fredag 17. februar 2012

Galanthomania – den nye tulipomanien?Galanthus 'John Gray' og ikke den eksklusive 'Elizabeth Harrison'

I dag morges slapp The Telegraph nyheten om at én løk av snøklokkesorten ’Elizabeth Harrison’ i går ble solgt for svimlende £725, eller nærmere 7000 kroner. Denne sorten av snøklokke ble funnet av planteskolemannen Ian Christie i Skottland, og er en gul sort av arten Galanthus woronowii. Gul er kanskje å ta i litt, for når man sier at en snøklokke er gul, er det fruktknuten, og de vanligvis grønne markeringene i blomsten som er gule. Salgsrekorden var inntill i går holdt av Galanthus ’Green Tear’ hvor én løk i fjor ble solgt for £369 (Ca. kr 3700,-).

Tidligere i dag skrev frø- og planteleverandøren Thompson & Morgan at de var de heldige vinnerne av budrunden, og er nå i besittelse av snøklokken. Håpet deres er å formere den opp, kanskje til og med med vevsformering, for å raskt gjøre den tilgjengelig for salg. Den blir sikert ikke billig. Det skal bli spennende å følge med, spesielt med tanke på at Galanthus-eksperten John Grimshaw skriver at Galanthus woronowii ikke er spesielt egnet til ”chipping”, som er den vanligste måten å formere snøklokker raskt. (Man deler en snøklokkeløk i flere små kakestykker, legger dem mørkt og varmt, og nye løk dannes på alle kakestykkene.)

Vi har besøkt England i snøklokkesesongen gjennom flere år, og hatt gleden av å følge både snøklokker og prisutviklingen nøye. Og februarshowet til RHS er alltid fulle av dem, både snøklokker og høye priser.
Nå er det relativt små forskjeller på mange av disse sortene, og hvor sjelden en sort er kan gjøre den mye mer kostbar enn for eksempel en gul eller en med merkelig form.
Under finner du bilder av noen a de sortene som var på utstilling på The RHS Plant and Design Show i år, og et par av helt vanlige snøklokker, og så får du selv avgjøre om du synes forskjellene er store, eller små. Jeg er ihvertfall hekta.
/Tommy

 'Anglesey Abbey'
Galanthus 'Elfin'
 Galanthus 'Green Brush'

Vanlig snøklokke 
Vanlig snøklokke
'South Hayes'

11 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja ikke sant? Morro at noe er såååå spesielt da, men litt drøyt for de fleste av oss :-)

   Kenneth

   Slett
 2. Håper det ikke er den eneste 'Elisabeth Harrison"-løken i hele verden da, siden de har tenkt å kutte den i småbiter.. :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det får vi håpe! Regner med han som fant og solgte den sikker har noen? Men det har faktsik skjedd at snøklokker som det bare finnes i noen få er har blitt stjålet og de finnes ingen andre steder....
   Ps: Det var ikke meg ;-)

   Kenneth

   Slett
 3. De er så fine! Jeg har sikkert plantet 100 Snøklokker de siste årene, men ingen overlever vinteren. Sukk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Prøv som Geir sier, kjøp dem så fort de kommer på høsten, for de liker ikke å tørke. Jeg pleier å legge de i vann i et døgn før jeg planter de for at de skal trekke vann. De fungerer kjempe fint :-)

   Kenneth

   Slett
 4. Ikke helt der enda, men jeg ser at lommeboken lett står på vid gap om det er noe jeg virkelig ønsker meg :)

  SvarSlett
 5. Mark Smyth har en del av dem mener jeg å huske....men nå skal det sies at jeg ikke har altfor god hukommelse ;)

  @Snuffeldyret; Galanthus tåler veeeeldig dårlig lagring etter at de er tatt opp, og som regel er de på god vei inn i dødsriket alledrede før vi får plantet dem. Sørg for å kjøpe så snart de kommer for salg og plant med en gang. Eller aller best; kjøp dem "in green" om du får tak i (dvs. i potte med blader)

  SvarSlett
 6. Det er lett å la seg friste av de, men ikke til sånne priser ;-)

  SvarSlett
 7. Jeg har snøklokker i min gamle feriehage, men det er nok bare den vanlige, som aldri kommer til å gjøre meg rik (men kanskje lykkelig). Har noen tuer av en sort nummer to som jeg ikke vet noe navn på, men de er egentlig bare litt større enn de vanlige (kalles de Engelske snøklokker, mon tro?) og heller ikke noe for samlere.

  Liker spennende prosjekter i hagen, men én løk til 7.000 blir dog litt drøyt, hehe. Da ville jeg mye heller hatt 7000 vanlige løk.

  SvarSlett
  Svar
  1. He he enig! 7000 løk er å foretrekke! Men studerer du de vanlige løkene nøye kan du kanskje finne noen avvikende former etter hvert :-)

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...