torsdag 28. desember 2023

Årets farge 2024 - Peach Fuzz!

Trendfarger gjenspeiler seg i planter også, med freshe nye sorter.

 

Årets farge 2024 kåret av fargesystemselskapet Pantone er - Peach Fuzz! De har kåret årets farge i 25 år. Trendene beveger seg mot mer farger i hjemmet, sminke og mote. Det kan være en fin avveksling for de fleste av oss. Men viste du at i planteverden beveger det seg de samme trendene? Siden planter er levende og det tar tid å utvikle nye sorter, kommer trendene litt saktere enn ellers i trendbilde. Men fersken og aprikos nyanser har kommet mer og mer de siste årene og det skjønner vi godt for de myke nyansene er herlige!

"Men på samme tid er det dette som gjør planter så spennende. Du får flere nyanser som smelter mer sammen på en naturlig måte"

Pantone beskriver fargen slik: Peach Fuzz is a velvety gentle peach whose all-embracing spirit enriches heart, mind, and body. Du kan lese mer om fargen og hvordan den brukes på deres side her: Pantone

Slik ser fargen Peach Fuzz ut.
Når det kommer til planter kan man aldri få eksakt lik nyanse for de er levende og fargen kan variere etter sol, skygge og andre dyrkingsforhold. Men på samme tid er det dette som gjør planter så spennende. Du får flere nyanser som smelter mer sammen på en naturlig måte.

Under viser vi noen nye sorter frø som er utviklet de siste årene med klikkbare linker til nettbutikken. Skulle ikke linken virke er det for sorten har blitt utsolgt.

Sibirvalmue 'Colibri Rosa Chiaro Pastello'
Disse frøene er avlet fram i Italia for snitthandel. Colibrivalmuer er en enorm forbedring i forhold til andre navngitte sibirvalmuer på grunn av de enorme blomstene, de vakre fargene og store blomsterproduksjonen. 'Colibri Rosa Chiaro Pastello' er en drøm for de som elsker pastellfarger. Den får en bedårende nyanse av aprikos-ferskenfargede blomster. De enorme blomstene kalles ofte "dronningen av alle valmuer", og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor.

Høststråblomst 'Apricote Peach Mixed'
Denne blandingen består av blomster i fargene aprikos, fersken og lakserosa. Stråblomst kan tørkes og brukes i dekorasjoner. Høstråblomst har en opprett vekst og sterke, grønne stilker med grønne lansettformede blader. Blomstene blir opptil 5 cm og kommer i toppen av stilkene. Blomstene er flate blomsterkorger med harde, glinsende og tørre kronblader.

Prydtobakk 'Peach Screamer’
'Peach Screamer' eller Nicotiana glutinosa, får fersken til lys lakserosa klokkeformede blomster, og store grågrønne blader. Navnet har den fått fordi de åpne klokkeblomstene ser ut som åpne munner som roper. De attraktive blomstene som er mer åpent koppformede og ikke så tubeformede som sine slektninger, vokser på luftige blomsterspir til frosten tar de. De er et mykt innslag i bed og krukker. 

Revebjeller ’Dalmation Peach’ får tett med ferskenrosa blomster med mørke flekker i svelget, noe som er en litt uvanlig farge hos revebjellene. Revebjeller er vanligvis toårige, men de vil også kunne blomstre første året dersom du sår den tidlig inne. Mer normalt er det å så dem i juni og la de store rosettene som dannes, blomstre året etter.

Sommerasters 'Flamingo At Sunset'
Blomstene på denne sorten blir 12-15 cm i diameter og hører til en ny serie med snittblomster som ligner mer på krysantemum. Blomstene er delikat ferskenrosa.

Sommerasters 'Lady Coral Salmon Rose'
En nydelig sort med store blomster med nyanser av fersken med varmere undertoner. Lettstelt og blomsterrik sort som holder det gående hele sommeren til frosten kommer.

Denne sorten får en mengde ferskenfargede blomster med gult senter på 30-45 cm lange stilker. Tidligblomstrende sort med oppreist vekst og god forgreining. Populær snittblomst.

Stemorsblomst 'Cameo Cream' F1
Det ultimate innen romantiske stemorsblomster. Storblomstret og i en vakker subtil blanding av fersken-laks og cameo-kremfarger. Perfekt for potter og krukker.
Breisinnia 'Cresto Peachy Pink'
Drømmende, myke ferskenrosa topper som vil pryde både hagen og buketter inne. Den fortryllende luftige kuppelformede blomsten er også elsket av bier og sommerfugler. Lett å dyrke og planten vil blomstre hele sommeren.

