søndag 14. oktober 2012

Hagelivs 10 favorittløker

Snøkrokus er blomsterrik og fin
Fra tid til annen kommer spørsmålet opp: Dere som har skrevet en løkbok må da ha noen favoritter? Og dere får vel til all løk dere? Og svarer er helt klart uten tvil det har vi! Og nei vi får ikke til alt, men siden vi er litt over middels interessert får vi heldigvis til ganske mye. Bildene og teksten har vi tatt ut fra løkboken vår: Hageselskapets bok om løker og knoller.

Flere av disse, men ikke alle, er nå å få kjøpt i nettbutikken vår Garden Living.

Kenneths 5 favorittløker:

Hagelerkespore 'Frodo'
Hagelerkespore ’Frodo’
Corydalis solida ’Frodo’

Høyde: 12–15 cm

Blomster: Hvit med rødlilla kant

Blomstringstid: April–mai

Plassering: Sol til skygge

Jord: Vanlig hagejord, gjerne fuktig

Bruk: Bed og fjellhage
Herdighet: H5

I de siste årene har det kommet en rekke nye sorter av hagelerkespore, med fargekombinasjoner som vi tidligere aldri har sett. Sorten ’Frodo’ er en av disse med hvite blomster og rødlilla leppe. Dette er en av mange i en serie av sorter oppkalt etter filmtriologien Ringenes Herre. ’Gandalf’ har hvite blomster med svakt blå kant og mørkt senter. ’Mordorland’ er purpurblå. ’Bilbo’ er hvit med lilla kant. ’Lord of Moria’ er lillarosa med hvit senter, og ’Snowstorm’ er hvit

---------------


Koscyclamen
Koscyclamen
Cyclamen coum


Høyde: 10 cm
Blomster: Magenta, rosa og hvit
Blomstringstid: April–mai
Plassering: Sol til halvskygge
Jord: Moldrik, luftig, god drenert hagejord.
Bruk: Fjellhage, forvilling under busker og trær
Herdighet: H3

I milde strøk kan denne arten blomstre allerede i februar, blomstene ligger klare under jorden allerede før vinteren starter. De små blomstene virker skjøre, men er tøffe og tåler mange minusgrader. Koscyclamen trives under busker og trær, i jord som er godt drenert. De kan klare seg mange flere steder i landet hvis de dekkes og beskyttes mot vinterfukt. Formering ved frø. Kossyklamen kommer fra Bulgaria, Kaukasus, Tyrkia, Syria og Libanon, der de vokser i bøk- og furuskog. Prøv den som bunndekker under busker og trær, men den må ikke kjempe om lyset og plassen med andre planter. Det finnes mange sorter og underarter av denne arten med forskjellige blomsterfarger og bladfarger.
---------------


Vanlig snøklokke
Vanlig snøklokke
Galanthus nivalis

Høyde: 10 cm
Blomster: Hvite
Blomstringstid: Mars–april
Plassering: Sol–halvskygge
Jord: Vanlig hagejord
Bruk: I bed eller forvillet
Herdighet: H7

Vanlig snøklokke er en av våre tidligste løkvekster og en ordentlig gledesspreder når de melkehvite blomstene slår ut i blomst tidlig om våren. Vanlig snøklokke har smale blader, grågrønne i farge, og nette blomster med tre ytre kronblad og tre indre. De indre er ofte merket med en grønn, eller i noen tilfeller gul flekk.
Snøklokker tåler å stå i svakt fuktig jord, og der de trives vil de formere seg både med frø og sideskudd. Fordi snøklokkene ofte formerer seg raskt kan det være behov for å grave dem opp, og plante dem ned igjen med litt mer mellomrom fra tid til annen. Dette er best å gjøre når plantene har visnet ned og er i dvale. Vanlig snøklokke er viltvoksende i Europa fra Pyreneene til Ukraina, men den har forvillet seg og finnes viltvoksende også i Storbritannia, Nederland og Belgia.

 ---------------


Martagonlilje
Martagonlilje
Lilium martagon

Høyde: 150 cm

Blomster: Fra lys rosa til mørk rosa, hvite former forekommer også.

Blomstringstid: Juni–juli

Plassering: Sol til skygge

Jord: Humus og næringsrik

Bruk: Rabatter, bed, forvilling og i skogsterreng
Herdighet: H7

En av de vakreste liljene til forvilling på naturtomter. Martagonlilje kan finnes forvillet ved gamle hus her til lands. Der den trives kan den danne store bestander ved hjelp av sideløk og frø. Frøplanter vil blomstre etter 4–5 år.  Denne liljen kan være ganske variabel og finnes i en rekke rosa nyanser, med eller uten prikker. Hver stengel kan ha opptil 30 blomster hvis løken står i næringsrik jord. De peneste formene er de med sterkest farge. Martagonlilje blomstene har kronblader som ruller seg helt tilbake. Noen steder i landet går den også under navnet krøll-lilje. 

---------------


Påskelilje
Påskelilje
Narsissus pseudonarcissus

Høyde: 20–25 cm
Blomster: Gulnyanser
Blomstringstid: Mai–juni
Plassering: Sol
Jord: Godt drenert næringsrik hagejord.
Bruk: Bed, rabatter, til forvilling og under busker og trær
Herdighet: H6

Der denne arten vokser vilt danner den store bestander, og kan dekke hele åssider med gule blomster. Den vokser i fjellene mellom Frankrike og Spania. I hagen er de lettstelte planter som forviller seg lett og passer derfor fint til naturtomter. Blomstene er middels store og nikkende. Kronbladene er svakt vridde og lysere gul en selve trompeten som er mer fyldig gul. Det er synd at denne påskeliljen er så uvanlig i salg her til lands, men fåes gjennom spesialplanteskoler og løkfirmaer utenlands.

