mandag 8. oktober 2012

Legge løk i potter - En fargesterk vår starer nå.

Løk legges ned i potter tidlig slik at de får rotet seg godt
En fargesterk vår starter nå med løk som legges i potter. Å legge løk i potter gir en unik mulighet til å leke seg med farger. Våren er intens og fargerik og siden en slik sammenplanting er ment for å vare i en begrenset periode, kan du være vågal i løk og fargevalg. Det er lov å slå ut håret! 

Du finner høstløk i nettbutikken HER.
Vi har kun valgt tulipaner i år i mange herlige fargekombinasjoner. Slik gjør vi det.

Slik planlegger du pottene:

Valg av potte:
Potten må enten være en frostsikker potte eller en plastpotte som du setter ned i potten, som lett kan fjernes når beplantingen blir mindre pen. Bruker du en vanlig plastpotte kan den fint graves ned i bakken og tas opp når våren kommer. på den måten sikrer du bedre overvintring på løkene, siden de blir mer isolert.

Jord og drennering:
Pass på å ha lecakuler i bunn av potten slik at vannet får fri tilgang ut av potten. Jorden bør være luftig, gjerne med innblandet sand. Sand gir løkene den dreneringen de liker. Det er viktig at potten ikke blir fuktig/våt på vinteren. Heller litt for tørt enn litt for vått, da klarer de vinteren mye bedre.

Plantetidspunk:
Løker bør plantes så fort som mulig om høsten, slik at de rekker å etablere seg før vinteren. Løker tåler mer vinterkulde om de får dannet røtter i 4–6 uker, slik at de får forberedt seg på at vinteren kommer. Kjøper du løk på salg bør disse plantes i potte og settes kjølig i noen uker i en kjeller eller garasje, slik at de får satt røtter. De trenger ikke stå varmt bare det er over 0 C. Etter noen uker kan de graves ned under snøen eller ettes et sted kaldt.

Hva slags løk kan brukes?:
De aller fleste løk kan plantes i potter som et fint vårdisplay. Men det det er ingen vits i å kjøpe for dyre løker til dette. Velg noen av de billigste, men ikke vent på salget, for da er det ikke sikkert løkene får nok tid til å etablere seg. Mange krukker blir fine ved å plante litt stemor eller forglemmegei mellom løkene på våren.

Tips!
- Løk kan plantes på forskjellige dypder, slik at du får plass til enda mere løk. Store løk legges dypere enn mindre løk.
- Hvis du ønsker forsinket blomstring, plant annenhver løk oppned. løken må snu skuddet rundt og blomstringen vil bli noe forsinket.
- Når løkene blomstrer holder de lengre hvis potten ikke står i direkte sol. Hvor varmere de står, jo kortere står blomstene.

Velg ut løker etter farge og type. Disse har vi valgt i år!
Løkene kan blandes før de legges eller legges systematisk
Bruk en romslig potte til løk, det gjør seg bedre
Noen løk kan legges oppned slik at de blomstrer senere.


Til inspirasjon - bilder fra løklandet Nederland

Ton i ton både krokus, bast og potte
Nydelig enkelt med hvite perleblomster og tulipaner
Perleblosmter, svibler og stemorsblomster
Våriris - Iris reticulata
Søt! Forglemmeiei, svibler og stemor
Mørke tulipaner og stemorsblosmter. Mystisk!
Potte med påskeliljer
Lysblå perleblosmter med Acorus gramineus
Rosa tulipaner er vakkert
Påskeliljer, svibler og stemorsblomster
Tulipaner og svibler - enkelt og duftende!
Dristig potte i rosa og oransje!
Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

Du finner høstløk i nettbutikken HER.


Hilsen Tommy og Kenneth


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...