Av: Tommy Tønsberg
Så snart klokken er slagen på nyttårsaften, og rakettene har stilnet, vender tankene mine seg mot vår og sommer. Første nyttårsdag blir som regel tilbragt med nesa i frøkataloger (Les: i en skjerm) og drømmene om sommerens suksesser og nyheter i hagen vokser. I den stunden er alt som gikk galt i hagen i fjor glemt, og kun drømmene om neste års suksess får lov å blomstre. For som vi alle vet, neste år blir det bedre.
Noen av frøene som er sådd så langt. |
Blodbeger er blitt en standard her i huset. Den må sås hvert år, og fordi plantene har lang utviklingtid må jeg begynne tidlig. De små frøene sås i potter med såjord og dekkes med et lett lag vermiculite. Blodbeger er såkalte lysspirende frø, og det betyr at dersom de dekkes av jord og lyset stenges ute, får vi dårlig eller ingen spiring. Det beste er å så dem på jordoveflaten, men faren med frø som ligger på jordoverflaten er at de tørker ut. Dette fikser et lag vermiculite som holder på fuktigheten og slipper lyset igjennom. Deretter går frøpottene i minidrivhus med undervarme.
Et annet fast innslag her er kjempeverbena (Verbena bonariensis). Også denne har lang utviklingstid og for å få lengst mulig blomstring bør den sås tidlig. I motsetning til blodbeger er kjempeverbena mørkespirende. Det betyr at jeg dekker dem med et lett lag med jord. Et lite jordsold gir meg et lett dryss over frøene så de ikke begraves for dypt. Slår du av lyset om natten der du har frøene vil dette også hjelpe til med mørkespiringen.
Chili og paprika
Tredje gruppe av «må så» frø for meg i januar er chili og paprika. Det kan virke tidlig å så grønnsaker allerede i januar og faktisk vil senere såing av enkelte chilisorter gi rimelig avling i løpet av sommeren likevel dersom du starter senere. Likevel kan jeg ikke la være å tenke på min venninne Gunn som en gang sa at november faktisk hadde vært bedre å så paprika for å få litt avling. Man har jo tross alt lyst på mer enn tre paprika fra en plante i løpet av sommeren... I år sår jeg disse parika og chili:
Paprika:
'King of the North' – fordi den har gitt god avling her i kjølige somre før.
'Topeppo Rosso' – fordi jeg elsker den litt butte, bølgete formen på fruktene.
Chili:
Fordi jeg ofte ser hagen i bilder, altså ikke «bilder» men fotografier jeg skal ta med kameraet, så velger jeg ofte planter ut ifra dette. Det er grunnen til at det blir én chili av hver farge i år.
‘De Cayenne’ – fordi en rød alsidig chili som gir god avling er noe jeg bare må ha.
‘Lemon’ – for den litt spennende sitrussmaken og gule fargen.
‘Bulgarian carrot’ – fordi oransje må med på bildet
‘Buena Mulata’ – for de umodne fruktene er lilla og den har i alle år gitt stor avling her hos meg.
I tillegg fant jeg noen gamle frø av ‘Murasaki Purple’, ‘Puma’ og ‘Datil’ som sås fordi jeg hadde frøene og fruktene ser kule ut.
Samt ‘Padron’ – fordi den normalt ikke er så sterk, og nytes som en grilla snack om sommeren.
Et chili-tableau fotografert for et par år siden. |
Stemor
Også stemor sås i disse dager. Stemorsblomster kan sås nå eller senere, det hele kommer an på når du ønsker å ha dem i blomst. Selv synes jeg det er hyggelig å ha noe å plante ut tidlig når utetemperaturene fortsatt er lave. Og de årene jeg har hatt selvsådd stemor tidligere har de ikke bare blomstra tidlig, men faktisk fortsatt blomstringa sommeren igjennom! Så det er en god investering i tid synes jeg. I år skulle jeg ikke så så mange forskjellige, men fordi jeg har et nytt hageprosjekt på gang denne sommeren, den blå hagen, har jeg sådd noen forskjellige blå sorter i tillegg til de sortene jeg ønsker å dyrke i potter.
Årets stemorsorter er:
‘Nature Antique Shades’ – bare fordi fargen er så utrolig vakker! Den skal pryde mange potter her hos meg til sommeren.
‘Frizzle Sizzle Mixed’ – Fordi den har vært en favorittt her så lenge som vi har hatt firmaet vårt Garden Living og blomstene med bølgete kronblad er så søte.
