lørdag 4. februar 2012

Sammenplanting med blad som fokus

En hage bør alltid ha en del planter med dekorative blader. Spesielt hvis det er en liten hage, er det viktig å tenke på bladene. Blomstringen varer ofte bare i 2-4 uker, og før og etter dette er det bladene som er fokuset. Så 80% av tiden er det faktisk bladene som lager displayet. Det er moro å leke med bladenes farge, tekstur og kontrast. Ovale blader med smale/spisse, grove blader med findelt, grått med grønt osv. Jeg prøver å gjennomføre dette konsekvent, men det er alltid rom til forbedringer, hvem lykkes vel med alt?
På bildene under er det en del bladliljer - Hosta og de er selvfølgelige bladplanter i hagen. Prøv gjerne andre mindre selvfølgelige planter som storkenebb, dagliljer, tvetann, lammeøre, gravmyrt, prydrabarbra, forglemmegeisøster mm.


Bilde over er i vår hage og er av :
Alunrot - Heuchera 'Georgia Peach', vortemelk - Euphorbia dulcis 'Chameleon' med prydgresset Carex morrovii ' Variegata' . Gresset og alunroten er vintergrønne og gir intresse ellers i året også.


3.
1.
2.
Bilde 1 -  Dagliljer - Hemerocallis med bladliljer - Hosta, begge blomstrer, men har også fine blader utenom blomstringstiden. Enkelt og vakkert.

Bilde 2 - En lettstelt sammenplantning som tåler det meste. Bladlilje - Hosta med marikåpe - Alchemilla mollis. Friskt og lekkert.

Bilde 3 - Litt mer uvanlig bladblanter å regne. Julerosen - Helleborus argutifolius med vintergrønne taggete blader med prydgress. Her er det god kontrast mellom bladformene.

6.
4.
5.
Bilde 4 - Bladlilje - Hosta med krypmispel - Cotoneaster horizontalis, veldig fint sammen på grunn av bladenes kontrast i farge og størrelse. Bilde er fra Gøteborg Bontaniske hage.

Bilde 5 - Bladliljer - Hosta og bregner - en klassisk kombinasjon som aldri slår feil!

Bilde 6 - Hel i uhel, denne blådoggete bladliljen er plantet med vilje, men den variegerte korsknappen - Glechoma hederacea 'Variegata'  som slynger seg i mellom kom dit på egenhånd. Tiden vil vise om jeg angrer på korsknappen for den er litt i overkant spredningsvillig.

9.
7.
8.
Bilde 7 - Bladliljer - Hosta med alunrot - Heuchera, to bladplanter som er nummer en!

Bilde 8 - Et bed bare med bladliljer - Hosta er kjempeflott, her gjelder det å sette sammen de riktige bladfarge for her er det mye å velge mellom.

Bilde 9 - Bladliljer - Hosta med marikåpe - Alchemilla mollis og viftelønn - Acer palmatum 'Dissectum'


Copyright Photograph © Kenneth Ingebretsen
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...