fredag 6. april 2012

Planting og fordriving av georginer - Dahlia


Dahlia 'Pooh'
Dahlia 'Sunny Boy'
Dahlia 'Sunshine'

Vi planter ganske mange dahlia, eller georginer som de også kalles, hver vår. Dahlia er flerårige vekster, men de tåler ikke frost, og må derfor overvintres inne om vinteren. Fordi de har tykke knoller er de enkle å overvintre, hvis du har et frostfritt og ikke for varmt sted å oppbevare dem.

Leggetid
Dahlia kan legges direkte i bakken når jorda er varm, men våre forsøk viser at du får tidligere, og dermed rikere blomstring dersom du legger dem i potter, og fordriver dem inne en måneds tid før utplanting. Husk at dahlia er frostømfintlige og kan ikke plantes ut før faren for nattefrost er over. Skades bladverket av nattefrost settes plantene mye tilbake. Knoller som skal legges direkte på vokseplassen kan legges før faren for nattefrost er helt over. De bruker litt tid på å sette røtter og nye skudd, og ligger trygt og beskyttet for lett nattefrost under jordoverflaten, men som sagt, vi foretrekker å starte dem inne.

Slik fordriver du dahlia
Finn en potte som er hakket større enn dahliaknollen. Planten skal ikke leve så lenge i potten, og derfor trenger den ikke masse jordvolum i første omgang. Dahlia er næringskrevende planter, men næring vil den få når den plantes ut i hagen siden.
Fyll jord i bunn og plasser deretter dahliaknollen i potten. Fyll på med jord, og for å få jorda til å fylle alle tomrom, også under knollen, kan du dunke potten hardt mot bordet et par ganger. Da vil jorda legge seg tett rundt dahliaknollen. Knollen trenger ikke å ha mer enn et par cm med jord over toppen, så du trenger ikke en veldig dyp potte. Er potten dyp er det bedre at knollen har mer jord under seg enn over.
Vann og sett deretter potten varmt i romtemperatur. Den trenger ikke å stå lyst før skuddene viser seg over jordoverflaten. Da trenger de derimot mye lys for å bli lubne og fine.


Georgine knoll
Planting av georgineknoll
Deling georgine knoll
Deling
Overvintrer du dahliknoller vil du fort erfare at de blir større, og danner flere og flere skudd for hvert år som går. Da er det greit å dele dem. På våren, før de skal legges kan du lett se hvor de nye skuddene vil dannes. De ser ut som rødrosa små knopper. Del knollene i biter slik at hver bit har godt med røtter, og et eller flere skudd. La knollen ligge litt slik at snittflaten tørker litt før knollene legges. Sår i knollen kan lett bli  infisert av soppsporer i jorda, får de tørke litt kan det hjelpe til å forhindre eventuell soppinfeksjon. Deretter kan de plantes på vanlig vis.

Utplantingstid
Her på Holter pleier det å være trygt å plante ut i månedskiftet mai/juni. Før vi planter ut er det viktig å herde eller tilvenne plantene til utelivet. Ta dem ut en overskyet dag og la dem få et kort opphold på nordsiden av huset eller annen skygge. Neste dag får de en litt lengre utetid, og vendes på den måten gradvis til utelivet. Anbefalt herdetid er ca. en uke, men det er sjelden vi bruker så lang tid. Det har vi ikke tålmodighet til. I stedet velger vi utplanting på en tid som det ser ut til å bli overskyet noen dager. Det går som regel bra.


Hilsen Tommy og Kenneth
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...