‘Rococo Mixed' og 'Frou Frou Mixed' – fordi jeg har behov for å se om det er stor forskjell på sortene. Og du kan aldri ha for mange stemor med bølgede kronblad.
'Tiger Eye Gold' – fordi de søte små ansiktene minner meg om tigre.
'Corina Terracotta' – fordi jeg trenger noe i oransje til den delen av hagen der jeg har varme farger.
'Joker Light Blue', 'Swiss Giant Ullswater Blue' og 'Cats Marina' – fordi jeg vil ha dem i den nye blå hagen.
Hoya og plantelys
Det går ikke bare i frøsåing her om dagen. Fordi jeg har mange forskjellige inneplanter og mange av fjorårets anskaffelser stod og tok opp plass på planterommet, måtte noe raskt gjøres for å få plass til sommerblomster og grønnsaker skal sås. Men hvor gjør man av en masse småplanter når vinduskarmene allerede er fulle? Løsningen ble en såkalt lyshylle, en hylle med LED lys hvor småplanter av Hoya, porselensblomst, og min favoritt-inneplanteslekt kan stå og vokse seg til. De lette, lange LED lysene fra Nelson garden passet akkurat inn i en hylle jeg har og nå står småplantene trygt og beskyttet der. Litt varmere blir det inni denne hylla også, siden den har glassdører, noe Hoyastiklingene setter stor pris på. Jeg gleder meg til å se hvordan de kommer til å trives og utvikles, men allerede nå ser jeg at de første blomsteranleggene er ved å utvikle seg.
I lyshylla får Hoyastiklingene lys og varme i gamle hus. |
Symrer og ranunkler
For en ukes tid siden falt gradestokken ute til nærmere -20° C og når man bor i et 100 år gammelt tømmerhus så merkes det innendørs også. Oppvarmingen funker greit i de rommene som brukes til daglig, men i det lille gjesterommet ble det KALDT! Kjølige temperaturer kan gjøres til en fordel og jeg bestemte meg for å sette knoller av kronsymre (Anemone coronaria) og ranunkler (Ranunculus) allerede nå. (Ikke stress med å få satt dine, med mindre du har fikse tanker om å dyrke dem inne på kaldt gjesterom med lys.) Det er altfor tidig å sette dem egentlig, men siden jeg har kaldt hus, tillegslys og en evig optimisme om at våren kommer til å bli mildere enn før... Så kan jeg starte nå. Jeg dyttet ned noen knoller i pluggbrett i jord iblandet perlite og langtidsvirkende gjødsel. (Jeg bruker alltid langtidsvirkende gjødsel når jeg blander til jord der planter skal oppholde seg i lengre tid, det sparer meg for å huske på å gjødsle siden og gir meg større sjanse for å få et bra resultat.
Langtidsvirkende gjødsel i jorda gjør jobben siden lettere. |
Anemone pavonina
I kjelleren har jeg småplanter av en kronsymreslektning i vekst allerede. Det er naturlig for disse anemonene å vokse i den kjølige delen av året og der de kommer fra blir somrene så varme at vinteren med lave temperaturer (men ikke frost) og nok fuktighet er tiden de vil vokse.
For to år siden fikk jeg frø av Anemone pavonina som hvert år fyller Beth Chattos grushage i England med fargerike blomster. Og jeg har nå hatt disse på tilvekst i kjelleren i to vintre. Så snart det begynner å bli vår (Og jeg glemmer å vanne...) så visner de tilbake til sine underjordiske knoller. Nå passer jeg på som en smed for jeg ønsker virkelig å få dem store så jeg kan ta knollene opp etter nedvisning og legge dem om våren så de kan blomstre ute om våren her.
Anemone pavonina i Beth Chattos grushage. |
Trepionfrø i plastbokser med perlite. |
Fortsatt har jeg frøposer med ting som skal sås. Artisjokk, tidligtomat og agurk for innendørsdyrking samt en lang rekke stauder, men fortsatt er det tidlig og jeg trenger ikke få sådd alt med en gang. Januar er lang og mørk og det er godt å ha noe å se frem til.
Jeg gleder meg til resten av januar!
Tommy Tønsberg (f. 1980) er hagebokforfatter, foredragsholder og pasjonert hagedyrker med interesse for alt som vokser og gror. Han er en av eierne av firmaet og nettbutikken Garden Living og driver denne bloggen sammen med Kenneth Ingebretsen.
Link til andre blogginnlegg:
Forkultivering - slik gjør du det
Vårens hageopphold i The Beth Chatto Gardens
Link til produkter hos Garden Living: