torsdag 19. januar 2012

Sammenplantinger med gule farger

Lavendel og kortvokst gulris
Sammenplantinger med gult kan være vanskelig, kanskje forde gult er en farge som er sterk og varm.  Gulfargen er derimot veldig fin å bruke til kontraster til andre farger, spesielt lysgult. Det gjelder både blomster og blader. Gult passer godt sammen med alle nyanser av lilla og blå, for å ikke snakke om hvitt.
Vi er mye å reiser i utlandet og besøker hager og blomster shows, der ser vi mange gode plantekompinasjoner. Jeg har rotet litt rundt i bildearkivet og funnet noen som jeg syntes er gode. Om ikke de kan gjennskapes i sin opprinnelige størrelse, kan man bli inspirert og trekke ut enkelte ideer til rabatter, bed, potter og kar.


3.
1.
2.
Bilde 1 - Dagliljer -Hemerocallis med Kjempeverbena - Verbena bonariensis. De blå Verbenaene   svever som små skyer mellom Dagliljene.

Bilde 2 - Vanlig Ringblomst - Calendula med Kjempeverbena - Verbena bonariensis, dette er en enkel kombinasjon å få til, siden begge er ettårige her til lands. Jeg ville ha blandet de mer, slik at overgangern bakover ikke ble så hardt.

Bilde 3 - Gulbladet Rødhyll - Sambucus racemosa 'Sutherland Gold' med Kattemynte - Nepeta 'Six Hills Giant', disse er flotte sammen. Hyllen blir klipt ned annen hvert år, slik at den holder seg i god staudehøyde. Her kunne man kanskje også ha brukt lilla Asters.


6.
4.
5
Bilde 4 - En prærieinspirert beplantning med Ryllik - Achillea ' Moonshine' med Pervoskia atriplicifolia. Lekkert!

Bilde 5 - Svinerot - Stachys med Gulbladet Blærespirea - Physocarpus opulifolius ' Dart`s Gold'. Den gulbladete Blærespireaen vokser sakte og krever kun klipping når den blir for stor i forhold til staudene rundt.

Bilde 6 - Dette er en kjent og god sammenplantning, men ikke desto mindre flott! Storkenebb - Geranium himalayense ( eller Geranium sylvaticum )  med Marikåpe - Alchemilla mollis, begge er lettstelte og klarer det meste.


9.
7.
8.
Bilde 7 - Marikåpe - Alchemilla mollis med godt selskap av Rosestorkenebb - Geranium macrorrihizum. Bare følg med at ikke Marikåpa tar helt overhånd, selv om begge er ganske villige.

Bilde 8 - Ryllik - Achillea ' Parker`s Variety' med Kattemynte - Nepeta og en Daglilje i bakgrunnen, alle tre er like fine sammen.

Bilde 9 - Ridderspore - Delphinium 'Lord Butler' med gulbladet Kornell -  Cornus alba 'Aurea', bakerst er det rødbladet svarthyll som bidrar til dramatikk og får blåfargen til å poppe frem.Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

8 kommentarer:

 1. Jeg er glad i gult i Hagen, spesielt fordi jeg har en hage med mange høye trær og en del skygge. Det gule lyser flott opp og fremhever lilla og blå blomster som jeg også er veldig glad i. Inspirerende og enkle kombinasjoner du viser, takk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg må si gule blomster er vanskelig, men når jeg kan bruke de som kontraster eller i ett eget bed med varme farger får jeg det til. Rød er foresten også en farge jeg sliter med...Heldig du er som har modne trær i hagen, skulle gjerne ønske meg noen slike :-)

   Slett
 2. Jeg elsker sånne inspirasjonsbilder. Særlig når jeg har alle plantene. Jeg skal jammen gå ut og flytte på marikåpa...eller...kanskje ikke idag.

  SvarSlett
  Svar
  1. He he det skulle jeg like å se :-) I England brukes Marikåpe overalt og en skjønner jo hvorfor. de er flotte. Jeg ser nå at klokken er 03.20....helt feil! Jeg tar en titt på innstillingene :-) Takk for tipset!

   Slett
  2. Hups, klokka i min blogg er også feil. Hvis du finner ut hvordan det skal løses, gidder du da tipse meg? (Veldig flau nå, ja)

   Slett
  3. Jeg fulgte oppskriften din jeg :-) Tror klokka mi er riktig nå, så hvis du gjør som du selv skrev, burde det gå fint :-) he he.

   Slett
  4. nei....den er vist feil enda......nedtur! Prøver igjen!

   Slett
 3. Psst...klokka di er litt sein. Den stilles under: Utforming-Innstillinger-Formatering-Tidssone. (Eller kanskje du har gjort det med vilje for å fortelle noe om deg selv?)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...