Hageverbena ’Apricot Brandy’
Verbena er tøffe planter som tåler mye, men det skulle en ikke tro når en ser de nydelige blomstene. Denne sorten får lekre blomster i fargetoner av fersken, laks og oransje. Plantene er kompakte og får en fin busk form.

Levkøy 'Apricot Punch'
Levkøy er vakre blomster som blomstrer rikt og lenge. Denne sorten får delikate aprikosfargede blomster med deilig duft.

Stokkrose 'Chater's Double Chamois'
får fylte, aprikos fargede blomster, nesten som roser. Helt nydelig! Stokkroser er selvskrevne i den engelske cottage garden, i den romantiske hagen eller bare som et blikkfang inntil en husvegg. De blir opptil to meter høye og blomstrer lenge.

Sommeraster 'Giant Quilled Champagne'
får store blomster i blek aprikosfarge. Sorten har sterke stilker og er en nydelig snittblomst med lang levetid.

Kaliforniavalmue 'Cameo Dream'
Får nydelige myke aprikos nyanser. Perfekt som kantplante da den blomstrer lenge og ikke vil legge seg over andre og liker noe tørrere vokseplasser. Også fin i krukker/kasser av samme grunn. Fjerner du visne blomster vil du forlenge blomstringstiden

Løvemunn 'Costa Apricot' F1
Denne sorten er drevet fram for snittblomstproduksjon. Delikate aprikosfargede blomster på sterke stilker som er perfekt både for blomsterbedet og til snittbuketter. 

Hanekam 'Crystal Beauty'
er en staude i amarantfamilien, men her i landet regnes den som ettårig. Den tåler ikke frost. Denne sorten får delikate champagne/ferskenfargede vifteformede kammer med hint av rosa og gull. Den er lett å dyrke og de høye, godt forgreinede stilkene er flotte til både snittbuketter og tørkede buketter, såvel som i bed og krukker.


Hvis du ønsker mer fargespill finnes det noen fantastiske blandinger som går i samme tonene, men som skaper mer nyanser og liv i bedet.

Sommerfloks 'Coral Reef'
En herlig myk pastellblanding som vi synes passet inn her. Disse nydelige tradisjonelle hyttehageblomstene er så takknemlige og enkle å dyrke. De buskete kompakte plantene ser helt fantastiske ut hvis de plantes i forkant av bedet.

Sørgeskabiosa 'Fata Morgana'
Disse delikate blomstene i nyanser av krem, rosa, laks vet hvordan de skal forføre oss. Sørgeskabiosa 'Fata Morgana' produserer lange slanke stilker med elegante blomster, som fortsetter å blomstre utover høsten. Bland gjerne Scabiosa-frøene (eller blomstene) med de andre Scabiosa-fargene for en romantisk blanding.

Ryllik 'Favourite Berries'
'Favourite Berries' er en yndig blanding av pastellfarger som rosa, fersken, blekgul og lavendel. Plantene er flotte i hagen, men de er også fine snittblomster med lang vasetid. Ryllik er en flerårig staude som sprer seg med frø og med krypende, korte jordstengler, og danner tepper der de vokser. Blomstene er små, og sitter i små kurver som danner skjermer. Bladverket er flikete.

Breisinnia 'Cresto! Peaches & Cream'
Breisinnia er en flott hageplante, og en ypperlig og holdbar snittblomst. Sorten ’Peaches & Cream' har en blanding av fersken/rosa til kremfargede blomster på opprette stilker.
 
Breisinnia 'Portofino Peach'
'Portofino Peach' får spennende blomster som starter opp med krem til limeaktige kronblader, som endrer seg under modning til en deilig nyanse av myk fersken i spennende kontrast til dens rosenrøde senter. Breisinnia er lette å så, og det er et pluss at sommerfuglene også liker de. Breisinnia er en flott hageplante og en ypperlig snittblomst.

Stemorsblomst 'Nature Antique Shades' F1
år mengder av opprette blomsterhoder i lekre rosa, krem og ferskentoner. En av våre store favoritter! Stemorsblomster er dekorative i salater og  er elsket av humler tidlig på våren.


Håper du fant noe inspirerende å prøve i år! Trend farger eller ikke, disse plantene er nydelige uansett trend.

Med ønske om et flott hageår!
Hilsen Tommy og Kenneth


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...