onsdag 25. januar 2012

Sammenplanting med hvite blomster


En av designhagene på RHS Hampton Court Palace Flower Show 2011

Hvem har vel ikke drømt om den hvite hagen? Der hvite, rene og elegante blomster står i fokus. Et fredfult sted, et sted å hvile både kropp og sinn. Hvite blomster er populært som aldri før, og de er tidløse og elegante. 
Å fylle hagen med hvite blomster trenger ikke gi det ønskede resultatet. For å få en vellykket hvit hage er det like viktig å ha like mye grønt som hvit. For eksempel i den populære hvite hagen på Sissinghurst Castle, bruker de mye grønt for å fremme den hvite fargen. Planter med sølvfargede eller hvitbrokete blader er like viktig, de lyser opp hagen og er tilstedeværende selv om blomstene har blomstret av. Ikke glem å bruke busker, trær og klatreplanter for høyde og struktur i bedene.

1.
3.
2.
Bilde 1 -Revebjeller - Digitalis purpurea 'Alba' med prydgress og grønnblomstret kvann - Angelica archangelica. En lett kombinasjon å gjennskape, men ikke desto mindre flott!

Bilde 2 - Sibiriris - Iris sibirica med revebjeller - Digitalis purpurea 'Alba' og kvann - Angelica archangelica bakerst.

Bilde 3 - Her er det en god mix med mye grønt : Revebjeller - Digitalis purpurea 'Alba', stjerneskjerm - Astrantia major, hjertebergblom - Bergenia cordifolia, skumblomst - Tiarella cordifolia med gresset Stipa pennata.

6.
4.
5.
Bilde 4 - Hvitbladet hosta med lupin - Lupinus, peon - Paeonia lactiflora og det vakre treet pagodekornell - Cornus controversa ' Variegata'

Bilde 5 -  Hvite løytnantshjerter - Lamprocapnos spectabilis 'Alba' plantet i et naturlig woodland, der de ser ut til å trives utmerket.

Bilde 6 -  Hvite solhatter - Echinacea purpurea 'Alba' med hvitbroket kornell - Cornus alba 'Elegantissima' og slirekne - Persicaria polymorpha.

9.
7.
8
Bilde 7 - Den flotte fløyelstjæreblom - Lychnis coronaria 'Alba' med sine sølvskimrende blader og gjeiteskjegg - Galega x hartlandii, det blå imellom er en engstorkenebb - Geranium pratense

Bilde 8 - Hvite Agrostemma githago fremst med løvemunn - Anthirrhinum bak, kantet med buksbom - Buxus sempervirens

Bilde 9 - Fylt prestekrage - Leucanthemum med afrikalilje - Agapanthus ( Må overvintres inne) og kjempeverbena - Verbena bonariensis helt bakerst.


Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen
8 kommentarer:

 1. Så fine bilder du hadde her! Jeg har drømt om en hvit rabatt i flere år, men er veldig glad i farger også, så har planlagt en rosa og hvit rabatt. Jeg skal starte rabatten fra frø nå og så håper jeg å få plantene i jordan i køpet av sommeren:)
  Takk for inspirerende innlegg!
  Ha en riktig fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig tilbakemelding!
   Ja da har du sikkert mange frøpotter stående, kan jeg tenke meg. Morsomt å leke seg litt i hagen :-)

   Slett
 2. Med like deler grønt...da prøver jeg en gang til.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nok for å få frem de hvite blomstene. Bare hvit overalt kan kanskje bli i det meste laget?

   Slett
 3. Takk for hyggelig kommentar i bloggen min! Hvite bed er bare så flott i hager. Jeg er veldig glad i hvite blomster selv, men noen rene hvite bed har jeg ikke. Her var det mange gode tips! :)

  SvarSlett
 4. Hei! Flotte samplantinger, masse inspirasjon her! Jeg har noe hvitt i feriehagen, synes det lyser så flott i sommerkvelden :D Ser du har flere tilsvarende innlegg, skal ta en nærmere kikk til helgen. Ha en fin ukeslutt!

  SvarSlett
 5. Takk for hyggelig tilbakemelding! Hvite planter er flotte og spesielt i måneskinn!
  Hyggelig å kunne gi litt tips :-)

  SvarSlett
 6. Så fine oppmuntringsbilder. Jeg har noe på gang til året, men er fortsatt usikker på hva jeg skal velge. Har allerede 3 bed med farger i en liten skala, men vil ikke ha for mange farger i de neste bedene. Fin inspirasjonskilde det er. Og det er nå om høsten/vinteren jeg har tid til å la meg inspirere av andre blogger :)

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...