søndag 24. juni 2012

Irisfest


Sjarmerende Iris
Denne middels høye irisen har kontraster
Mange av våre iriser har vi fått gjennom gode, og hyggelige hagevenner som har en stor giverglede. Mange av disse plantene har vært på rundreise i mange hager rundt i Norge, og har nå havnet hos oss. Ikke rart mange av dem har mistet sitt navn på veien. Men hva gjør vel det når blomstene er overdådige vakre?
Iris har blitt dyrket i lang tid, faktisk ble de første dyrket 7000 f.Kr! Dette er en stor familie som vokser i mange deler av verden Europa, Asia, og Amerika. De har mange slags typer vekstformer og vokser i mange områder fra tørre skråninger, frodige enger til dammer. Over 300 arter finnes. Vi har en viltvoksende iris i Norge, Iris pseudacorus, den vokser ved fuktige enger og dammer. De vanligste irisene er kanskje skjeggiris - Iris germanica og sibiriris - Iris sibirica.
Mange av Irisene har flotte mønstre

Nærbilde av skjegget
Knopp klar for å pakkes ut
Det er lett å se hvorfor Iris germanica har fått et norske navnet skjeggiris. Hver av de tre kronbladene har dette "skjegget" som går ned mot senter av blomsten. Ofte er "skjegget" i en annen farge en selve blomsten.
Middelshøy iris med farge som krem
Blomsterfarge som er ton i ton
Iris chrysographes 'Stjerneskud'
Ukjent Iris chrysographes close up
Iris sibirica
Ukjent Iris chrysographesIris er kortlivet, men flotte i midtsommerbuketter

Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...