lørdag 25. februar 2012

Vårplanting i potte


Ranunkel, primula og stemor i vårpotte.


Stemor

Det er bare å tilstå, vi kunne rett og slett ikke dy oss lenger, og kjøpte like greit litt småtteri til å plante i en potte til å ha på trappen. Det er mange år siden vi hadde vær og temperatur til å gjøre det, så jeg storkoser meg! Dessuten gir det skikkelig vårstemning!
Fargene ble valgt ut i fra stemorsblomstene som jeg syntes var helt nydelige med sin svakt lilla kant. Lys sitrongule farger er delikate.
Stemorsblomstene er tøffe planter som tåler mange minusgrader. De klarer  5 minusgrader uten problemer, og jeg har hatt de ute i 14 minusgrader et år ( Glemte å ta inn potten en natt) og det klarer de også fint, men selve blomsten blir skadet når temperaturen er så lav.


Primula

Når vi kommer ut i februar/mars begynner primulasesongen å gå mot slutten. Det er veldig synd, siden primula er planter som passer perfekt som utplantingsplanter på denne tiden. De tåler også mange minusgrader, er de herdet tåler de 5–10 minus fint. Primula er herdige stauder som er lette å få til hvis du planter de ut i hagen når de er ferdig blomstret. Dette er vårplanter som trives mye bedre ute med lave temperaturer en de gjør inne i en varm stue. Selvfølgelig fant vi en lys kremgul variant som matchet godt til resten av plantene i potten. Noen ganger er ton-i-ton like fint som frekke kontraster.
Ranunkel

Det er vanskelig å motstå ranunkler - Ranunculus, med sine delikate og tynne kronblader som ligger lag på lag. Ikke nok med at de er vakre, de er ganske greie å ha med å gjøre også, så sant de står ute. Inne i mørke, varme stuer trives de ikke, men får de det lyst og kjølig går det mye bedre. Dette er planter som også tåler flere minusgrader og passer perfekt i en beplantning på disse tider. De er ikke herdige nok desverre til å overvintre i hagen og vil du ta vare på denne planten, må du ta våre på knollen og oppbevare den frostfritt gjennom vinteren.

Slik planter vi:
Bruk 5 cm leca i bunnen av potten, fyll så på med jord. Plantene setter vi ut i potten før vi planter de. På den måten kan vi flytte dem rundt, og justere hvordan vi vil ha dem. Når vi har fått satt dem sammen, tar vi av potten og planter dem ned i potten. Når de er ferdig plantet, blir de vannet slik at rotklumpen kommer i godt kontakt med jorden. Thats it!
Da er det bare å passe på temperaturen, og ta inn potten om kvelden, ihverfall den første uken til plantene er blitt skikkelig herdet, da tåler de minusgradene enda bedre.

Planting av vårpotte
Ferdig plantet, denne blir fin på trappen.   

Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...