mandag 27. februar 2012

Beskjæring av granhekk


Beskjær kun årskudd
Kort inn greiner, ved et skudd

Nå i slutten av februar er en perfekt tid til å beskjære busker og trær på. Vi har en gammel granhekk som var her når vi kjøpte huset. Den har ikke blitt beskåret på de siste ti årene. Det bringer en del utfordringer. Det gjelder å "lese" treet og vite hvordan det vil reagere på beskjæringen. Spesielt siden  gran ikke skyter nye skudd fra gammel ved. Det vil si jeg måtte beskjære veldig forsiktig for å sakte men sikkert la hekken bli tett og vokse til, men den blir aldri en smal og tynn hekk igjen. Heldigvis har vi plass nok.

Første året tok jeg toppene og kuttet de over en sidegrein for å gjøre inngrepet mest mulig usynlig. Toppene var store kanskje 1 - 1 1/2 meter lange. Sidegreinene ble kortet inn, rett over et skudd. 
Nå det andre året har hekken reparert seg bra og det var på tide å kutte av flere greiner i toppen, som var på vei til å bli nye topper. De ble kuttet hard inn. Sidegreinene ble denne gangen også kortet inn, rett over et skudd slik at ikke beskjæringen syntes så lett. 

Målet er at etter en del år har hekken vokst seg tett og jeg kan bruke en hekksaks i steden for manuell beskjæring. Granhekker skal i utgangspunktet kun beskjæres på siste års vekst og ikke inn på gammel ved. Så dette er en hekk man må beskjære hvert år.

Alt som blir fjernet fra hagen må få komme tilbake, haging er en sirkel av liv. Så vi putter greiene i kompostkverna og kutter de opp til masse fint komposittmateriale. Dette avkuttet bruker vi også til å legge under busker og trær, for å hindre ugress vekst. Etter noen år har det blitt til kjempe fin jord.
Avkutt
Oppkuttet kvist
Ganske fornøyd etter en god dags jobb!
Her gjelder det ikke å ha høydeskrekk!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...