lørdag 9. juni 2012

Asparges - Enkelt og sunt!

Ferdig høstet asparges fra hagen - super godt!
 Asparges er fantastiske planter! De smaker nydelig og inneholder A og C vitaminer, men også andre ting som kalsium, fosfor og jern. Og ikke minst de er veldig lette å dyrke.

Det finnes flere sorter asparges, de fleste som dyrkes i dag er hann planter som er F1 hybrider. Før dyrket man både hunn og hann planter, men hunnplanter bruker energien på å sette frukter, så de gir mye mindre avling. En må ofte lete litt for å finne asparges planter i salg og ofte er de uten sortsnavn også. Det lønner seg å vite hvilken sort du har for det er forskjeller.
Vi dyrker 'Gijnlim' som gir tidlig og stor avling. 'Pacific Purple' er en sort som har purpurfarget skudd, de er morsomme å dyrke på grunn av fargen. Skuddene blir grønne hvis de kokes. Sorten 'Martha  Washington ' har vi også og dette er en frøklon med både hann og hunn planter. Jeg har heldigvis bare sett en plante som får noen få bær. Men det finnes mange andre sorter.

Hvit asparges er det samme som den grønne, bare at de hvite har man hyppet jord over stilkene slik at de ikke har fått lys. Jeg syntes den grønne er mye bedre og den er proppfull av smak!

Slik lykkes du med asparges:

Frø kan såes direkte i små potter med sandblandet jord, de spirer ganske fort. Plantene vil være klar til å høstes av etter ca 4 år. Frø finner du i nettbutikken her: Asparges frø
Det vanligste er å kjøpe småplanter eller barrots aspargeskroner. Småplanter er høstningsklare etter ca 2 år, mens større kroner kanskje etter 1 år. Har du store planter fra før og vil ha flere, kan store planter deles. Aspargesplanter har vi i nettbutikken fra mars - april og du finner dem her: Aspargesplanter

Asparges dyrkes ofte i opphøyde rader i tung eller leirholdig jord. Har du sandblandet jord kan de plantes på vanlig flat bakke. Dette er i utgangspunktet en strandplante, så den liker å stå i sandblandet jord, med PH mellom 6.5 til 7,5. Siden den liker så høy PH, er kalking nødvendig. Dekk gjerne radene med kompost eller husdyrgjødsel, det gir næring og holder ugresset nede. Før brukte man tang for å dekke med,  for asparges tåler salt godt og det gjør ikke ugresset. Ulempen er at salt gjør jorden ubrukelig for å dyrke andre ting i nærheten.

Plant asparges med 100 - 150 mellomradene og ca 40 - 50 cm mellom plantene. Planten blir veldig høy rundt 150 høy, så det er vanlig at stilkene må støttes opp. Asparges kan høstes i 1 måned, etter dette bør planten få lov til å utvikle skuddene sine og samle opp næring og energi til neste år. Det er vanlig at en plante kan gi avling i 15 - 20 år, med opptil 9-12 skudd pr. plante.

Asparges sorten 'Pacific Purple'
Høsting av sorten 'Gijnlim'

 
Frø finner du i nettbutikken her: Asparges frø
Aspargesplanter har vi i nettbutikken fra mars - april og du finner dem her: AspargesplanterCopyright Photograph © Kenneth Ingebretsen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...