tørke litt kan det hjelpe til å forhindre eventuell soppinfeksjon. Deretter kan de plantes på vanlig vis.

Utplantingstid
Her på Holter pleier det å være trygt å plante ut i månedskiftet mai/juni. Før vi planter ut er det viktig å herde eller tilvenne plantene til utelivet. Ta dem ut en overskyet dag og la dem få et kort opphold på nordsiden av huset eller annen skygge. Neste dag får de en litt lengre utetid, og vendes på den måten gradvis til utelivet. Anbefalt herdetid er ca. en uke, men det er sjelden vi bruker så lang tid. Det har vi ikke tålmodighet til. I stedet velger vi utplanting på en tid som det ser ut til å bli overskyet noen dager. Det går som regel bra.


Hilsen Tommy og Kenneth

19 kommentarer:

 1. Ja, ja det var sparket til å komme seg i gang. Det kommer ingen knoller i potter med å sitte her på nett. På den andre siden...inspirasjon trengs, og det får jeg her. Takk, og fortsatt god påske.

  SvarSlett
 2. Hei. Dette var veldig nyttig! Jeg har nok store planer om Dahlia i år :)

  Alltid hyggelig med tips og gode råd. Ønsker deg en fin dag.

  SvarSlett
 3. Så fint at du viser bilder av Georginer i andre farger enn rosa og lilla. Jeg er glad i varme farger og syns jeg ser for lite av det. Takk for hyggelig hilsen hos meg i dag forresten! Lykke til med Georginene. Jeg har foreløpig bare en og den er mørk "sjokoladerød".

  SvarSlett
 4. Flott med praktiske tips! Og herlige med Gyldne hagefarger! Og så leser jeg i "løker og knoller" hvis jeg lurer på noe. Kjekk oppslagsbok.

  Fortsatt god påske!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra :-) Håper du finner den nyttig og inspirerende!

   Slett
 5. Kjempefin forklaring på hvordan man går fram med dahliaknollene. Knollene har begynt å spire i pottene. Takk for hyggelig kommentar hos meg. God helg!

  SvarSlett
 6. Georginer er fantastisk flotte planter. Spesielt flotte ut over høsten når mye annet har takket av. Her blir de dessverre spist opp av snegler lenge før høsten, så jeg nøyer meg med å nyte dem hos andre enten det er på nett eller i hagen :) God lørdag

  SvarSlett
 7. Takk for enda et fint innlegg! Georginer ser ut til å bli min nye dille - enkel å lykkes med, men det er en skikkelig utfordring å velge hvilke sorter jeg skal satse på. Det finnes jo bare altfor mange fine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er min dille også og har alt for mange sorter.....Nå begynner jeg å sile ut noen for alle er ikke like fine. Liker de enkle veldig godt for sommerfuglene elsker dem :-)

   Slett
 8. Hei - har overvintret georgineknoller - og lurer på: må det være synlige rosa "skudd" på knollene for at det er liv i knollen? På flere av mine knoller er det ikke tegn til rosa skudd. Eller kan det komme når jeg planter?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Nei det trenger ikke være det. Noen ganger er det skudd der, andre ganger ikke. Når knollen kommer i fuktig jord vil skuddene komme. Det forutsetter at knollene ikke har råtnet da selvfølgelig :-)

   Slett
  2. Takk - då er det bare å plante og se hva som skjer!

   Slett
 9. Hei. Kjempe flott side og takk for mange gode råd.
  Har et lite spørsmål ang Georginer.....skal de toppes når skuddene er kommet godt opp. Jeg satte mine tidlig, kanskje for tidlig..... De har blitt tynne og lange og har nå bittesmå blomster knopper i toppen. Men setter jeg de ut og det kommer litt vind vil de jo knekke!!
  Hva har jeg gjort feil??

  Håper på svar......
  Vivi-Ann

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Vivi-Ann!
   Du kan godt toppe georginer for å få mer buskete vekst, men du må ikke. Georginer er flinke til å forgreine seg selv etter min erfarging :-) Er de lange så bare topp dem. Pass på å sett de 7-10 dager i skyggen, før du planter de ut ellers blir de nok svidd av solen.

   Det høres ut som plantene dine kanskje er startet litt tidlig ja, med for lite lys. Får de lite lys blir de lange og lyse. Det lyset vi ser med våre øyne er altfor svakt for planter. De trenger enda mer, så et solvindu er minimum. Det kan være lurt å tenke på å kjøpe noen lysstoffrør eller starte litt senere med å drive plantene.

   Lykke til!

   Slett
 10. Hei. Hvilke jord skal jeg bruke om jeg velger å fordrive knollene inne før utplanting?
  Kan du fortsette å stå i potten?
  Når trenger de tilleggs-gjødsel om de plantes i vanlig plenjord, og hvilke type?

  SvarSlett
 11. Hei!
  Vi bruker gartnerjord, men den kan være litt vanskelig å få tak i. En helt vanlig plantejord går fint, bare ikke kjøp den billigste for den er veldig kompakt og har ikke veldig bra struktur. Georginene kan gjerne stå i potte hele sommeren, men du må plante de over i større potter etter hvert. Når du skal fordrive dem kan pottene være små, men når de skal vokse på sommeren må du ha stor potte. Hvertfall 10 liter.
  Skal du ha dem i bakken bør de få gjødsel. Hvilken som helst hagegjødsel fungerer fint. Vi bruker fullgjødsel, men du kan bruke mange andre typer også. Viktigste er at de får gjødsel :-)

  Hilsen Kenneth

  SvarSlett
 12. Hei. Takk for en flott side. Jeg vasket knollene av all jord i høst og tørket dem før jeg la dem i en eske i rom med 5gr i vinter. De har krympet veldig, mulig pga for tørt.Er det liv i dem? Hvordan er riktig oppbevaring? Burde de ligget i tørr jord i vinter? Jeg har ca 10 stk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Det er samme metode som vi bruker :-) De skrumper inn en del så det er helt normalt. Men du bør kunne se små øyer eller skudd nå. Selv om knollene er tørre er det ofte liv i dem, så lenge de ikke har råtnet da. men da går de mer i oppløsning.

   Hilsen Kenneth

   Slett
 13. Min nabo og jeg har de samme slag dahlia. Ett år startet jeg driving tidlig, mens naboen plantet sine rett ut i bakken. Naboens blomstret først. Noen sorter dahlia blomstrer tidligere enn andre, og min erfaring er at driving inne har lite å si for når blomstringen starter. Virker som det er et innebygd tidsur i knollene, de vet selv når de skal blomstre - uavhengig av hva vi mennesker gjør med dem. Jeg har iallefall sluttet å drive de inne. Arvet en lakserosa dahlia etter en nabo - en veldig gammel plante. Den har blomstret siden midten av juli. Mens en annen jeg har ikke har kommet i blomst enda.

  I fjor tok jeg en av de tørreste knollene og la den i vann et døgn (trodde den var død). Tre dager etter så jeg den første lille spiren. Helt utrolig.

  Tenk om det kunne stått på knollposene man kjøper om de er tidlige eller sene til å blomstre. Mange av slagene jeg har hatt opp gjennom årene kommer i blomst rett før frosten tar de.

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...