mandag 23. januar 2012

Vinterbeplantning i hagen


En flott samling i RHS Wisley Gardens med busker som dyrkes for greinenes skyld.

Vi nordmenn er ikke så flinke enda til å plante til hagen for vinterinteressen sin skyld. Mye grunnet at hagene i mange deler av landet er dekt med snø store deler av vinteren.
Når jeg planter, bruker jeg gjerne elementer av det jeg ser i hager i utlandet og gjør det til mitt eget. Jeg planter for vinteren i hagen for å gi den mer liv i de månedene da hagen er på sitt mest triste, og når det er lite eller ingen blikkfang eller interesse i hagen. Det går i busker eller trær med fine greinfarger, men også trær med fin bark, planter eller stauder med vintergrønne blader. Selv om disse er under snøen om vinteren her, er de vakre høst og vår. Jeg har brukt lang tid på å formere opp, og få tak i mange av de fineste sortene, så det går nok en del år før resultatet viser seg.
Det vanligste er å bruke kollingmetoden, som er å kutte grenene ned til ønsket høyde, snittflatene vil det bryte mange nye skudd. Disse skuddene kuttes tilbake til utgangspunktet annethvert år. Veldige kraftige busker kan kuttes tilbake hvert år. På den måten får du lange rette fargerike greiner. Når greinene blir gamle mister de fargen sin, så det er viktig å kutte dem tilbake regelmessig.


3.
1.
2.
Bilde 1 - Rubus thibetanus som er en type bjørnebær, med sine tornete sølvgreiner.

Bilde 2 - Rubus thibetanus igjen med kornell - Cornus alba 'Sibirica'

Bilde 3 - Villkornell - Cornus sanguinea 'Midwinter Fire' er en av de flotteste kornellene å dyrke. Greinene lyser virkelig opp hele vinteren. Kan være litt treg å etablere er min erfaring.

6.
4.
5.
Bilde 4 - Dette er en annen type Villkornell som heter Cornus sanguinea 'Anny', den har mer helt røde greiner.

Bilde 5 - Salix hookeriana kommer fra Nord Amerika og er en flott pil med store gåsunger og sølggrå greiner. Jeg håper på mange gåsunger på mine i år.

Bilde 6 -  her er alle buskene klipt ned etter vinteren. Greine kan med letthet brukes i hagen til mange formål som gjerder, oppstøtting eller fletting. Fint med de forskjellige greinfargene sammen.


9.
7.
8.
Bilde 7 - Kopperlønn -  Acer griseum er et må-ha-tre for alle som liker flott bark. Den gyldenbrune barker skreller av i store flak på dette flotte treet. Den er spesielt flott når solen skinner gjennom barkbitene.

Bilde 8 - Hjertebergblom - Bergenia er en kjent plante som er vintergrønn. De siste årene har det kommet mange sorter med blader som får flotte høst- og vinterfarger. De er spesielt flotte til litt spisse blader som her med munkehette - Arum italicum 'Marmoratum'  Jeg har de også til sølvgrått gress som også er ganske effektfullt.

Bilde 9 -  Det finnes flere pil - Salix med fine greinfarger. Slik blir de når de har blitt kollet i mange år.

Villkornell - Cornus sanguinea 'Midwinter Fire'

Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...