Calamagrostis x acutiflora ' Karl Foerster' er et gress med stort bruksområde. |
Jeg har snakket med flere som liker prydgress og vil ha dem i hagen, men syntes det er vanskelig å plassere og bruke dem. I bildene på denne bloggen har jeg plukket ut noen gode eksempler.
Selv er jeg hekta på prydgress og bruker de over alt og må ha minst en i alle bed. For første gang i fjor, har jeg nå brukt prydgress på en helt annen måte og har laget ett 25 meter langt prærieinspirert rabatt. Der prydgress skal flyte i mellom stauder i store grupper. Litt som på bilde over som er tatt i Wisley Garden, Surrey i England. Skal bli morro å se hvordan dette prosjektet utvilker seg om noen år, når alt er etablert. Jeg opplever at mange gress arter er overraskende herdige. De må bare ikke flyttes eller deles på høsten for det tåler de ikke særlig godt.
Prydgress passer til alt, enten alene i bed eller sammen med stauder. Mange prydgress er også flotte i potter med sin grasiøse form.
3. |
1. |
2 |
Bilde 2 - Rakettblomst - Kniphofia med Silkekinagress - Miscanthus. Rakettblomsten passer i grunn sammen med de fleste gresstyper.
Bilde 3 - Denne sammenplantingen er ryddig og minimalistisk, kun Hakonechloa macra 'Aureola' med Buksbom - Buxus sempervirens. Lekkert!
6. |
4. |
5. |
Bilde 5 - Litt ny kombinasjon med hosta og prydgress i lett mix.
Bilde 6 - Penselfjærgress - Stipa pennata med Lavendel - Lavandula. i ett solrikt bed passer disse flott sammen.
9. |
7. |
8. |
Bilde 8 - Ryllik - Achillea millefolium og prydgress hører jo bare sammen. Her med Penselfjærgress - Stipa pennata. Husk på å ikke gjødsle, for da blir rylliken alt for høy.
Bilde 9 - Liljer og gress er også veldig fint sammen. Her er Kongelilje - Lilium regale med Silkekinagress - Miscanthus sinensis.
Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen
Så vakre sammenplantinger! Jeg strever også litt med å kombinere gress med andre planter, men må vel til litt mer planlegging. Her går det mest etter innfallsmetoden =) Jeg har mye å lære og suger til meg det andre bloggere presenterer!
SvarSlettSelv har jeg sådd:
Millium effusum aureum,Festuca Glacua blåsvingel
Festuca `Elija Blue`Festuca, Glauca "Varna",
Carex "Coman`s bronze, Carex Buchaninii, Phormium mixed og Oryza sativa `Black Madras`!
Syns gress ofte er vanskelig å få til å spire, og Millium effusum tok minst et par år før den dukket opp, men den er jeg spesielt glad i!
Hei!
SlettEtter min erfaring er de fleste gressene du har sådd veldig lette å få til å spire :-) Men Phormium mixed og Oryza sativa `Black Madras` vet jeg ikke hvordan er. Phormium har aldri spirt hos meg, selv med selvhøstet frø. Men den må jo overvintres inne.
Millium effusum 'Aureum' er ett av mine yndlingsgress også! kjempe flott! Den frør seg overalt, men det gjør ingen ting :-)
Jeg sitter med en skoleoppgave, og bilder av enkeltplanter er det lett å finne, men gode bilder av samplantinger er det ikke så mange av. (Eller kanskje jeg ikke vet hva jeg skal søke på?)Disse blogginnleggene dine er i alle fall kjærkommen inspirasjon.
SvarSlettTakk! Det var hyggelig å høre :-) Litt usikkert på hva man skal søke på selv, når det gjelder samplantinger...? :-)
SlettHvor mange planter må man ha for å få gode 'tuster'? De jeg har sett i utsalg koster rundt 100 kr, og skal man ha en del blir det dyrt... hvilke har du gode erfaringer med å så selv, og tar det da flere sesonger før de blir som på de første bildet?
SvarSlettFlott med bilder av sammenplantinger, god inspirasjon!
Hei Grethe!
SlettTakk for hyggelig tilbakemelding :-)
Det spørs litt på hvilket prydgress du bruker, men på det bilde er det Calamagrostis x acutiflora 'Karl Foerster' Den vokser ganske fort og du har gode tuer innen 2 år. Jeg har laget et bed med mange i fjor og delte de tuene jeg hadde til håndstore tuer. Neste år tenker jeg det begynner å blir gode tuer.
Jeg kjøpte mine på høstsalg for en del år siden, mange vet ikke hvilken gullgruve gress er, så de blir ofte stående til slutt. Det er verdt å reise litt rundt mellom forskjellige hagesentre å titte når salget starter :-)