fredag 29. juni 2012

Udyr fra en annen verden – Oldenborrer

Oldenborrelarver lever av gressrøtter
Under bare føtter som løper over plenen en sommerdag, befinner det seg store feite ekle larver av oldenborrer. De som har sett filmen Alien har en idé om hva dette er for noe.

Det finnes 3 arter oldenborrrer i Norge – Hageoldenborre (Phyllopertha horticola), Kastanjeoldenborre (Melolontha hippocastani) og Sankthansoldenborre (Amphimallon solstitialis). Sistnevnte er den som er vanligst og som jeg tror er i plenen her. De finnes fra Sørlandet og opp til Trøndelag. De voksne billene lever i løvslog og er store opptil 2 cm. Billene svermer i skumringen og det er lett å se og høre de da de flyr litt vimsete og brummer høyt. Når de lander på plenen borrer de seg fort ned i torva der de legger egene sine. Larvene lever av gressrøtter og bruker 2–3 år på å utvikle seg til voksne biller. Ved fjerning av plen vil man fort kunne se larver i flere størrelser. Den siste fasen kan de være opptil 3 cm, kremhvite, med brunt hode. Plenen der larvene lever kan få brune flekker og få døde partier. Vår plen har ikke fått dette og vi har mange larver.

Denne larven likte ikke at jeg forstyrret middagen
Oldenborrelarver har to fiender grevling og fugler. Vi er så heldige at vi har oldenborrelarver i plenen, og grevling i område. Grevlingene gjør i grunn en god jobb med å ta disse larvene, men de harver opp hele plenen samtidig. Slik så plenen vår ut tidligere i sommer etter grevlingbesøket. Vet ikke hva som er værst oldenborrelarver som spiser opp plenen eller grevlingen som graver opp plenen?
Grevlingen harver opp plenen etter mat
Her har den vist funnet noe mat....
Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...