tirsdag 31. januar 2012

Corydalis pseudobarbisepala - En juvel i hagen


Selv om det latinske navnet på denne lerkesporen er en god munnfull, er dette en skikkelig juvel i hagen. Planten har en glød over seg som får alle som ser den til å heve øynene. Dette er en plante som aldri kommer til å bli  kommersiell, men finnes hos små spesialplanteskoler fra tid til annen. Dette er en plante som kan være litt vanskelig å få tak, men har man gode hagevenner er ingen ting umulig.

Corydalis pseudobarbisepala er en lav alpinplante fra Sichuan, nærmere bestemt passet Balang Shan. Der den vokser på 3500 til 4000 meters høyde ofte i grøftekanter og i skred. Den vokser sammen med blant annet Meconopsis punicea og andre alpine planter. De i øyenfallende blomstene er intense blå, noen ganger med svakt lilla innslag. Hver blomst har ett hvitt svelg med en blå leppe og de sitter i kompakte klaser på 10- 15 stk. Bladene er blådoggete med noe mørkere årer og rundfliket. Planten blir fra 10 til 25 cm alt etter vokse sted.
I hagen er dette en lettstelt plante i så fall her hos oss og trives godt i halvskygge. Denne lerkesporen formeres med frø eller ved deling. Etter min erfaring kan den deles både vår og sen høst med godt resultat. Ved frøformering bør frøene være ferskest mulig. En humusrik luftig jord er det beste  for denne planten, men vi har dyrket denne under en rekke forhold i både leirjord og sandigsilt, begge forhold har fungert godt. En ønskeplante for 2012?


Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...