mandag 27. februar 2012

Beskjæring av granhekk


Beskjær kun årskudd
Kort inn greiner, ved et skudd

Nå i slutten av februar er en perfekt tid til å beskjære busker og trær på. Vi har en gammel granhekk som var her når vi kjøpte huset. Den har ikke blitt beskåret på de siste ti årene. Det bringer en del utfordringer. Det gjelder å "lese" treet og vite hvordan det vil reagere på beskjæringen. Spesielt siden  gran ikke skyter nye skudd fra gammel ved. Det vil si jeg måtte beskjære veldig forsiktig for å sakte men sikkert la hekken bli tett og vokse til, men den blir aldri en smal og tynn hekk igjen. Heldigvis har vi plass nok.

Første året tok jeg toppene og kuttet de over en sidegrein for å gjøre inngrepet mest mulig usynlig. Toppene var store kanskje 1 - 1 1/2 meter lange. Sidegreinene ble kortet inn, rett over et skudd. 
Nå det andre året har hekken reparert seg bra og det var på tide å kutte av flere greiner i toppen, som var på vei til å bli nye topper. De ble kuttet hard inn. Sidegreinene ble denne gangen også kortet inn, rett over et skudd slik at ikke beskjæringen syntes så lett. 

Målet er at etter en del år har hekken vokst seg tett og jeg kan bruke en hekksaks i steden for manuell beskjæring. Granhekker skal i utgangspunktet kun beskjæres på siste års vekst og ikke inn på gammel ved. Så dette er en hekk man må beskjære hvert år.

Alt som blir fjernet fra hagen må få komme tilbake, haging er en sirkel av liv. Så vi putter greiene i kompostkverna og kutter de opp til masse fint komposittmateriale. Dette avkuttet bruker vi også til å legge under busker og trær, for å hindre ugress vekst. Etter noen år har det blitt til kjempe fin jord.
Avkutt
Oppkuttet kvist
Ganske fornøyd etter en god dags jobb!
Her gjelder det ikke å ha høydeskrekk!

6 kommentarer:

 1. Godt jobba!
  En godt stelt granhekk er veldig flott, men noen lettvinn løsning er det jo ikke.
  Granhekken hjemme på gården har forresten ett hakk i seg fortsatt etter at noen gikk på ski over den en ekstremt snørik vinter for minst 30 år siden... (det kunne sikkert vært utbedra av noen som virkelig kunne å beskjære, men det har nå sin sjarme da).

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker du sier sjarm, for det er kanskje vel så viktig tenker jeg enn en helt perfekt hekk. Våres er rimelig overgrodd og kanskje ikke sjarmerende enda....men vi er på vei dit :-)

   Slett
 2. Kan virkelig en granhekk som ikke har vært beskåret på ti år reddes? Jeg har alltid trodd at ett år, toppen to, og så var hekken tapt. Godt å høre, for granhekker er pene. Det vil si pene granhekker er pene. En ustelt granhekk...uff og huff.

  SvarSlett
 3. Lykke til på veien, en hekk lenger ned i veien er nå beskåret på femte eller skjette året - og fra å være skikkelig stusselig, så -ja, har den blitt mye bedre. Og granhekk er fint, så fint at det er da ikke bare å kutte den ned, og plante ny - det tar evigheter! Har tro på prosjektet deres, og er imponert over innsatsen! :)

  SvarSlett
 4. Kan man kun beskjære i februar?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mette!
   Det går som regel fint å beskjære senere også, men de må ikke ha begynt å vokse :-)

   Hilsen Kenneth

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...