---------------

Tommys 5 favorittløker:

Storvinterblomst
Storvinterblomst
Eranthis hyemalis



Høyde: 8–10 cm

Blomster: 8–10 cm

Blomstringstid: Mars–april

Plassering: Sol til halvskygge

Jord: Moldrik og luftig jord.

Bruk: Bed, fjellhage, forvilling under busker og trær.
Herdighet: H5

En av de plantene som er tidligst ute med å blomstre er storvinterblomst. I de sørlige landsdelene kan de dukke opp allerede i februar hvis vinteren er mild. Blomstene er gule og sitter på en krans med flikete blader. Disse plantene bør plantes så raskt som mulig ved innkjøp, for de liker ikke å tørke. La knollene ligge og svelle i vann ett døgn før planting, så er det flere som etablerer seg bedre. Får planten stå i fred frør den seg rikelig rundt i hagen. Frøplantene blomstrer etter ca 3 år.
Plant gjerne storvinterblom under løvfellende busker der de kan blomstre vakkert om våren. Når prydbuskene utvikler blader senere på våren er vinterblom klar for å visne ned. 

---------------


Persiakrone 'Adiyaman'
Persiakrone ’Adiyaman’
Fritillaria persica

Høyde: 100 cm
Plassering: Sol
Jord: Godt drenert
Bruk: Bed
Blomster: Mørke brunlilla, nesten svarte
Blomstringstid: Mai
Herdighet: H4

Persiakrone har noen av de mørkeste blomstene av alle løkvekstene. Klokkene er farget i en mørk plommefarge, nesten svarte, og er forførerisk vakre. De kommer i klaser oppover en opptil 80 cm høy stengel og står i fin kontrast mot det blådoggede bladverket.
Persiakrone kommer fra fjellområder i Syria, Libanon og Israel, men trass i sitt sydlige opphav vil de kunne vokse, og blomstre i norske hager. For årlig, og god blomstring må du plassere persiakrone solrikt, varmt og godt drenert. Får de ikke disse vekstforholdene oppfylt vil de likevel belønne deg med storstilt blomstring om våren for deretter å sakte trekke seg tilbake. Sorten ’Adiyaman’ er større i både vekst og blomst og derfor et bedre valg for hagen enn den rene arten av persiakrone.

---------------

Iris 'Katherine Hodgkin'
Iris ’Katherine Hodgkin’
Iris

Høyde: 10 cm
Blomster: Lysblå og sjøgrønne
Blomstringstid: April
Plassering: Sol
Jord: Vanlig hagejord
Bruk: Bed eller fjellhage
Herdighet: H6

Denne irisen er en krysning mellom snøiris (Iris histrioides ’Major’) og Iris winogradowii. Den har store, sjøgrønne og lysblå blomster, og kommer opp av bakken tidlig om våren. Bladene kommer etter blomstringen og står en stund for å samle næring. Som andre av de tidlige irisene liker den ikke å ha det for vått rundt løken, da kan de gå ut. Denne er derimot en av de lettere våririsene å lykkes med og kommer igjen år etter år på vanlig hagejord. Den vil også spre seg med sideløk og det kan være nødvendig å dele kolonien etter noen år.
Blomsterfargen på denne irisen er ganske spesiell, lysblå og sjøgrønn på en og samme gang med lysende gult svelg gjør den til en av vårhagens store stjerner.

---------------


Klosterklokke
Klosterklokke
Leucojum vernum

Høyde: 20 cm
Blomster: Hvite
Blomstringstid: April–mai
Plassering: Sol–skygge
Jord: Vanlig hagejord
Bruk: I bed eller i plen til forvilling
Herdighet: H7

Klosterklokker er noen av de tidliste løkvekstene i hagen. Allerede om høsten kan vi se at skuddene står klare i jordoverflaten, og bare venter på at det skal bli vår. Så snart våren kommer bryter blomsterknoppene ut av skuddene og blomstrer på ca 10 cm høye stilker, som siden forlenger seg til ca 20. Klosterklokke kan ha en eller to klokker på hver stengel og hver av de seks kronbladene har en grønn eller gul flekk nederst mot spissen. Klosterklokker tåler en lett fuktig jord, og der de trives vil de selvså seg med både sideskudd og frø. Klosterklokkeløk liker ikke å bli tatt opp, og tørket, derfor kan det vare en utfordring å få de tørre løkene vi av og til kan få kjøpt etablert.

---------------


Yndetulipan ’Alba Caerulea Oculata’
Yndetulipan
Tulipa humilis

Høyde: 10 cm
Blomster: Rosa nyanser med gult senter (noen former har blått senter)
Blomstringstid: April–mai
Plassering: Sol
Jord: Varm, sandblandet og porøs
Bruk: Bed, fjellhage og under trær
Herdighet: H6

Denne lille tulipanen er et ordentlig blikkfang i hagen, tross sin lille størrelse. Det finnes flere utvalgte former av denne arten. Noen har blomster i lys rosa, andre mer rosalilla, senteret i tulipanen er gult, men mange sorter har blått og lilla senter. Dyrk den i full sol, på en jord med god drenering bestående av grus og sand. I vill tilstand vokser denne tulipanen ved snøgrensen, så den liker fuktighet under blomstringen. Andre fine former:  ’Little Beauty’ er rødlilla med blått senter, Tulipa humilis var. pulchella ’Alba Caerulea Oculata’ er hvit med blålig senter, Tulipa humilis 'Eastern Star' har rosalilla blomsterblad med gult senter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...